Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
huizenmarkt
Gepubliceerd op: 20-3-2020 om 10:11

Eerder deze week schreef ik een blog over Je huis verkopen in corona-tijd - dat maakte behoorlijk wat reacties los. Net als ons nieuwsartikel over een mogelijke stijging van de hypotheekrente. We hebben met z'n allen veel vragen over wat deze crisis gaat doen met de huizenmarkt en de hypotheekrente. Logisch - dit is een periode vol onzekerheid. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Ook wij niet natuurlijk.

Huis kopen en verkopen bij corona lockdown

Toch wil ik wel even verder filosoferen over de vraag hoe het zit met het passeren van koop en verkoop tijdens een eventuele lockdown. Die is er in Nederland nog niet, maar het zou me niet verbazen als het wel zover gaat komen. En dan? Kan de aankoop van jouw nieuwe woning dan wel doorgaan? En hoe zit het met een verhuizing?

Verhuizing in corona-tijd

Nogmaals: wij weten het ook niet. De huidige situatie is uniek, niet eerder voorgekomen en dus nergens beschreven. Wat betreft het overdragen van een huis kunnen we wel kijken naar de huidige wettelijke regels.

Aanwezigheid bij overdracht woning

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl lezen we het volgende:

GoedkoopsteNotaris.nl: wettelijke regels over aanwezigheid bij koop en verkoop woning

Overdracht huis met volmacht bij notaris

Dit lees ik als dat zowel koper als verkoper een volmacht kunnen afgeven waarmee de notaris namens jou mag tekenen voor de levering. En dat je de notaris ook volmacht kunt geven om te tekenen voor je hypotheekakte. Maar... die laatste volmacht moet wel gegeven worden met een notariƫle akte. Voor die akte moet je waarschijnlijk weer wel persoonlijk op het notariskantoor komen. En voor de 'gewone volmacht' moet je handtekening gelegaliseerd zijn.

Legaliseren handtekening

Dat legaliseren van de handtekening moet gebeuren... op een notariskantoor, of bij de gemeente.

Op de website van de gemeente Amsterdam lees ik:

Legaliseren handtekening corona Amsterdam

Kortom... juridisch is het passeren van de koop en verkoop van een huis nog niet zo eenvoudig als we nergens naartoe mogen.

Verhuizen in corona-tijd

Net als verhuizen: daarvoor moet je toch echt de straat op en ook niet in je eentje. Op dit moment kun je nog wel een verhuisbedrijf inschakelen, waarbij ze natuurlijk rekening houden met de huidige corona-maatregelen. Dit zien we bijvoorbeeld op de website van Magic Movers:

Verhuizen in corona-tijd

En wat bij een lockdown?

Dat is nu. Maar bij een echte lockdown? Misschien zou je denken dat er dan voor verhuizingen wel een uitzondering zou gelden, maar eerlijk gezegd zou me dat verbazen. Dan zijn er namelijk zoveel redenen om uitzonderingen te maken dat de hele lockdown nergens op slaat.

Leven komt stil te staan

Persoonlijk denk ik dat een lockdown zou inhouden dat we echt alleen nog maar naar buiten mogen om naar dokter/ziekenhuis te gaan, naar je werk als je een vitaal beroep hebt, naar de supermarkt voor eten en om de hond uit te laten. En verder nergens voor. Dus ook niet om naar de notaris te gaan. En ook niet om te verhuizen. Maar dat is gissen hoor.

Coronavoorbehoud bij aankoop woning?

Een voorbehoud van financiering zou in mijn ogen standaard moeten zijn als je een huis koopt. Helaas is dat in de huizenmarkt van de afgelopen tijd niet meer zo: veel mensen bieden zonder ontbindende voorwaarden om meer kans te maken op de felbegeerde woning. Een crisis als deze laat wel zien dat dit heel onverstandig is: er kan van alles gebeuren waardoor de aankoop toch niet door kan gaan.

