Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 januari 2020, 08:44 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #besparen

Voor heel wat mensen is vandaag de eerste 'gewone dag' van het nieuwe jaar. Vorige week nog vakantie, laatste weekendje, en nu weer aan de bak. Met als het even meezit de goede voornemens nog wel in beeld. Ik vind het altijd fascinerend - goede voornemens. Als je ze niet al had formuleer je ze vanzelf wel omdat de vraag zo vaak gesteld wordt: 'En wat zijn jouw goede voornemens voor 2020?'. 

Financiële goede voornemens voor 2020

Het is ook een dankbaar onderwerp om over te schrijven in de nieuwsluwte van de Kerstvakantie. Dus is het ook helemaal niet gek dat ik nu terugkom op een bericht van half december op Wijzer in Geldzaken: over financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar. Best vroeg trouwens, half december 2019 al helderheid over wat we belangrijk vinden in 2020. Maar hoe dan ook: het is interessant om te zien wat mensen opgeven als plan:

  1. Sparen voor een buffer (41%)
  2. Minder onnodige uitgaven (36%)
  3. Zuiniger aandoen (35%)

Deze drie voornemens zijn ook wel sterk met elkaar verweven natuurlijk. Als je minder onnodige uitgaven doet, doe je zuiniger aan en houd je meer geld over om te sparen. Patsboem, alledrie in één klap geregeld!

Gedoemd te mislukken

Maar zo simpel gaat het natuurlijk niet. Sterker nog: als je letterlijk deze voornemens hebt en er niets anders mee doet - dan zijn ze gedoemd te mislukken. Qua besparen is het wel iets concreter gemaakt - daar is dan ook nog een top drie van zaken waar mensen op willen besparen:

  1. dagelijkse boodschappen (38%)
  2. winkelen (37%)
  3. energie (27%)

Voor jongeren valt op dat ze specifiek willen besparen op koffie halen (29%) en uit eten gaan (41%). 

Nog steeds leuk om zo te zeggen, maar zonder concreet plan gaat er niets van terechtkomen. 

Hoe zorg je dat je voornemens werkelijkheid worden?

Zoals met alle doelen die je wilt bereiken: zonder concreet plan ben je nergens. Het doel moet duidelijk zijn, echt in getallen. Dus niet 'ik wil sparen voor een buffer' maar 'ik wil elke maand €100 opzij zetten'. En dan ook doen natuurlijk. Is dat genoeg?

Als je gemakkelijk geld overhoudt

Het kan, als je weet dat je dat geld gemakkelijk overhoudt en daar niets bijzonders voor hoeft te doen. Dan is het eenvoudig: een automatische spaaropdracht en vervolgens jezelf onder controle houden qua opnemen van spaargeld.

Slim sparen: spaarrekening met de hoogste rente

Als je te weinig geld overhoudt

Houd je het niet gemakkelijk over, dan kan die automatische spaaropdracht door de bank niet uitgevoerd worden... en komt er niets van dat sparen terecht. Dan kom je automatisch uit bij de vraag: hoe houd ik genoeg over om te sparen?

Geld overhouden om te sparen

Cijfermatig is het heel simpel: je houdt geld over als je minder uitgeeft dan je binnenkrijgt. Meer geld overhouden zit dus in twee dingen: hogere inkomsten en/of lagere uitgaven. Je kunt dus speuren naar manieren om meer geld te ontvangen... een hoger salaris, een bijverdienste, verkopen van spullen, verzin het maar. En aan de andere kant kun je gaan besparen op allerlei dingen waar je geld aan uitgeeft.

Cijfers in beeld

Om het serieus aan te pakken moet je eerst goed weten hoe het zit met je inkomsten en uitgaven. Hoeveel krijg je binnen en waar geef je dat geld dan aan uit? De volgende stap bij de uitgaven is je afvragen wat er nodig is en waar je prioriteiten liggen. Dat is voor iedereen anders. Besparen gaat het gemakkelijkst op uitgaven die je niet zo belangrijk vindt, en dat is heel persoonlijk. 

Besparen waar het weinig pijn doet

Neem nou die dagelijkse boodschappen, bespaarvoornemen nummer 1. Als je het belangrijk vindt om toch echt altijd Calvé pindakaas en Nutella chocoladepasta in huis te hebben... dan moet je daar niet op besparen, daar word je dan ongelukkig van. 

Voor een ander geldt dat die ene merkshampoo veel belangrijker is dan het merk van de pindakaas. En zo heeft iedereen z'n prioriteiten.

Als een bespaarpost je ongelukkig maakt kun je het beter laten en zoeken naar een uitgave die je geen of minder pijn doet.

Matigen ipv stoppen

Je hoeft ook niet zwart-wit te denken. Het hoeft niet aan of uit te zijn. Wat bij geld uitgeven prima kan is dat je mínder geld besteedt aan bepaalde zaken, niet per se helemaal niets meer. Smeer de Nutella minder dik op je boterham en je hoeft minder vaak een nieuwe pot te kopen. Gebruik minder van die shampoo en je doet langer met een fles. Ga één keer per maand uit eten in plaats van elk weekend.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar het idee is wel duidelijk lijkt me.

Bespaartips op VanSpaarbankVeranderen.nl

Concreet plan en bijhouden!

Als je de cijfers op een rij hebt en besloten hebt op welke manier je geld gaat overhouden, zet dat dan ook op papier. Je kunt je daarbij richten op je uitgaven of juist op je besparingen, net wat jij fijner vindt. Het doel is dat je geld overhoudt om te sparen (of gewoon niet tekort komt). Als je het maar concreet maakt en... bijhoudt!

Want tja, een plan maken en vervolgens nooit meer naar kijken - daar gaat niets van terechtkomen. Dus zet in je agenda elke week of maand een moment waarop je gaat kijken hoe je ervoor staat. Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Hoeveel heb je uitgegeven en waaraan? (bewaar je bonnetjes!)
  • Is dat in lijn met wat je van plan was?
  • Wat had je beter kunnen doen en hoe ga je dat in de volgende periode voor elkaar krijgen?

Als je hier een gewoonte van maakt zal het je verbazen hoe goed het werkt!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.