Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Basisbanen? Basisinkomen met vrijwilligerswerk!

Idee van onvoorwaardelijk basisinkomen springlevend

Idee van onvoorwaardelijk basisinkomen springlevend

Het is alweer een tijd geleden dat ik iets schreef over het idee van een basisinkomen. Je hoort of leest er ook nauwelijks meer iets over, bij mij was het ook een beetje naar de achtergrond verdwenen. Tot zonet, want als ik een kop zie met het woord basisinkomen erin ben ik altijd getriggerd. 

Basisbanen voor langdurig werklozen

De kop van vandaag was: Geen basisinkomen maar basisbaan: ‘Goed voor zekerheid en eigenwaarde’. Dit idee komt uit een rapport over de kwaliteit van onze banen, van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het gaat hierbij om een permanente baan met minimumloon voor mensen die weinig kans maken op een reguliere baan. Hiermee zou het werk ingevuld kunnen worden dat anders niet of te weinig gebeurt, zoals schoolconciërge, buurthuisbeheerder of ondersteunende kracht in een verpleeghuis. De baan – fulltime of parttime – komt dan in plaats van een uitkering.

Permanente baan, geen opstapje

Het gaat dus niet om tijdelijke oplossingen, gesubsidieerde opstapjes naar een ‘echte baan’. De basisbanen moeten permanente banen zijn  – omdat er nu eenmaal mensen zijn waarvan de kans bijzonder klein is dat ze ooit nog zo’n ‘echte baan’ gaan krijgen. 

Verplichte tegenprestatie voor uitkering?

Als ik dat lees: een basisbaan voor minimumloon als vervanging voor een uitkering… dan bekruipt me het gevoel dat dit als verplichting ingevoerd zou worden. Zoals het kabinet al aangeeft dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie zouden moeten leveren voor hun bijstandsuitkering.

Nee: basisbaan voor mensen die wíllen werken

Maar kennelijk is dat niet wat de WRR bedoelt… zij doelen op een basisbaan voor mensen die dat wíllen. Die wíllen werken omdat ze dat een gevoel van eigenwaarde en zekerheid geeft, structuur en betekenis in hun leven.

Gráág aan het werk voor minimumloon

Er zou wat in kunnen zitten. Ik geloof best dat er een groep mensen met een uitkering is die gráág aan het werk willen, ook al krijgen ze niet meer dan minimumloon. Niet omdat het moet, niet omdat het ze kans zou bieden op een gewone baan, maar gewoon omdat ze bezig willen zijn. 

Basisinkomen als clickbait

Het heeft alleen niets met basisinkomen te maken, die titel was dus een beetje clickbait (voor mij dan). Het basisinkomen is juist omgekeerd: dat iedereen een basisbedrag krijgt om voor te leven en volledig vrij is om z’n leven verder in te vullen. Dat hoeft niet met betaald werk te zijn, het kan op elke manier die je maar wilt. Wil je luxer leven, dan werk je voor extra inkomen. Vind je dat niet belangrijk, dan werk je niet en doe je wat je leuk vindt en waar je blij van wordt.

Charmant idee zonder illusies….

Ik blijf dat een charmant idee vinden, zonder de illusie te hebben dat het er ooit van gaat komen. Toch ben ik niet de enige. Er wordt heus nog wel over het basisinkomen geschreven, alleen niet in de grote headlines. Een Google Search levert me verrassend veel artikelen op.

….of is het nog springlevend?

Een paar dagen geleden nog schreef het Parool ‘Terug naar de basis, geld voor iedereen‘. In dat artikel wordt de onvermijdelijke hervorming van ons belastingstelsel door politiek econoom Jeroen van Gennep aangegrepen om te pleiten voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. En vorige maand in Trouw een stuk van Bert Mulder: Een basisinkomen moet juist onvoorwaardelijk zijn.

Prettig om te zien dat het idee van het basisinkomen niet dood is. Nu nog even doorpakken, bijvoorbeeld bij het oplossen van de problemen bij de Belastingdienst en vooral de Toeslagen. En het kan dan helemaal geen kwaad om naast het basisinkomen óók basisbanen te hebben… alhoewel die dan waarschijnlijk meer als vrijwilligerswerk zullen voelen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij geldzaken? 
Meld je aan voor onze gratis HomeFinance MailService!

Gratis op de hoogte!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek