Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
huizenmarkt hypotheken
Gepubliceerd op: 17-3-2020 om 08:35

Ja jeetje... kún je in deze heftige tijd nog over iets anders schrijven dan corona? De gevolgen zijn zó enorm, het is gewoon het enige dat mensen bezighoudt. En mij dus ook. Niet het virus op zich, wel alles wat er komt kijken bij de oorlog - zoals Macron het noemde toen hij voor Frankrijk een echte lockdown afkondigde - tegen corona.

Aan de lippen van Mark Rutte

De impact is aan alle kanten enorm. Al van de maatregelen hier in ons land, laat staan van zo'n volledige lockdown. Dat je een formulier van de overheid nodig hebt om de straat op te mogen. Zou het in Nederland ook zover komen? De toespraak van Mark Rutte gisteravond - ik hing aan zijn lippen, en dat heb ik niet snel - wees daar naar mij idee niet op. Maar ja, de situatie én de beslissingen veranderen met de dag. Dus je weet het maar niet.

Crisistoespraak Mark Rutte coronacrisis

Impact op financiële aspecten van het leven

Die impact is er natuurlijk ook op allerlei financiële aspecten van het leven - daar hoort het hier op HomeFinance natuurlijk over te gaan. Wat dacht je van:

Ik ga niet beweren dat ik het weet. Volgens mij kan niemand echt iets zinnigs zeggen over de gevolgen van deze situatie, simpelweg omdat we er nog nooit mee te maken hebben gehad.

Woning verkopen

Je zal maar net in de koop & verkoop van een woning zitten. Je weet wel, zoals mijn vriendin waar ik laatst zo blij over schreef - hoe zij haar nieuwe woning had bemachtigd. Het verkoopproces van hun huidige woning is net opgestart, afgelopen vrijdag kwam hun huis op Funda. Er zijn genoeg geïnteresseerden... meer dan 100... maar de makelaar stelt de bezichtigingen uit tot na 6 april.

Extra verkoopstress

Dat levert stress op. De oplevering van de woning die ze hebben gekocht is redelijk snel, dus wil ze snel zekerheid over de verkoop. Dat lukt zo niet. Dikke kans dat er extra kosten aan vast gaan zitten voor een (langere) overbruggingshypotheek. De beleggingspolis waar ze graag vanaf wilde, die dus niet meegaat naar de nieuwe hypotheek, is door de ingestorte beurzen een paar duizend euro minder waard geworden.

Huis te koop

Verkoop proces flink veranderd

Even zijweggetje, weg van corona... de manier waarop die verkoop gaat is ook wel echt héél anders dan toen wij drie jaar geleden die stap zetten. Meer dan 100 geïnteresseerden? Leuk, maar er mogen er maar 10 op bezichtiging komen. Wie dat dan zijn, vroeg ik, hoe bepalen ze dat? Dat gaat om wie zich als eerste heeft gemeld, maar ook... hoe verrassend... mensen die door collega makelaars zijn aangedragen. Zo zorgen de makelaars ervoor dat ze koopopdrachten blijven krijgen, ook al kunnen mensen prima zelf op Funda woningen uitzoeken waarin ze geïnteresseerd zijn.

Zoveel onzekerheden

Terug naar die verkoop. Met zoveel geïnteresseerden zal het heus wel goed komen met die verkoop. En ook wel tegen een mooie prijs, die het beursverlies kan goedmaken. Tenminste, zolang de hypotheekrente niet stijgt. Op dit moment is die alleen nog maar verder aan het dalen - kijk maar naar de laatste rentewijzigingen:

Hypotheekrente wijzigingen

Bron: ActueleRentestanden.nl

Maar ja, bezichtigingen na 6 april... in 3 weken kan er heel veel gebeuren. Ook met de hypotheekrente. En dus met de huizenprijzen. En met de onzekerheid bij mensen over hun financiële toekomst. En dus met hun interesse in het kopen van een huis. En daarmee weer met de huizenprijzen.

Gezondheid belangrijker dan geld

Nou ja, we kunnen er weinig aan veranderen. Uiteindelijk is geld niet het belangrijkste in het leven. Gezondheid gaat nog altijd voor en daar gaat het nu om. Dat de ziekenhuizen in staat blijven om iedereen die zorg nodig heeft op te vangen. Zodat er niet meer doden vallen door dit nare virus dan onvermijdelijk is.

