Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 22 januari 2020, 10:24 - Jos Koets
#lenen #huizenmarkt #hypotheek #belasting

Volgens de voorzitter van de NVM is er sprake van woningnood. Bij woningnood is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod. De oplossing is dus simpel en dat is woningen bouwen. Dit gebeurt wel maar het aantal nieuwbouwwoningen dat ieder jaar wordt gebouwd, is momenteel bij lange na niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

De komende 2 jaar ligt de bouw bovendien stil door de stikstofcrisis en PFAS. Bovendien worden er te veel te dure nieuwbouwwoningen gebouwd. Een grote groep kopers kan deze te dure nieuwbouwwoningen niet kopen.

VVD en D66: vakantiehuisjes permanent bewonen

Schrik niet, maar vorige week kwamen uit Den Haag positieve geluiden om de woningnood te bestrijden. VVD en D66 willen overgaan tot legalisering van permanente bewoning van recreatiewoningen. Dit is wat mij betreft een zeer goed voorstel. Natuurlijk zijn er voor– en nadelen waar naar gekeken moet worden.

Duidelijke regels nodig

Zo is niet ieder vakantiehuisje geschikt voor permanente bewoning. Als we hier geen onderscheid in gaan maken dan is de volgende stap dat een Blokhut dadelijk ook als woning kan worden gezien. Zo moeten er niet expres vakantieparken worden gebouwd voor permanente bewoning.

Kort gezegd: er moeten duidelijke kaders / regels komen welke vakantiehuisjes voor permanente bewoning in aanmerking komen en welke niet. De beslissing voor permanente bewoning wordt nu per gemeente apart besloten. Het is dus mogelijk dat dezelfde (soort) vakantiewoningen in een bepaalde gemeente wel permanent bewoond mogen worden en in een andere gemeente niet. Dit zal dan niet meer van toepassing zijn.

Voordelen voor huidige eigenaren

De huidige eigenaren van vakantiehuisjes zullen wel blij zijn als permanente bewoning wordt geaccepteerd. Veel huiseigenaren hebben namelijk een hypotheek of een andere lening op hun vakantiehuisje. De rente die betaald wordt ligt vaak een stuk hoger dan de hypotheekrente die betaald moet worden op een "normale eigen woning". Zet de rente van een consumptieve geldlening en de actuele hypotheekrente maar eens naast elkaar. Dat scheelt al snel 3 procent!

Fiscale voordelen

Daarnaast is de betaalde rente nu niet fiscaal aftrekbaar omdat de hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing is voor de zogenaamde "eigen woning". Het vakantiehuisje valt in box 3 waardoor het gezien wordt als een vermogensbestanddeel. Bij overwaarde op de vakantiewoning mag de eigenaar dus nog afrekenen ook in box 3. Dit "afrekenen" gebeurt als het box 3 vermogen minus de box 3 schulden hoger is dan de vrijstelling (meer informatie over box 3 belasting). Als het voorstel doorgaat, is er dus een mogelijkheid op aardig wat voordeel voor eigenaren die nu een vakantiehuisje bewonen.

Maar het grootste voordeel is dat er direct meer woningen beschikbaar komen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.