Search
Close this search box.

Thuis door corona? Tijd voor je geldzaken!

Gebruik je tijd thuis nuttig voor allerlei financiële klussen

Gebruik je tijd thuis nuttig voor allerlei financiële klussen

Wat een heftige periode met alle maatregelen om de te snelle verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Flatten the curve… hartstikke belangrijk en dus blijven heel veel mensen thuis. Om thuis te werken als dat kan (zoals bij ons) of om de kinderen op te vangen nu de scholen drie weken lang dicht zijn. Of omdat je enigszins niet lekker bent en heel terecht niet het risico anderen te besmetten. Hoe dan ook, het is een gekke situatie waarbij je thuis misschien niet heel veel om handen hebt. Om nou de hele dag nieuwsartikelen over corona te lezen… daar word je ook niet blijer van en door thuis te blijven doe je toch al wat je kunt.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Administratie en geldzaken bijwerken

Maak van de nood een deugd door eens goed aan de slag te gaan met je administratie en je geldzaken. Dingen die misschien normaal gesproken (te lang) blijven liggen door tijd- en prioriteitgebrek, die kun je nu mooi oppakken. Wat kun je bijvoorbeeld gaan doen?

  • de stapel papieren netjes opbergen in je administratie
  • je belastingaangifte in orde maken
  • je verzekeringen doornemen en kijken waar die beter en/of goedkoper kunnen
  • checken of je spaargeld wel de hoogst mogelijke (okay… minst lage) spaarrente krijgt
  • nagaan of je lening niet te duur is
  • uitzoeken of je hypotheek goedkoper kan

Ik zou zeggen… dat houdt je wel lekker een tijdje bezig toch?

Stapel papieren

Papieren opbergen in je administratie

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb een behoorlijke stapel papieren verzameld waarvan ik vind dat ik ze moet bewaren, maar goed gestructureerd opbergen – dat komt er niet van. Voorheen deed ik dat altijd voordat ik aan m’n belastingaangifte begon, omdat ik daarbij nu eenmaal de nodige gegevens uit die papieren nodig had. Nu de Belastingdienst de aangifte al grotendeels invult heb ik die papieren dus niet meer nodig en ruim ik ze dus ook niet meer op. Bewaar ze wel, met het idee van ‘je weet nooit’… maar ik heb er werkelijk nooit iets van nodig en dan vind ik het ook wel weer zonde van m’n tijd om die aan opruimen te besteden.

Dit is natuurlijk niet zoals het zou moeten. Idealiter ruim je papieren die je wilt bewaren direct in de juiste map op, of anders eens per maand ofzo. En ben jij zoals ik, en heb je tijd over (dat heb ik dus niet, ik ben zoals altijd gewoon thuis aan het werk) doordat je thuis zit vanwege corona… dan is dit een mooi moment om die stapel lekker weg te werken.

Belastingaangifte in orde maken

Hartstikke logisch in maart: zorgen dat je Belastingaangifte lekker op tijd gedaan is. Misschien ben jij één van de hardlopers die dat in het eerste weekend al gedaan heeft (of geprobeerd heeft te doen), maar anders is dit natuurlijk een prima gelegenheid. Heb ik afgelopen weekend gedaan, omdat activiteiten die ik in de planning had toch afgelast waren in verband met de corona maatregelen. Dat kun je maar klaar hebben toch?

Belastingaangifte doen

Verzekeringen doornemen

Ook zo’n klus die in heel veel huishoudens blijft liggen. Niet eventjes, maar jarenlang. En dat terwijl het goed doornemen van je verzekeringen je flink geld kan besparen. Dus als je toch tijd over hebt nu… zet eens op een rij welke verzekeringen je hebt lopen, welke dekking jouw polissen geven en wat je daarvoor betaalt. En ga dan lekker online vergelijken of die verzekeringen niet veel voordeliger ergens anders ondergebracht kunnen worden. Ik noem er gewoon een paar:

en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hogere rente voor je spaargeld

Tja, wat kan ik zeggen. De spaarrente is natuurlijk schrikbarend laag en overstappen naar een andere bank levert je in euro’s niet enorm veel op – tenzij je een echt groot spaarkapitaal hebt. Toch is het een goed idee om eens even serieus naar je spaarrekening te kijken. Zeker als je bij één van de grootbanken zit. Op dit moment is het renteverschil in procenten (nou ja, tienden van procenten) minimaal, maar als je naar de verhoudingen kijkt is het verschil enorm. Bij de grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING krijg je 0,01%, terwijl de hoogste rente op een vrij opvraagbare internetspaarrekening nog steeds op 0,2%. Dat is wel maar liefst 20x zoveel! Alleen al uit principe is het de moeite waard om over te stappen, maar ook voor als de rentes ooit… ooit… weer omhoog gaan. Dan wordt het absolute renteverschil ook groter en levert het je in euro’s echt flink meer op.

Goedkopere lening

Heb je een lening lopen? Een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een betaling in termijnen? Weet je zo wat je over die lening aan rente betaalt? Nee? Neem eens even de moeite om daarnaar te kijken! Misschien denk je: toen ik m’n PL of DK afsloot heb ik dat gedaan en het was een goede keuze… dat kan prima. Toch wil dat niet zeggen dat je nog steeds goed zit bij die kredietverstrekker. De rentes veranderen weleens, en vooral de rente voor een persoonlijke lening is in de afgelopen jaren gedaald. Lager geworden dan die voor een doorlopend krediet ook, terwijl dat vroeger andersom was. En een betaling in termijnen… je weet wel, bij een webshop of op je creditcard… daarbij heb je waarschijnlijk niet op de rente gelet. Meestal betaal je daar de maximale rente van 14%. Check dat maar eens even en ga na of je dat geld niet ergens anders goedkoper kunt lenen.

Huidige rentes voor PL en DK

Kan je hypotheek goedkoper?

Tot slot je hypotheek. Misschien niet zo heel eenvoudig om zelf uit te zoeken, maar je kunt zelf online een begin maken. De hypotheekrente is waanzinnig laag op dit moment. Het zou zomaar kunnen dat dit het juiste moment is om daarvan te profiteren. Of in ieder geval om te onderzoeken of het zinvol is om die stap te zetten. Kun je meteen goed kijken naar je aflossingsvrije deel en de manier waarop je de rest van de hypotheek aflost. Is dat allemaal nog optimaal? Gelukkig zijn er hypotheekadviseurs die volledig op afstand werken: telefonisch en online, dus geen besmettingsgevaar. Neem nou NHP: je kunt zelf een gratis belafspraak plannen om je situatie en mogelijkheden door te nemen. Waarom zou je het niet doen?

Plan een gratis belafspraak over je hypotheek

Kortom: je hoeft je écht niet te vervelen als je thuis zit door dat nare corona-virus. Sterker nog, jouw administratie en geldzaken zouden er wel eens goed van kunnen opknappen!

Oh en als je toch bezig gaat met je geldzaken… meld je dan meteen even aan voor onze HomeFinance MailService.
Houden wij je gratis per mail op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen!

Aanmelden MailService

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek