Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 maart 2020, 10:11 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Eerder deze week schreef ik een blog over Je huis verkopen in corona-tijd - dat maakte behoorlijk wat reacties los. Net als ons nieuwsartikel over een mogelijke stijging van de hypotheekrente. We hebben met z'n allen veel vragen over wat deze crisis gaat doen met de huizenmarkt en de hypotheekrente. Logisch - dit is een periode vol onzekerheid. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Ook wij niet natuurlijk.

Huis kopen en verkopen bij corona lockdown

Toch wil ik wel even verder filosoferen over de vraag hoe het zit met het passeren van koop en verkoop tijdens een eventuele lockdown. Die is er in Nederland nog niet, maar het zou me niet verbazen als het wel zover gaat komen. En dan? Kan de aankoop van jouw nieuwe woning dan wel doorgaan? En hoe zit het met een verhuizing?

Verhuizing in corona-tijd

Nogmaals: wij weten het ook niet. De huidige situatie is uniek, niet eerder voorgekomen en dus nergens beschreven. Wat betreft het overdragen van een huis kunnen we wel kijken naar de huidige wettelijke regels.

Aanwezigheid bij overdracht woning

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl lezen we het volgende:

GoedkoopsteNotaris.nl: wettelijke regels over aanwezigheid bij koop en verkoop woning

Overdracht huis met volmacht bij notaris

Dit lees ik als dat zowel koper als verkoper een volmacht kunnen afgeven waarmee de notaris namens jou mag tekenen voor de levering. En dat je de notaris ook volmacht kunt geven om te tekenen voor je hypotheekakte. Maar... die laatste volmacht moet wel gegeven worden met een notariƫle akte. Voor die akte moet je waarschijnlijk weer wel persoonlijk op het notariskantoor komen. En voor de 'gewone volmacht' moet je handtekening gelegaliseerd zijn.

Legaliseren handtekening

Dat legaliseren van de handtekening moet gebeuren... op een notariskantoor, of bij de gemeente.

Op de website van de gemeente Amsterdam lees ik:

Legaliseren handtekening corona Amsterdam

Kortom... juridisch is het passeren van de koop en verkoop van een huis nog niet zo eenvoudig als we nergens naartoe mogen.

Verhuizen in corona-tijd

Net als verhuizen: daarvoor moet je toch echt de straat op en ook niet in je eentje. Op dit moment kun je nog wel een verhuisbedrijf inschakelen, waarbij ze natuurlijk rekening houden met de huidige corona-maatregelen. Dit zien we bijvoorbeeld op de website van Magic Movers:

Verhuizen in corona-tijd

En wat bij een lockdown?

Dat is nu. Maar bij een echte lockdown? Misschien zou je denken dat er dan voor verhuizingen wel een uitzondering zou gelden, maar eerlijk gezegd zou me dat verbazen. Dan zijn er namelijk zoveel redenen om uitzonderingen te maken dat de hele lockdown nergens op slaat.

Leven komt stil te staan

Persoonlijk denk ik dat een lockdown zou inhouden dat we echt alleen nog maar naar buiten mogen om naar dokter/ziekenhuis te gaan, naar je werk als je een vitaal beroep hebt, naar de supermarkt voor eten en om de hond uit te laten. En verder nergens voor. Dus ook niet om naar de notaris te gaan. En ook niet om te verhuizen. Maar dat is gissen hoor.

Coronavoorbehoud bij aankoop woning?

Een voorbehoud van financiering zou in mijn ogen standaard moeten zijn als je een huis koopt. Helaas is dat in de huizenmarkt van de afgelopen tijd niet meer zo: veel mensen bieden zonder ontbindende voorwaarden om meer kans te maken op de felbegeerde woning. Een crisis als deze laat wel zien dat dit heel onverstandig is: er kan van alles gebeuren waardoor de aankoop toch niet door kan gaan.

Koopakte tekenen voorbehoud

Nu gaan er stemmen op voor een 'coronavoorbehoud' bij een woningaankoop. Of dat serieus te realiseren is, lijkt me niet - het idee is dat de koop teruggedraaid kan worden als die niet door kan gaan als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Eigenlijk zou je onderscheid moeten maken naar twee situaties:

  • uitstel van de overdracht
  • afblazen van de aankoop

Uitstel van de overdracht

Uitstel, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Dat de opleverdatum gewoon verschoven wordt naar de toekomst, maar de eerste mogelijkheid nadat we met z'n allen weer het normale leven kunnen opstarten. Voor alle woningtransacties. Dat kan in koopaktes die al getekend zijn niet meer meegenomen maar zou misschien gewoon een algemene maatregel moeten zijn.

Afblazen van de aankoop

Het afblazen van de aankoop... dat ligt lastiger. De verkoper wordt daarmee immers enorm benadeeld. Die heeft zekerheid nodig dat de koop ook werkelijk doorgaat (en zo niet, dat hij dan recht heeft op de boete van 10% van de koopsom).

Als corona een reden is voor de koper om de aankoop te annuleren geeft dat grote problemen bij verkopers. Maar wat als de koper door corona zijn hypotheek niet rondkrijgt? Daarvoor hebben we al het voorbehoud van financiering. Op dit moment een koopakte tekenen zonder dat voorbehoud moet je gewoon niet doen.

Houd je de ontwikkelingen graag in de gaten?
Meld je aan voor de HypotheekUpdate van onze GRATIS MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.