Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belastingaangifte over 2019: waarom die stress?

Website Belastingdienst op 1 maart weer overbelast

Website Belastingdienst op 1 maart weer overbelast

Ieder jaar gaat het weer zo, en ieder jaar verbaas ik me erover. Op 1 maart gaan de digitale poorten voor het doen van belastingaangifte over het voorgaandejaar open en kan de website van de Belastingdienst het niet aan. Laat 1 maart nu ook nog op een zondag vallen dit jaar – de perfecte dag om de aangiftesite in de stress te helpen.

Waarom die belastingaangifte 2019 meteen op 1 maart 2020?

Waarom? Waarom zijn er kennelijk zoveel mensen die per se op 1 maart 2020 direct hun aangifte voor de inkomstenbelasting over 2019 willen invoeren? Om vervolgens te mopperen over het feit dat het niet lukt met het inloggen en het ophalen van de gegevens… iedereen weet toch inmiddels wel dat de eerste aangiftedag zorgt voor overbelasting van de site?

Je hebt één of twee maanden de tijd

Je hebt gewoon ruim de tijd: naar keuze één of twee maanden. Wat is dan het voordeel van die aangifte op 1 maart? Ik zie het niet maar misschien mis ik iets? De regel is dat als je vóór 1 april aangifte doet en je recht hebt op een teruggave, je vóór 1 juli een reactie hebt van de fiscus. Dat is heel netjes vind ik zelf. Je hebt de tijd tot 1 mei, maar dan duurt het dus langer voordat je bericht krijgt.

Uitstel voor je belastingaangifte

Lukt het niet voor 1 mei, dan kun je ook nog uitstel krijgen tot 1 september. Dat uitstel voor je aangifte moet je wel aanvragen, en ook vóór 1 mei. Daarbij hoef je geen reden op te geven, aanvragen is genoeg. Maar… als blijkt dat je nog belasting moet betalen, dan gaat de Belastingdienst je wel rente in rekening brengen. Die is maar liefst 4% op jaarbasis – dus dat is wel een goede reden om niet te lang te wachten.

Wat als je niet op tijd bent?

Wat nou als dat om één of andere reden misloopt? Dat je niet vóór 1 mei aangifte doet, maar ook geen uitstel hebt aangevraagd? Dan krijg je een herinneringsbrief van de fiscus, waarna je nog 14 dagen de tijd hebt. Daarna wordt het ernstiger: dan krijg je een aanmaning met nog één maand respijt om je aangifte in te vullen. Dan zit je nog steeds ruim voor 1 september, dus uitstel vragen was echt beter geweest dan niets doen. Heb je binnen die maand nog steeds niets laten horen? Dan stellen ze bij de fiscus zelf de aanslag vast en krijg je een verzuimboete van € 385. Zonde van je geld!

Tijd genoeg, stress niet nodig

Okay, ik geef toe – ik ben niet zo’n snelle met aangifte doen. Zorg er ieder jaar wel voor dat ik het vóór 1 april doe, maar ik sta echt niet te springen op 1 maart. Natuurlijk is het niet handig om het echt op de allerlaatste dag van maart te doen. Als er dan een storing is of je kan bepaalde gegevens niet vinden, of er komt iets belangrijks tussen, dan kun je die datum zomaar niet halen. Dat is jammer als je geld terug moet krijgen – want dan duurt het gewoon langer voordat je dat binnen hebt.

Misschien dat ik me er volgend weekend wel alvast over ga buigen hoor, dat zou zomaar kunnen. Mocht me dat lukken – dan ben ik voor mijn doen echt vroeg.

Heb jij een idee?

Terug naar de waarom-vraag…. waarom hebben zoveel mensen de behoefte om hun aangifte direct op 1 maart te doen, wetende dat dit bij de Belastingdienst vaak voor problemen zorgt? Heb jij een idee?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Marcel van woensdag maart 4, 2020 07:24
    Ik denk ook dat dit de belangrijkste reden is. Mensen die weten dat ze moeten betalen zullen het waarschijnlijk iets later in.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek