Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 februari 2020, 08:24 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie #besparen

Wil je geld besparen? Dan koop je toch alles wat je niet heel snel nodig hebt lekker op AliExpress? Alles is daar spotgoedkoop en als je er niet mee zit dat de arbeidsomstandigheden twijfelachtig zijn, het milieu belast wordt door het vervoer van al die aankopen... waarom dan niet?

Lekker goedkoop bij AliExpress

Eerlijk is eerlijk, ik heb ook weleens wat gekocht bij AliExpress. Niet vaak, omdat ik toch wel een beetje zo ben dat als ik iets koop - dat ik het graag zo snel mogelijk in huis wil hebben. Zoals de bestelling die we hier afgelopen vrijdagmiddag deden bij Bol.com - met bezorging vrijdagavond. Heel bijzonder vind ik dat nog steeds.

Consumentenbond waarschuwt: veel spullen niet veilig

Het verrast me ook niet dat de Consumentenbond nu komt met het advies om bepaalde spullen niet buiten de Europese Unie te kopen. Oftewel: niet bij AliExpress, maar ook niet bij Wish en misschien ook maar beter niet bij Amazon of Ebay. Simpelweg omdat die producten vaak niet veilig blijken te zijn.

165 van 250 producten afgekeurd

Ze noemen dan ook specifieke artikelen die je beter maar binnen de EU kunt aanschaffen: sieraden, cosmetica, kleding, speelgoed en elektrische apparaten. De bond testte 250 producten, daarvan was er bij 165 iets mis. Zo! En wat voor misstanden zijn dat dan?

  • powerbanks, usb-laders en reisadapters die een schok geven, oververhit raken, smelten en in brand vliegen
  • rookmelders die niet afgaan bij brand en koolmonoxidemelders die niet melden
  • tandenbleekmiddelen met teveel waterstofperoxide
  • sieraden met teveel lood of cadmium
  • onveilig speelgoed met kleine onderdelen


Bron: Consumentenbond

Best confronterend toch? Misschien weet je het diep in je hart wel: als het zó goedkoop is kan het bijna niet goed zijn. Of in elk geval niet voldoen aan de Europese veiligheidseisen - en die zijn er natuurlijk niet voor niets.

CE-kwaliteitsmerk ook nagemaakt

Oh en het CE-kwaliteitsmerk dat aangeeft dat iets voldoet aan de Europese eisen... dat wordt óók door de Chinezen nagemaakt. Dus ook dat merkje betekent niet dat iets dat uit China komt opeens wel veilig is. Dat je het even weet.

Dan maar naar de Action of Big Bazar

Persoonlijk ga ik voor goedkope spulletjes liever naar de Action of Big Bazar. Ik neem even aan dat daar alleen EU-goedgekeurde spullen liggen - al zijn ze ook daar soms ongeloofwaardig goedkoop. De kwaliteit is dan ook, dat weet je van tevoren, niet altijd geweldig. Hoeft geen probleem te zijn, afhankelijk van wat je koopt, als goedkoop dan maar niet bekent dat het gevaarlijk is!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.