Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogSpaarkapitaal neemt alleen maar verder toe
Interessant uitgangspunt van De Nederlandsche Bank (DNB) : juist vanwege de extreem lage spaarrente gaan Nederlanders méér sparen. Er is in 2019 maar liefst 12,6 miljard euro bijgekomen op onze spaarrekeningen.
Rekenkundig zit er zeker wat in. Als je een bepaald bedrag bij elkaar wilt sparen moet je bij een lage rente meer inleggen (ineens of periodiek) dan bij een hogere rente. Immers: de aangroei door rentebijschrijvingen stelt niets voor, dus moet je het geld zelf bij elkaar sparen.
Op onze website VanSpaarbankVeranderen.nl vind je verschillende berekeningen rondom sparen, waaronder het berekenen van het spaarbedrag per maand en een benodigde eenmalige storting:
Spaarberekeningen VanSpaarbankVeranderen.nl
Het spreekt eigenlijk wel voor zich (dat hoop ik tenminste) dat je bij een lagere rente meer moet inleggen om hetzelfde eindbedrag te bereiken.
Wie dus een specifiek spaardoel heeft zal meer inleggen om dat doel te behalen, logisch. Tegelijk zijn er ook genoeg geluiden die zeggen: "Waarom zou je nog sparen, het levert niets op." Sterker nog, het heeft een negatief rendement - want ook al hoef je aan de bank geen negatieve spaarrente te betalen - inflatie en belastingen zorgen er samen echt wel voor dat je inlevert op je spaarkapitaal.
Dat we meer sparen kán dus komen door de drang om spaardoelen te bereiken. Eerlijk gezegd zou het me verbazen als dat zo is. Persoonlijk ken ik weinig mensen die een exact bedrag voor ogen hebben dat ze op een bepaalde datum bij elkaar gespaard willen hebben. Veel vaker sparen mensen volgens mij gewoon wat ze overhouden.
DNB geeft ook een andere uitleg: de bevolking groeit en het gemiddelde inkomen ook. Het deel van het inkomen dat we opzij zetten is relatief stabiel. Dat klinkt mij veel logischer in de oren. Als je inkomen groeit en je spaart eenzelfde percentage van je inkomen - dan groeit het bedrag dat je overmaakt naar je spaarrekening dus. Zonder dat je nadenkt over spaardoelen of spaarrente.
In elk geval komt de groei in de spaarsaldi niet meer door de bijgeschreven rente. Dat bedrag wordt met de alsmaar dalende spaarrente natuurlijk alleen maar lager - het was in 2019 1,2 miljard euro. Gezien de verdere renteverlagingen zal dat over dit jaar ongetwijfeld nog lager uitpakken.
Spaarrente en nieuws rondom sparen in de gaten houden?
Meld je aan voor de Update Sparen van onze HomeFinance MailService!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.