Search
Close this search box.

Kinderopvangtoeslag bron van ellende

Grote problemen voor ouders en voor Snel

Grote problemen voor ouders en voor Snel

Ach jee, staatssecretaris van Financiën Menno Snel stapt op. De directe aanleiding: de enorme ellende rondom de kinderopvangtoeslag. Onterecht stopzetten en terugvorderen van toeslagen heeft heel veel ouders in grote problemen gebracht, en dan kregen ze ook nog eens zwartgelakte dossiers toegestuurd. 

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Politieke verantwoordelijkheid

Zijn motivatie voor het opstappen: “Als helder wordt dat de Kamer begint te twijfelen of ik nog deel van de oplossing ben of dat ik deel van het probleem word, dan komt het moment dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen.”

Alsof problemen Belastingdienst nu over zijn?

Ik vind het altijd wel bijzonder hoe één persoon, en dan ook nog één die de problemen niet heeft veroorzaakt, zijn positie opzegt. Alsof daarmee het probleem met de kinderopvangtoeslag opgelost is. Alsof de Belastingdienst opeens niet meer één grote rotzooi is omdat Snel z’n biezen pakt. Ik weet het, zo werkt dat in de politiek. Zoals hij zelf ook zegt: ik neem mijn ‘politieke verantwoordelijkheid’. Want dat is het. Politieke verantwoordelijkheid, geen persoonlijke. 

Kinderopvangtoeslag is ellende

Die kinderopvangtoeslag is ook een ellende! Ik heb er al een tijd niets meer mee te maken maar in een héél grijs verleden nog wel. Toen moest ik ook een keer alle facturen van de gastouder opsturen naar de fiscus om m’n toeslag te rechtvaardigen. Een enorm gedoe met in je achterhoofd dat stemmetje ‘wat nou als er iets niet klopt?’. Niet dat ik bedragen had opgegeven die ik niet had betaald, maar er zal toch iets mis zijn met de facturen ofzo… 

Goed bedoeld systeem van toeslagen

Toeslagen in het algemeen zijn al een bron van ellende, de kinderopvangtoeslag zéker. Dat komt vooral doordat de kosten van de kinderopvang wat vaker veranderen dan je huur of je zorgpremie.

Het systeem van toeslagen is goed bedoeld: je krijgt elke maand een bijdrage van de overheid om de kosten die relatief te zwaar drukken op je inkomen te verlichten.

  • Betaal je een hogere huur dan je inkomen toelaat? Huurtoeslag.
  • Is de zorgpremie te hoog voor wat je binnenkrijgt? Zorgtoeslag.
  • Gaan je kinderen naar de opvang zodat jij kunt werken of studeren? Kinderopvangtoeslag.
  • En dan heb je nog het Kindgebonden budget – beetje vreemde eend want er zit geen toeslag in de naam. Toch is ook dit een tegemoetkoming in kosten: die van kinderen in het algemeen.

Leven financieel eerlijker maken

De toeslagen zijn eigenlijk een manier om het leven financieel wat eerlijker te maken voor mensen met een lager inkomen. Sommige kosten zijn voor iedereen even hoog, kun je niet of nauwelijks beïnvloeden, maar ondertussen slokken ze bij een laag inkomen een veel groter deel van de inkomsten op dan bij grootverdieners. 

Systeem kinderopvangtoeslag = vragen om problemen

Goed, terug naar de kinderopvangtoeslag. Het idee dat je geld krijgt voor de opvang van je kinderen als je werkt of studeert vind ik helemaal prima. Het systeem daarentegen… je krijgt toeslag afhankelijk van je inkomen en de werkelijke kosten die je maakt. Die worden bepaald door het aantal uren opvang en de uurprijs. Dat kan nogal wisselen, waardoor sommige mensen misschien wel elke maand een aanpassing moeten doorvoeren.

Niet opgelost met vertrek Snel

Vragen om problemen noem ik dat. En dan de controles achteraf, mensen als fraudeurs bestempelen, grote bedragen terugvorderen wat dan weer onterecht blijkt te zijn. Hoe ingewikkeld en problematisch kun je het maken? Dat is niet de persoonlijke verantwoordelijkheid van Menno Snel natuurlijk, en is dus ook niet opgelost met zijn opstappen. Net als alle andere problemen bij de Belastingdienst trouwens.

Kan het niet simpeler?

Misschien simpel gedacht hoor… maar die kinderopvangtoeslag krijg je alleen als je de kids naar een erkende kinderopvang of gastouder brengt. Kunnen ze de kosten van die kinderopvang niet gewoon uitbetalen aan de opvang zelf in plaats van aan de ouders? Met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage die de ouders dan moeten betalen? Of is dat een naïeve gedachte? Ik zou denken dat dit de bron van ellende flink kan verkleinen…. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek