Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 26 februari 2020, 16:08 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De Rabobank is positief over de huizenmarkt in de komende tijd. Vorige week stond in het AD een artikel waarin ze hun voorspelling voor 2020 en 2021 gaven. Hieronder enkele uitspraken van de Rabobank uit het artikel:

  • Het tekort aan woningen is 315.000 en loopt verder op door de stikstofcrisis
  • De huizenprijzen stijgen in 2020 met 5,5%
  • De huizenprijzen stijgen in 2021 met 2,5%
  • Huizenkopers kunnen meer geld lenen vanwege hogere inkomens en lagere hypotheekrente
  • 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar is te weinig

Volgens de Rabobank stijgen de huizenprijzen dit jaar rond de 5,5%. Dit is geen absurd percentage. Dat er een tekort aan woningen is in Nederland weet iedere Nederlander. Dat dit probleem de komende jaren niet wordt opgelost, is ook bekend. Het aantal nieuwbouwwoningen is niet voldoende om aan de groei van het aantal huishoudens te kunnen voldoen.

Lagere hypotheekrente = hogere hypotheek?

Ik ben het niet eens met de verklaring dat door de lagere hypotheekrente iemand een hogere hypotheek kan krijgen. Vorige week kon u in mijn column Rommelen met maximale hypotheek lezen dat bij een hogere hypotheekrente de maximale hypotheek soms flink hoger is. Anneke is in een blog nog wat uitgebreider ingegaan op dit op het eerste gezicht tegenstrijdige verschijnsel.

Als onderbouwing, hieronder de berekening van de maximale hypotheek bij een stel met een inkomen van 30.000 en 25.000 euro:

  • 10 jaar vast, rente 0,99%: maximale hypotheek van 249.730
  • 10 jaar vast, rente 1,01%: maximale hypotheek van 270.362

Bereken zelf online de maximale hypotheek


Hoe groot is de kans op een zeepbel?

In het artikel werd de vraag gesteld of de kans groot is op een zeepbel nu de prijzen al jaar na jaar zo hard stijgen. De Rabobank is van mening dat de eerdere crisis is ontstaan doordat huizenbezitters aflossingsvrije hypotheken afsloten die hoger waren dan de waarde van het huis. Dit laatste is heel opmerkelijk want de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) over aflossingsvrije hypotheken zijn nooit veranderd. Bij een NHG hypotheek is de maximale aflossingsvrije hypotheek altijd 50% van de waarde van de woning geweest. Voor hypotheken zonder NHG waren er enkele banken die een hoger percentage hebben verstrekt. Echter, dit is niet op hele grote schaal gebeurd.

De Rabobank slaat hier even het plankje volledig mis.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.