Koopakte tekenen voorbehoud

Nu gaan er stemmen op voor een 'coronavoorbehoud' bij een woningaankoop. Of dat serieus te realiseren is, lijkt me niet - het idee is dat de koop teruggedraaid kan worden als die niet door kan gaan als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Eigenlijk zou je onderscheid moeten maken naar twee situaties:

  • uitstel van de overdracht
  • afblazen van de aankoop

Uitstel van de overdracht

Uitstel, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Dat de opleverdatum gewoon verschoven wordt naar de toekomst, maar de eerste mogelijkheid nadat we met z'n allen weer het normale leven kunnen opstarten. Voor alle woningtransacties. Dat kan in koopaktes die al getekend zijn niet meer meegenomen maar zou misschien gewoon een algemene maatregel moeten zijn.

Afblazen van de aankoop

Het afblazen van de aankoop... dat ligt lastiger. De verkoper wordt daarmee immers enorm benadeeld. Die heeft zekerheid nodig dat de koop ook werkelijk doorgaat (en zo niet, dat hij dan recht heeft op de boete van 10% van de koopsom).

Als corona een reden is voor de koper om de aankoop te annuleren geeft dat grote problemen bij verkopers. Maar wat als de koper door corona zijn hypotheek niet rondkrijgt? Daarvoor hebben we al het voorbehoud van financiering. Op dit moment een koopakte tekenen zonder dat voorbehoud moet je gewoon niet doen.

Houd je de ontwikkelingen graag in de gaten?
Meld je aan voor de HypotheekUpdate van onze GRATIS MailService!

Nu aanmelden

Aangemaakt door Nadine op 13-04-2020 19:55

Wij hebben ons huis verkocht in Spanje. Overdracht 16/4. We geraken er uiteraard niet dus we zijn bezig met een notariële volmacht. Zolang de noodtoestand niet wordt afgedreven in Spanje, kan de verkoop uiteraard niet doorgaan, ook niet voor de Spaanse koper, want die mag geen niet-essentiële verplaatsingen doen. Afwachten dus wat dit gaat geven. Wat een toestanden!

Aangemaakt door Linda op 26-03-2020 18:48

Wij hebben de overdracht van ons huis al eind januari gehad en huren ons huis nu. Half februari koopcontract voor ons nieuwe huis getekend en 15 april is de overdracht. Huur hebben we opgezegd en eind april eruit. Begin nu behoorlijk zenuwachtig te worden of alles wel door kan gaan, of we niet toch nog door moeten gaan huren. Rustig afwachten maar 😔

Aangemaakt door Frans van Doorn op 24-03-2020 22:59

Huis in Frankrijk verkocht. Alle huisraad staat nog in het huis, moet wel 16 april worden overgedragen. Vraag me af of we naar Frankrijk mogen om het huis leeg op te leveren tijdens deze crisis. Zijn wel al in overleg met de makelaar die contact houdt met de kopers. Kan iemand mij adviseren of je voor dit soort zaken de weg op mag naar Frankrijk.

Aangemaakt door Anna op 26-03-2020 01:38

Het beste kun je misschien informeren bij de ambassades of consulaten van België en Frankrij, en de situatie uitleggen. En ook vragen of je daar geen soort vrijbrief voor kunt krijgen. Maar ze doen wel heel moeilijk. Zijn alleen maar bezig om mensen naar Nederland te krijgen en niet omgekeerd. Zelf mag ik voorlopig Spanje niet in van de Spaanse ambassade, omdat ik er nog niet ingeschreven ben. Maar wie weet is dat in juli weer mogelijk. Succes.....En sterkte, want lastige situatie ook.

Aangemaakt door Marijke op 28-03-2020 11:33

Mijn man en ik zitten in de omgekeerde situatie. Wij hebben een huis gekocht in Frankrijk, de verbouwing ligt stil en wij moeten uitelijk op 30 april ons huis in Nederland verlaten. Na overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Franse ambassade beschikken we nu over de benodigde documenten waarmee we kunne verhuizen. Of dat zo blijft is de vraag omdat de regels dagelijks aangescherpt worden. Om te mogen reizen heb je een geldige reen nodig en een 'Attestation de déplacement dérogatoire'. Je kunt dat downloade op de website van buitenlandse zaken. Succes!

