Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 3 februari 2020, 09:00 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

Vorige week schreef ik nog dat er in het onderwijs wel meer aandacht zou mogen zijn voor financiële vaardigheden. Daar sta ik nog steeds achter, maar ik heb me gisteren wel verbaasd over het niveau dat gevraagd wordt van leerlingen op HAVO-niveau.

Helpen met economie

Mijn oudste zit in HAVO-4 en gaat niet echt lekker met economie. Lastig als je het profiel Economie & Maatschappij hebt gekozen, dus tijd voor mama om eens even mee te kijken. Toevallig bevat het onderdeel waar hij nu een toets voor heeft dingen als rente, sparen en belastingen, dus was ik oprecht benieuwd wat daarin van hem verlangd wordt.

Dat was eigenlijk wel heel wat. Een belastingberekening inclusief vereenvoudigde hypotheekrenteaftrek, belastingschijven en heffingskortingen, waarbij dan gevraagd wordt naar dingen als marginaal tarief en gemiddelde premiedruk... ik ben er redelijk van overtuigd dat de gemiddelde volwassene het niet zomaar even doet.

Op zich prima wat mij betreft: geef die kids maar lekker de handvatten om straks in hun volwassen leven te snappen hoe dat allemaal zit. En toch... toch twijfel ik of dat het effect is van deze manier van leren. 

Heel veel onderwerpen in korte tijd

De onderwerpen waar het om gaat zijn dus absoluut leerzaam maar worden er in een noodtempo doorheen gejaagd. Acht onderwerpen, waarbij het hierboven beschrevene in twee daarvan zat, die behandeld worden in zes weken tijd. Een berg leerdoelen waar je U tegen zegt. Misschien zijn de onderwerpen eerder al wel eens aan de orde geweest, maar dat kan zoonlief zich in elk geval niet herinneren.

Enorm aantal leerdoelen

Ik vraag me dan ook af het aantal leerdoelen dat ze gehaald moeten hebben tegen de tijd dat ze examen doen niet veel te groot is. Zo groot dat ze niets echt goed leren, waardoor er van alles net een heel klein beetje zal blijven hangen. Niet genoeg om ze echt voor te bereiden wat ze nodig hebben in hun latere leven. 

Wat hebben ze echt nodig?

De vraag is: wat hebben ze nu echt nodig? Is het niet beter om een aantal onderwerpen goed uit te diepen in plaats van zoveel mogelijk in een soort van vogelvlucht langs te laten komen?  Dat geldt natuurlijk niet alleen voor economie, maar voor heel schoolvakken. 

Financiële zelfredzaamheid

Misschien... misschien moet de overheid - die zich zorgen maakt over de financiële zelfredzaamheid van haar burgers - eens even goed kijken naar de aansluiting van wat kinderen leren op school op wat volwassenen nodig hebben in het dagelijks leven.

En er dan voor kiezen om de kids niet van een enorme berg onderwerpen een heel klein beetje bij te brengen, maar van een beperktere hoeveelheid belangrijke onderwerpen een stuk meer.

Zelf goed bijblijven over ontwikkelingen rondom geldzaken?
Schrijf je in voor de gratis Updates van onze HomeFinance MailService!

Aanmelden gratis Updates

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.