Volgen wat er met de hypotheekrente gebeurt?
Meld je aan voor de GRATIS HomeFinance MailService!

HypotheekUpdates in je mail

Aangemaakt door Gonny op 23-03-2020 09:49

Wij hebben net voor de crisis een huis gekocht en nu moet dus ons huidige huis (waarvan we dachten dat het zo verkocht zou zijn) in de verkoop. Wat te doen nu? Wachten? Juist wel in de verkoop zetten?

Aangemaakt door Ria op 05-04-2020 10:46

Wij zitten met net zo'n dilemma net een woning gevonden die we willen maar gaan we nu door met kopen ervan ? Onze huidige woning moet nog worden verkocht , blijkbaar wel een gewilde wijk maar toch ... Het levert een groot dilemma op en veel stress want wat te doen .?

Aangemaakt door Bert op 04-06-2020 11:11

Niet wachten omdat de betaalbaarheid van woningen snel aan het afnemen is.De koop gekte is voorbij.De positieve voorspellingen komen uit de hoek van belanghebbenden.

Aangemaakt door Camille op 21-03-2020 13:35

Wij hebben een huis gekocht en kunnen er normaal in 6/04. Er zitten momenteel nog huurders in. Zij laten nu weten dat ze niet naar hun andere woning kunnen door Corona. Is dit iets waar we moeten aan toegeven? Wat zegt men daarvan in zo’n situaties ?

Aangemaakt door RS op 18-03-2020 20:11

Als je huis moet passeren tijdens een lockdown wat zijn hier dan de gevolgen van? Ook als het huis niet leeg is omdat de verhuizers niet meer mogen werken. Weet iemand hier hoe dit zit?

Aangemaakt door RJ op 18-03-2020 21:15

Ook benieuwd ja; 31-3 naar de notaris voor ons nieuwe huis, 4-5 voor ons huidige huis...

Aangemaakt door Svenja op 19-03-2020 00:52

Wij zitten met precies het zelfde . We krijgen 1 april de sleutel van de woning en dan ook naar de notaris ik vraag me Af hoe dat gaat dan

Aangemaakt door H op 19-03-2020 05:47

Ook erg benieuwd zitten met hetzelfde. 31 mr notaris en 1/5 eigen huis. Notaris gebeld en die vertelde dat ze naar ons moest komen vlgs de branche regels. Maar dat is nu bij geen totale locked down. Ik hoop dat iemand de antwoorden weet

Aangemaakt door Michiel op 19-03-2020 19:46

Ben ook op zoek naar meer duidelijkheid. Wij gaan 10 april passeren... En wat zijn de gevolgen als het passeren niet lukt? Het lijkt me niet dat je als koper in dit geval in gebreke bent...

Aangemaakt door Marjolein op 18-03-2020 22:49

Sorry, ik heb geen garanties voor je maar ik verwacht dat je tijdens een “lockdown” situatie wel mag verhuizen. Maar wel in petit comité. Dit zal hoogstwaarschijnlijk vallen onder “uitzonderingen”.

Aangemaakt door Wim op 20-03-2020 19:04

Passeren kan zonder aanwezigheid bij notaris beide partijen, notaris vraagt beide partijen om volmacht en regels alles op afstand. ( de mijne althans)

Aangemaakt door Bob op 18-03-2020 01:48

Huizenprijzen zullen niet zo snel omlaag vallen. De vraag is veel groter dan het aanbod. Door corona zal nieuwbouw ook niet goedkoper op worden. Een lock down is natuurlijk een ander verhaal maar dat zal ook niet eeuwig duren. En na de lockdown zullen er nog steeds niet voldoende woningen op de markt zijn. Ook denk ik Dat mensen niet zullen verkopen voor veel lagere prijzen en dan ervoor kiezen om niet te verhuizen. Zeker een recent gekochte woning op pas opgeleverde huis zullen niet voor een prikkie worden verkocht. Hoe lang je dan wilt wachten op lage prijzen??? Kan je beter je huurgeld in iets anders stoppen als je nog geen huis hebt. En als je doorstroomt heb je ook niet veel te verliezen aangezien je wat winst meeneemt. De rente is laag de komende tijd.. Geen slecht plan om in actie te komen en die huizen wel te kopen nu je nog een baan hebt. 👌

Aangemaakt door Paul op 18-03-2020 16:42

Ik ben het niet met je eens hoor. Ik denk dat de huizenprijzen wel omlaag zullen vallen. Deze crisis heeft echt enorme gevolgen. Ze praten over de grootste recessie in -tig jaar. Door de maatregelen krimpt de economie dit jaar. Alles valt stil. De verkoop van woningen dus ook. Als we een maand verder zijn en we moeten nog steeds thuisblijven en de beurs staat nog 100 punten lager zul je merken dat het vertrouwen helemaal wegvalt. Wie gaat er dan in hemelsnaam nog een huis kopen op het hoogste prijsniveau ooit? Tenzij er op korte termijn een vaccin of medicijn gevonden wordt zie ik het echt heel somber in.

Aangemaakt door Bob op 23-03-2020 15:25

Ik denk dat ze zelfs gaan stijgen de prijzen :)

Aangemaakt door jhon op 07-04-2020 01:34

not really, if covid lasts longer, then house market will really collapse, together with dutch economy. So better to sell the house now even at a slightly lower price than having a massive loss in the coming future. The time of the overbid are going to be over for a while, unfortunately.

Aangemaakt door Peter op 07-04-2020 11:10

uh nederlands?

Aangemaakt door H. B. op 17-03-2020 14:39

Hallo, Wij willen ons huis ook verkopen. Beide hebben we al een nieuwe woning. Maar moeten we het nu toch op de markt zetten, of toch nog even wachten?

Aangemaakt door Job op 17-03-2020 15:26

Je hebt dus nu 3 huizen en wacht op stijgende prijzen om de oude woning te verkopen? Nou, ik zou eerlijk gezegd geen seconde meer wachten! De economie wordt er niet beter op, toch?

Aangemaakt door HB op 17-03-2020 16:37

Nee. Ik wacht niet op hogere prijzen. Wil gewoon weten of het nut heeft om het nu te koop te zetten. De makelaar geeft aan van niet.

Aangemaakt door Job op 17-03-2020 17:04

Waarom zou het nu geen nut hebben? Ik zou een andere makelaar kiezen... als er een keer een periode is geweest om je huis te koop te zetten, was dat nu. Of in ieder geval de afgelopen tijd...

Aangemaakt door HB op 17-03-2020 17:30

En wat maakt uw mening tot iets waar mensen naar moeten luisteren. Oftewel, wat is uw achtergrond? ( niet zo lullig bedoeld als het klinkt😉)

Aangemaakt door Job op 17-03-2020 20:23

Ik ben financieel adviseur. Maar laat mij de vraag omkeren: waarom vindt de makelaar dat het geen nut heeft om een huis in deze unieke tijd te koop te zetten? Beetje vreemd toch?

Aangemaakt door Stella van Dam op 18-03-2020 08:47

Er zijn momenteel voldoende websites (die ook best wel door aspirant kopers worden bezocht) waar je zelf je woning in de verkoop kunt zetten. Dan heb je alles in de hand en kun je ook desnoods per dag reageren op de veranderingen in de economie. Vraag jezelf af of het kwaad zou kunnen om eens zo'n gratis website uit te proberen en de reacties te peilen. Ik zou mijn woning voorlopig niet te goedkoop neerzetten in de markt. Als je haast hebt kun je een veilingsite proberen (niet gratis, wel betaalbaar)

Aangemaakt door Paul op 18-03-2020 16:44

Wachten? Waarop? Dat dit snel overwaait? De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest dus waarom zou je besluiten om te wachten?

Aangemaakt door jhon op 07-04-2020 01:38

i would rather sell the house now even if at a lower price and accept realistic bids, even if not overpriced as in the past. better to sell now at a lower price that having an unsold house for very long with the risk of selling it in the coming future at a very lower price.

Aangemaakt door Theo Tromp op 17-03-2020 11:04

Hallo allemaal, Ik heb voor vanmiddag een bezichtiging geplanned voor een leuk huisje waar mijn vriendin en ik graag zouden willen wonen. Veel mensen (familie en collega's) raden ons echter af om nu te kopen "omdat er een crisis aankomt" zeggen ze. Zij weten natuurlijk niet wat er gaat gebeuren met de huizenprijzen maar ik ben toch wel een beetje bang geworden om deze stap te zetten. Is het in de situatie van nu wel verstandig om een (eerste) huis te kopen? Of is het verstandig nu toch te kopen? Bedankt en met vriendelijke groet, Theo Tromp

Aangemaakt door Job op 17-03-2020 15:28

Ik denk zelf dat de kans heel groot is dat je nu ongeveer op de top van de markt koopt. Voor de coronacrisis was de algemene verwachting dat de sterkste stijging van de huizenprijzen achter ons ligt. Nog een paar procent erbij voor de komende tijd. Het zou mij echt niet verbazen als deze verwachtingen binnen afzienbare tijd naar beneden bijgesteld worden. Onzekerheid betekent altijd uitstel. En lagere prijzen. Tenzij de coronacrisis enorm meevalt, voorzie ik donkere wolken. Maar ja: zeker weten doet niemand het natuurlijk! En een leuk huisje waar je samen kunt wonen is ook wat waard, toch?

Aangemaakt door jhon op 07-04-2020 01:41

i would sell now, since market price is almost saturated and the covid crisis will bring them very down, i fear...

Aangemaakt door Stella van Dam op 18-03-2020 09:06

Het is gokken momenteel. De huizenprijzen zijn o.a. wegens schaarste en lage hypotheekrente de afgelopen tijd opgelopen. In China is de CO2 uitstoot spectaculair gedaald sinds januari. Als dit ook geldt voor de stikstofuitstoot in Nederland mag er misschien weer gebouwd worden. Als er dan tenminste gebouwd kán worden, want als de grenzen dicht gaan en/of het is verboden om nog aan naar de bouwsite te gaan en/of alle bouwvakkers worden geïnfecteerd met corona dan mág je misschien wel bouwen maar gebeurt dat niet en blijft de schaarste voorlopig bestaan. Als huiseigenaren al dan niet gedwongen moeten verkopen de komende tijd bijvoorbeeld omdat ze hun baan verliezen of minder inkomsten hebben door de maatregelen omtrent Covid 19 dan wordt de schaarste minder en zijn er wellicht koopjes te halen. De kapitaalmarktrente is de afgelopen week met liefst een half procent gestegen, dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat de hypotheekrente stijgen gaat, waardoor de huizenprijzen misschien weer gaan dalen. Mijn gok zou zijn: het is nú kopen (lage hypotheek) óf weer geruime tijd wachten op een koopje (gedwongen verkopen wegens corona virus). In Italië probeert men overigens gedwongen huizenverkoop te voorkomen door huizenbezitters uitstel van betaling toe te staan. Als zo'n regeling er ook voor Nederlanders komt blijft de schaarste bestaan en voorzie ik geen daling van de prijzen.

Aangemaakt door Stella van Dam op 18-03-2020 11:10

Op RTLZ lees ik dat nu er bezichtigingen worden afgezegd er ook minder concurrentie is onder kopers, dus wellicht een betere onderhandelingspositie.

Aangemaakt door Sjaak de Jongen op 20-03-2020 10:46

Er is hemaal geen woningschaarste. Indien de grenzen sluiten voor de meer dan 100.000 migranten die elk jaar Nederland binnen komen, dan is er zelfs een woningoverschot.

Aangemaakt door Hoomly op 17-03-2020 10:35

Als internetmakelaar merken wij natuurlijk ook dat er minder bezichtigingsaanvragen zijn door de corona-uitbraak. Naar ons idee zouden bezichtigingen gewoon door moeten kunnen gaan, mits men zich houdt aan de door de overheid aanbevolen adviezen om besmetting te voorkomen. Spreek bijvoorbeeld met je makelaar af dat je de bezichtigingen zelf doet en plan niet meer dan twee bezoekers tegelijk in. Mocht er net zoals in Frankrijk en Spanje een lockdown komen dan houdt het natuurlijk op. In dat geval is beter te wachten tot na de crisis en geplande verkopen uit te stellen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.