Aangemaakt door helen Muller op 31-03-2020 08:45

ik heb ook mijn huis verkocht in de lanque Doc het koopcontract is getekend gelukkig 6 maart de overdracht is eind mei begin juni ik ben nu in Frankrijk om het huis verhuisklaar te maken met de attestation en aantekening retour Pays-Bas mag ik terugrijden. met de koopakte kan ik eind april terug naar Frankrijk komen voor de overdracht. ik belde diverse verhuisbedrijven. deze mogen de weg op voor vervoer inboedel naar Nederland is mij verteld. op internet vond ik ook de informatie dat verhuizen een uitzondering is op vervoer binnen Europa dit geldt niet voor Spanje voor zover mij bekend. het is een onzekere tijd

Aangemaakt door Caroline de Gorter op 15-05-2020 02:51

Geachte mevrouw Muller, Ook ik heb al voor de coronacrisis mijn huis in Frankrijk verkocht. Gelukkig inclusief inboedel, dus ik heb niet de problemen die veel mensen hebben dat een huis nog moet worden leeggehaald. Wel zijn er enkele spullen die ik uit het huis wil halen en om deze te bemachtigen,wilde ik de 'attestation' downloaden en eenmalig heen en weer naar Frankrijk rijden om deze spullen te halen. Echter, op de formele Attestation worden slechts enkele redenen gegeven waarmee je het land in kan en dat is niet om als buitenlander je verkochte huis leeg te halen. Hoe heeft u de Attestation ingevuld? Ik heb wel een scan van het ondertekende voorlopige koopcontract als bewijs, als ook documentatie dat het huis op dit moment nog van mij is (overdracht voor dit huis zal in mijn geval in juli plaatsvinden, heb ik recentelijk vernomen). Kan ik de Attestation meenemen, plus voorlopig koopcontract en andere documentatie, en daarmee toch de Franse grens over? Om een heel eind vanuit Nederland naar de Franse grens te reizen en dan geweigerd te worden, is nogal vervelend. Vandaar mijn vraag aan u hoe u dit in de praktijk heeft kunnen regelen. Mijn hartelijke dank voor uw hulp en wensen voor een goede gezondheid en succesvolle overdracht!

Aangemaakt door Caroline de Gorter op 15-05-2020 02:54

NB. Voor de overdracht is het niet noodzakelijk aanwezig te zijn als verkoper. De makelaar kan u hierbij vertegenwoordigen. Toen ik mijn huis in Frankrijk kocht, waren de eigenaars ook niet aanwezig, maar werden door hun makelaar bij de Notaire vertegenwoordigd. Dat scheelt u misschien weer een lange reis en allerlei toestemmingen.

Aangemaakt door Femmie van Efferink op 14-05-2020 13:09

Beste Frans, Mijn partner ( en daarmee ik ook) zit met dezelfde vraag. De overdracht is 30 juni, maar er moet nog van alles uit het huis. Ben jij al wat wijzer geworden?

Aangemaakt door Thomas Jansen op 24-03-2020 20:13

Goedenavond , Bij mij ook spanning en stress 5 februari voorlopig koop contract getekend, de woonkamer staat vol gepakte dozen ,container sinds vrijdag voor de deur die eigenlijk 8 april zou komen maar ingeval van eventuele lockdown ik eerder liet komen.overdracht per 6/4 plaats vindt alleen verkoper woont in Indonesië ,die in en uit reis verbod heeft ,verhuizing staat voor 15/4op agenda ,verhuiswagen reeds gehuurd, meubels en bedden besteld die 9/4 geleverd worden , hoop dus niet op totale lockdown ,wens alle lot genoten veel sterkte en succes in deze onzekere tijd , groet Thomas jansen

