Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 17 maart 2020, 08:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Ja jeetje... kún je in deze heftige tijd nog over iets anders schrijven dan corona? De gevolgen zijn zó enorm, het is gewoon het enige dat mensen bezighoudt. En mij dus ook. Niet het virus op zich, wel alles wat er komt kijken bij de oorlog - zoals Macron het noemde toen hij voor Frankrijk een echte lockdown afkondigde - tegen corona.

Aan de lippen van Mark Rutte

De impact is aan alle kanten enorm. Al van de maatregelen hier in ons land, laat staan van zo'n volledige lockdown. Dat je een formulier van de overheid nodig hebt om de straat op te mogen. Zou het in Nederland ook zover komen? De toespraak van Mark Rutte gisteravond - ik hing aan zijn lippen, en dat heb ik niet snel - wees daar naar mij idee niet op. Maar ja, de situatie én de beslissingen veranderen met de dag. Dus je weet het maar niet.

Crisistoespraak Mark Rutte coronacrisis

Impact op financiële aspecten van het leven

Die impact is er natuurlijk ook op allerlei financiële aspecten van het leven - daar hoort het hier op HomeFinance natuurlijk over te gaan. Wat dacht je van:

Ik ga niet beweren dat ik het weet. Volgens mij kan niemand echt iets zinnigs zeggen over de gevolgen van deze situatie, simpelweg omdat we er nog nooit mee te maken hebben gehad.

Woning verkopen

Je zal maar net in de koop & verkoop van een woning zitten. Je weet wel, zoals mijn vriendin waar ik laatst zo blij over schreef - hoe zij haar nieuwe woning had bemachtigd. Het verkoopproces van hun huidige woning is net opgestart, afgelopen vrijdag kwam hun huis op Funda. Er zijn genoeg geïnteresseerden... meer dan 100... maar de makelaar stelt de bezichtigingen uit tot na 6 april.

Extra verkoopstress

Dat levert stress op. De oplevering van de woning die ze hebben gekocht is redelijk snel, dus wil ze snel zekerheid over de verkoop. Dat lukt zo niet. Dikke kans dat er extra kosten aan vast gaan zitten voor een (langere) overbruggingshypotheek. De beleggingspolis waar ze graag vanaf wilde, die dus niet meegaat naar de nieuwe hypotheek, is door de ingestorte beurzen een paar duizend euro minder waard geworden.

Huis te koop

Verkoop proces flink veranderd

Even zijweggetje, weg van corona... de manier waarop die verkoop gaat is ook wel echt héél anders dan toen wij drie jaar geleden die stap zetten. Meer dan 100 geïnteresseerden? Leuk, maar er mogen er maar 10 op bezichtiging komen. Wie dat dan zijn, vroeg ik, hoe bepalen ze dat? Dat gaat om wie zich als eerste heeft gemeld, maar ook... hoe verrassend... mensen die door collega makelaars zijn aangedragen. Zo zorgen de makelaars ervoor dat ze koopopdrachten blijven krijgen, ook al kunnen mensen prima zelf op Funda woningen uitzoeken waarin ze geïnteresseerd zijn.

Zoveel onzekerheden

Terug naar die verkoop. Met zoveel geïnteresseerden zal het heus wel goed komen met die verkoop. En ook wel tegen een mooie prijs, die het beursverlies kan goedmaken. Tenminste, zolang de hypotheekrente niet stijgt. Op dit moment is die alleen nog maar verder aan het dalen - kijk maar naar de laatste rentewijzigingen:

Hypotheekrente wijzigingen

Bron: ActueleRentestanden.nl

Maar ja, bezichtigingen na 6 april... in 3 weken kan er heel veel gebeuren. Ook met de hypotheekrente. En dus met de huizenprijzen. En met de onzekerheid bij mensen over hun financiële toekomst. En dus met hun interesse in het kopen van een huis. En daarmee weer met de huizenprijzen.

Gezondheid belangrijker dan geld

Nou ja, we kunnen er weinig aan veranderen. Uiteindelijk is geld niet het belangrijkste in het leven. Gezondheid gaat nog altijd voor en daar gaat het nu om. Dat de ziekenhuizen in staat blijven om iedereen die zorg nodig heeft op te vangen. Zodat er niet meer doden vallen door dit nare virus dan onvermijdelijk is.

Volgen wat er met de hypotheekrente gebeurt?
Meld je aan voor de GRATIS HomeFinance MailService!

HypotheekUpdates in je mail

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.