Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 24 december 2019, 09:07 - Anneke Ranzato-Versloot

Nog exact een week, dan is het Oudjaarsdag: de laatste dag dat je nog je huidige zorgverzekering kunt opzeggen. Als je dat gaat doen is het natuurlijk wel handig als je weet wat je dan wilt met je nieuwe zorgverzekering - al hoeft dat niet per se.

Opzeggen huidige zorgpolis en aanvragen nieuwe

Voor het opzeggen van je lopende polis heb je dus de tijd tot en met 31 december. Het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering hoeft dan nog niet geregeld te zijn - daarvoor heb je dan nog tot 1 februari de tijd. In theorie zou je dus kunnen beslissen wel de opzegging te regelen maar het kiezen van je nieuwe polis nog even uit te stellen. De vraag is alleen of dat verstandig is. 

Waarom uitstellen?

Ten eerste: waarom zou je uitstellen terwijl de periode tot de jaarwisseling voor de meeste mensen toch rustiger is dan gebruikelijk? Heb je in januari opeens wél tijd dan? Tenzij je oliebollenboer, slager of bakker bent - dan snap ik dat je nu topdrukte draait.

Oude schoenen weggooien

Ten tweede zou ik er toch niet voor kiezen om m'n oude schoenen weg te gooien voordat ik nieuwe had. Wil je meer verzekeren dan alleen de verplichte basispolis en dan ook een serieus aanvullend pakket kiezen - dan kunnen er acceptatievoorwaarden gelden. Je moet dan gezondheidsvragen invullen en op basis van de antwoorden kan de verzekeraar besluiten de aangevraagde zorgverzekering niet te willen afsluiten voor jou. Als je dan het op zich mooie aanvullende pakket dat je nu hebt al hebt opgezegd... dan is het maar de vraag of jouw huidige verzekeraar je nog 'terug wil' als klant.

De premieverschillen tussen zorgverzekeringen zijn groot en de verhoudingen (welke polissen de goedkoopste zijn) liggen behoorlijk anders dan een jaar geleden. Goed vergelijken en overstappen kan dus echt lucratief zijn, dus neem de moeite in de komende dagen! Weet je niet waar je moet beginnen? Check m'n uitgebreide blog van vorig jaar - de stappen die je moet zetten en keuzes die je moet maken zijn voor 2020 niet anders dan voor 2019.

Vergelijk basisverzekering met aanvullende dekkingen

Acceptatieplicht basis zorgverzekering

Kies je voor alleen een basisverzekering, dan loop je niet het risico dat de nieuwe polis niet geaccepteerd wordt. Voor basisverzekeringen geldt een acceptatieplicht: geen enkele verzekeraar mag jouw aanvraag weigeren. Hierbij kun je dus op zich wel besluiten om de aanvraag voor je nieuwe polis pas in januari te doen... de vraag is alleen: waarom zou je?

Basisverzekeringen eenvoudig vergelijken

Basis zorgverzekeringen zijn eenvoudig te vergelijken. Die vergelijking vergt veel minder denkwerk en keuzes dan voor een aanvullende zorgverzekering, dus ik zou zeggen: doe het gewoon zo snel mogelijk. Klaar is ook maar klaar!

Vergelijk basisverzekeringen voor 2020

Wat moet je dan wél beslissen bij het vergelijken van basisverzekeringen?

  • hoe belangrijk volledig vrije keuze voor jou is (en ga dan goed na in hoeverre het ontbreken van die vrije keuze werkelijk belemmerend is voor jou)
  • hoe hoog je eigen risico mag zijn - check m'n blog Alles over je eigen risico voor zorg in 2020

That's it! Hiermee kun je de premies vergelijken en overstappen als dat geld oplevert. 

Geld verdienen met Kerst

Heb jij geen stille momenten tijdens de Kerstdagen? Zijn ze volledig gevuld met eten, bezoek en nog meer eten? Of zit je ook wel uren niets te doen? In die uren kun je goed aan de slag met je zorgverzekering. Keuzes maken, verzekeringen vergelijken, beslissen en aanvragen. Doe je wat nuttigs.... wie weet hoeveel geld jij daardoor kunt verdienen met Kerst?! En dat heerlijke gevoel als het geregeld is kan ook bijdragen aan de kerstsfeer. 

Goed voornemen uitvoeren vóór de jaarwisseling

Lukt het nou niet tijdens de komende twee dagen... doe het dan in de dagen daarna, maar wel zo snel mogelijk. Hoe dichter je bij 31 december komt, hoe groter de kans dat je het toch maar laat zitten. Waardoor je in 2020 weer een jaar opgescheept zit met een zorgverzekering die niet optimaal past bij wat jij wilt en/of waarvoor je een veel te hoge zorgpremie betaalt. Dit goede voornemen moet je gewoon even vóór de jaarwisseling uitvoeren!

Hoe dan ook: wij van HomeFinance.nl wensen je een hele fijne Kerst!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.