Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG berekent te veel provisie

Stijgende huizenprijzen, 1,4 miljard in kas. NHG hypotheek kan goedkoper!

Stijgende huizenprijzen, 1,4 miljard in kas. NHG hypotheek kan goedkoper!

Zoals bekend wordt het steeds moeilijker om een leuke woning te kopen. De vraag naar een koopwoning is groot terwijl het aanbod laag is. Het is dan ook logisch dat steeds meer huizenbezitters besluiten om in hun koopwoning te blijven wonen en deze grondig te verbouwen. Uit cijfers van Nationale Hypotheek Garantie blijkt dit ook. Bovendien kwam NHG nog met andere opmerkelijke cijfers (over het 3e kwartaal van 2019).

  • het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met NHG steeg in het 3e kwartaal 2019 met 45% ten opzichte van 2018
  • in het 3e kwartaal van 2019 hebben in totaal 32.300 huishoudens een hypotheek met NHG afgesloten (toename van 15% tov 2018)

Belangrijke oorzaak stijging aantal NHG hypotheken: oversluiters

NHG geeft als verklaring van het aantal gestegen afgesloten hypotheken met NHG de toename van het aantal oversluitingen. Tot en met 2019 was bij het oversluiten van een hypotheek geen maximale waarde van de woning van toepassing. Huizenbezitters met bijvoorbeeld een woningwaarde van 500.000 euro konden ook een hypotheek met NHG afsluiten (hun lopende hypotheek oversluiten) zolang hun hypotheekbedrag maar niet boven de NHG grens uitkwam. In 2020 is dit veranderd en vanaf nu mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan de NHG kostengrens die in 2020 uitkomt op 310.000 euro. Dit betekent dat vanaf nu minder huizenbezitters hun lopende hypotheek kunnen oversluiten naar een hypotheek met NHG.

NHG zit op een flinke berg geld

Opvallend is het bedrag dat NHG nu in kas heeft om verliesdeclaraties te kunnen betalen. NHG hoeft pas uit te betalen als er betalingsproblemen zijn. Bovendien moet de verkoopwaarde van de woning lager zijn dan de lopende hypotheek. Aangezien de huizenprijzen zeer flink zijn gestegen de afgelopen jaren, zullen niet veel woningen meer onderwater staan. Volgens NHG is het aantal verliesdeclaraties 1 per dag. Schrik niet: NHG heeft 1,38 miljard euro in kas! Dit bedrag wordt iedere maand hoger omdat er meer borgtochtprovisie binnenkomt dan dat er verliesdeclaraties betaald worden. En vergeet niet dat de huizenprijzen nog steeds stijgen!

Het gaat lekker met NHG

Het door NHG gegarandeerde bedrag (het totaal van hypotheken met NHG) is in het 3e kwartaal van 2019 gestegen tot 215 miljard euro. Hier tegenover staat een (geschatte) totale waarde van de onderpanden van bijna 345 miljard euro. Het risico dat NHG loopt is dus zeer beperkt of zal ik het maar nihil noemen. Ik vind het dan ook zeer opmerkelijk dat NHG nog steeds 0,7% borgtochtprovisie berekend in 2020 (was zelfs nog 0,9% in 2019). Dit percentage hadden ze zeker kunnen verlagen naar 0,5%.

In ieder geval is het duidelijk dat het goed gaat met NHG.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek