Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 maart 2020, 10:28 - Jos Koets
#hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek wordt meestal voor een periode van 30 jaar afgesloten. Na deze 30 jaar moet de aflossingsvrije hypotheek worden afgelost. Veel huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek gaan er van uit dat zij hun hypotheek na deze 30 jaar niet hoeven af te lossen maar kunnen verlengen. De vraag is echter of dat wel kan, want in de voorwaarden van veel banken staat niet duidelijk wat een bank precies gaat doen zodra een aflossingsvrije hypotheek afloopt.

Obvion geeft duidelijkheid aan klanten

Vorige maand kwam hypotheekbank Obvion met een uitgebreide mail gericht aan alle hypotheekadviseurs. Het volgende is van toepassing.

Klantgroep 1:

  • Aflossingsvrije hypotheek lager of gelijk aan 50.000 euro en
  • Aflossingsvrije hypotheek van maximaal 50% van de woningwaarde

Klanten uit klantgroep 1 kunnen de hypotheek voortzetten (verlengen) zonder dat het inkomen opnieuw getoetst hoeft te worden.

Klantgroep 2:

  • Aflossingsvrije hypotheek hoger dan 50.000 euro OF
  • Aflossingsvrije hypotheek van meer dan 50% van de woningwaarde

Voor klantgroep 2 geldt dat Obvion het inkomen opnieuw gaat toetsen voordat de hypotheek verlengd wordt. Hierbij wordt dus gekeken of het inkomen voldoende is om de hypotheek te kunnen betalen. Hierbij gelden niet de regels van de standaard maximale hypotheek berekening, maar de acceptatieregels van zuivere oversluiters. Dat wil zeggen dat er getoetst wordt op basis van de werkelijke maandlasten.

Tussentijds verlengen

Bestaande klanten van Obvion hebben ook de mogelijk om hun huidige lopende hypotheek tussentijds al te verlengen. Een deel van de hypotheekvorm moet dan worden omgezet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. En Obvion zal rekening houden met het volgende:

  • De Loan to Value (LTV, verhouding tussen het hypotheekbedrag en de woningwaarde) op het einde van de looptijd bij verlenging is niet meer dan 70%.
  • Het percentage aflossingsvrij is niet hoger dan 50% van de marktwaarde van de woning. Bestaande aflossingsvrije delen mogen tot 70% van de marktwaarde blijven bestaan.
  • De opgebouwde waarde van een gekoppelde levensverzekering of beleggingsrekening wordt terugbetaald.

Misschien bent u het als lezer niet eens met bepaalde regeltjes die Obvion hanteert. Ik vind dat even minder belangrijk want regeltjes kunnen in de toekomst gewijzigd worden. Belangrijker vind ik dat er duidelijkheid is voor alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek bij Obvion. Zij kunnen nu al rekening houden met het bovenstaande als bijvoorbeeld hun aflossingsvrije hypotheek over 10 jaar afloopt.

Hypotheek moet betaalbaar zijn en blijven

Ik heb mijn privé hypotheek ook lopen bij Obvion. Een gedeelte van mijn hypotheek is ook aflossingsvrij en de einddatum is in 2034. Twee jaar later ga ik trouwens met pensioen. Ik moet dus zorgen dat als ik een aflossingsvrije hypotheek behoudt, deze ook betaalbaar is als ik met pensioen ben!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.