Search
Close this search box.

Mama helpt met economie

Kan het aantal leerdoelen niet wat minder?

Kan het aantal leerdoelen niet wat minder?

Vorige week schreef ik nog dat er in het onderwijs wel meer aandacht zou mogen zijn voor financiële vaardigheden. Daar sta ik nog steeds achter, maar ik heb me gisteren wel verbaasd over het niveau dat gevraagd wordt van leerlingen op HAVO-niveau.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Helpen met economie

Mijn oudste zit in HAVO-4 en gaat niet echt lekker met economie. Lastig als je het profiel Economie & Maatschappij hebt gekozen, dus tijd voor mama om eens even mee te kijken. Toevallig bevat het onderdeel waar hij nu een toets voor heeft dingen als rente, sparen en belastingen, dus was ik oprecht benieuwd wat daarin van hem verlangd wordt.

Dat was eigenlijk wel heel wat. Een belastingberekening inclusief vereenvoudigde hypotheekrenteaftrek, belastingschijven en heffingskortingen, waarbij dan gevraagd wordt naar dingen als marginaal tarief en gemiddelde premiedruk… ik ben er redelijk van overtuigd dat de gemiddelde volwassene het niet zomaar even doet.

Op zich prima wat mij betreft: geef die kids maar lekker de handvatten om straks in hun volwassen leven te snappen hoe dat allemaal zit. En toch… toch twijfel ik of dat het effect is van deze manier van leren. 

Heel veel onderwerpen in korte tijd

De onderwerpen waar het om gaat zijn dus absoluut leerzaam maar worden er in een noodtempo doorheen gejaagd. Acht onderwerpen, waarbij het hierboven beschrevene in twee daarvan zat, die behandeld worden in zes weken tijd. Een berg leerdoelen waar je U tegen zegt. Misschien zijn de onderwerpen eerder al wel eens aan de orde geweest, maar dat kan zoonlief zich in elk geval niet herinneren.

Enorm aantal leerdoelen

Ik vraag me dan ook af het aantal leerdoelen dat ze gehaald moeten hebben tegen de tijd dat ze examen doen niet veel te groot is. Zo groot dat ze niets echt goed leren, waardoor er van alles net een heel klein beetje zal blijven hangen. Niet genoeg om ze echt voor te bereiden wat ze nodig hebben in hun latere leven. 

Wat hebben ze echt nodig?

De vraag is: wat hebben ze nu echt nodig? Is het niet beter om een aantal onderwerpen goed uit te diepen in plaats van zoveel mogelijk in een soort van vogelvlucht langs te laten komen?  Dat geldt natuurlijk niet alleen voor economie, maar voor heel schoolvakken. 

Financiële zelfredzaamheid

Misschien… misschien moet de overheid – die zich zorgen maakt over de financiële zelfredzaamheid van haar burgers – eens even goed kijken naar de aansluiting van wat kinderen leren op school op wat volwassenen nodig hebben in het dagelijks leven.

En er dan voor kiezen om de kids niet van een enorme berg onderwerpen een heel klein beetje bij te brengen, maar van een beperktere hoeveelheid belangrijke onderwerpen een stuk meer.

Zelf goed bijblijven over ontwikkelingen rondom geldzaken?
Schrijf je in voor de gratis Updates van onze HomeFinance MailService!

Aanmelden gratis Updates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek