Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVraagtekens bij uitspraken Klachteninstituut financiële dienstverlening
Fascinerend verhaal op RTLZ.nl over de berekening van de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek door Van Lanschot. Het fascinerende vind ik niet eens dát Van Lanschot een te hoge boeterente berekent, maar vooral de werkwijze van het Kifid.
Het is al een tijd lang stil rondom het onderwerp 'boeterente'. Dus even ter opfrissing: het gaat om het bedrag dat je aan de bank moet betalen als je jouw hypotheek oversluit.
Je hebt een overeenkomst met de bank om voor een bepaalde periode een x-hypotheekrente te betalen. Die overeenkomst breek je open als je de hypotheek overzet naar een andere bank (of zelfs bij dezelfde bank) met een nieuwe hypotheekrente. De bank krijgt niet wat je met ze hebt afgesproken, dus moet je het verschil betalen. Dat is niet zo gek.
Er is een paar jaar geleden het nodige te doen geweest omtrent die boeterente. Banken gebruikten verschillende rekenmethodes, wat leidde tot grote verschillen. Ergens in 2016 werd er een Europese richtlijn (MCD) ingevoerd waar banken zich aan moesten houden bij het berekenen van die boeterente. De crux: de boete mocht niet hoger zijn dan het financiële nadeel van de bank.
Begin 2017 bepaalde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat banken die zich daar nog niet aan hielden hun klanten met terugwerkende kracht moesten compenseren voor de teveel betaalde aflosboete.
Het Kifid is het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening. Heb een meningsverschil met een bank, verzekeraar of tussenpersoon en kom je er onderling niet uit, dan kun je naar het klachteninstituut stappen. Daar wordt dan beoordeeld of jij gelijk hebt of de tegenpartij - zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dus heb je een geschil over de hoogte van de boeterente die hebt betaald... dan stap je naar het Kifid.
In deze specifieke zaak gaf het Kifid in eerste instantie het gelijk aan Van Lanschot. De bank had niets verkeerd gedaan, de klant had het nakijken. Dit was ook nog eens een bindende uitspraak, dus verdere stappen zijn niet meer mogelijk.
Wat schetst de verbazing? Inmiddels is het Kifid van mening veranderd!
"Wij hebben geoordeeld dat de manier van berekenen die Van Lanschot toepaste niet in lijn was met de leidraad van de AFM."
Deze nieuwe conclusie kwam voort uit een latere klachtenbehandeling van een vergelijkbare zaak. 'Voortschrijdend inzicht', noemt het Kifid dit. Allemaal leuk en aardig, maar de mevrouw van wie de klacht is afgewezen kan er - vanwege die bindende uitspraak - niets mee. Raar toch? Zou het Kifid hier niet haar verantwoordelijkheid moeten nemen en de eerdere uitspraak moeten schrappen - in het kader van dat voortschrijdend inzicht?
Maar... de strijd bij het Kifid is voor Van Lanschot nog niet gestreden. De bank is het namelijk niet eens met de nieuwe zienswijze van het klachteninstituut.
"Wij zijn van mening dat onze berekening transparant is, niet leidt tot een hogere vergoeding, niet in strijd is met de AFM-leidraad en voldoet aan de voorwaarden van wet- en regelgeving."
Van Lanschot gaat in hoger beroep bij het Kifid om de nieuwste uitspraak aan te vechten. Wie weet, krijgt mevrouw alsnog haar compensatie als de bank ook hier in het ongelijk wordt gesteld?
Deze situatie staat niet op zichzelf: er zijn veel mensen die problemen hebben met het Kifid. Afgelopen maandag had Radar het item: Kifid: voor de consument of voor de bank?
Dit is niet nieuw, er komen al jaren regelmatig klachten over het Kifid in het nieuws. Soms omdat iemand er gewoon van baalt dat-ie geen gelijk heeft gekregen, soms inderdaad met uitspraken waar je flinke vraagtekens bij kunt zetten.
Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom geldzaken?
Schrijf je in voor onze gratis HomeFinance MailService!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.