Aangemaakt door Henk op 24-03-2020 18:54

Hallo, Je schrijft: "Als corona een reden is voor de koper om de aankoop te annuleren geeft dat grote problemen bij verkopers. Maar wat als de koper door corona zijn hypotheek niet rondkrijgt? Daarvoor hebben we al het voorbehoud van financiering. Op dit moment een koopakte tekenen zonder dat voorbehoud moet je gewoon niet doen." Bedoel je dat een voorbehoud niet in het koopcontract moet staan? Bij ons wil de kopende makelaar een corona clausule erin: "4.4. De verplichtingen van partijen uit deze koopovereenkomst kunnen worden opgeschort indien en voor zover verkoper en/of koper als het gevolg van COVID-19 of de in dit kader door de overheid bepaalde beheersmaatregelen niet tijdig aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De partij die de opschorting van deze verplichtingen inroept dient er zorg voor te dragen dat de mededeling dat van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt zo spoedig mogelijk door de wederpartij of diens makelaar is ontvangen en dient hierbij bewijs aan te leveren waaruit blijkt dat het als gevolg van COVID-19 niet mogelijk is tijdig aan de verplichtingen te voldoen. Deze mededeling dient schriftelijk via gangbare communicatiemiddelen te geschieden." Hoor graag je mening hierover!

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 25-03-2020 08:13

Inderdaad.... het voorbehoud van financiering is niet verplicht in een koopcontract. Sterker nog - met de overspannen woningmarkt van de laatste jaren kwam het steeds vaker voor dat mensen zich genoodzaakt zagen om een koopcontract zonder voorbehouden te tekenen, omdat ze anders niet in aanmerking kwamen voor het huis. Die Corona clausule heb ik nog niet zien langskomen maar ik snap wel dat een koper dit wil. Anders zit hij straks aan 10% boete vast omdat hij niet binnen de afspraken de woning kan afnemen door corona-maatregelen... Overigens geldt deze clausule voor beide partijen en het gaat niet om annuleren van de koop, alleen om opschorten. Ik vind het geen gekke clausule. Het geeft extra onzekerheden over de datum van opleveren - maar die onzekerheden zijn er nu ook al.

Aangemaakt door Nienke op 24-03-2020 12:28

Ik heb in oktober al een woning gekocht en de overdracht staat gepland op 1 april. De verkopers willen het nu uitstellen, omdat ze geen verhuishulp kunnen krijgen ivm corona. Maar zelf zit ik al maanden bij mijn ouders in en mijn vriend ondertussen ook. Allemaal thuiswerken in 2 kamers, de situatie is niet uit te houden. Mijn opslagbox is opgezegd, de verhuiswagen is geboekt. Waar moet ik anders zelf nog heen met alle spullen? Wat zijn mijn rechten straks? Heb aangeboden dat ze hun spullen dan eerst maar laten staan in de garage (is groot zat). Succes allemaal!

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 25-03-2020 08:20

Ik zou zeggen (maar ik ben geen jurist) dat je in je recht staat om de overdracht gewoon door te zetten. Er is geen complete lockdown, je kunt gewoon naar de notaris (de tafels daar zijn groot genoeg voor 1,5 meter afstand) en voor zover ik weet werken verhuizers ook nog. Als ze van jou de spullen in de garage mogen laten staan is dat heel aardig denk ik ... regel dat wel goed qua verzekeringen zou ik zeggen! Dat je niet verantwoordelijk bent als er straks iets met die spullen gebeurt.

Aangemaakt door Anna op 23-03-2020 23:27

Overdracht en verhuizing 15 juli. Ik zou gaan verhuizen naar Spanje en direct na de verhuizing eerst een tijdelijk huurhuis gaan regelen aldaar met mijn oude camper die stuk is en voor die missie nog duur gerepareerd moet worden. Nu weet ik dus niet of ik dat wel moet doen, want de camper wordt in sept.afgekeurd. Mag tot nu toe echter nergens heen en weet niet wanneer weer wel. En ben nu dus wel dakloos na 15 juli. Maar wil de verkoop ook niet afgelasten, als dit al mogelijk zou zijn. Want de markt was goed, het huis is goed verkocht, en ik wil absoluut niet meer in het NL klimaat leven in de winterperiode die wat mij betreft 7 tot 8 maanden duurt. Ik moet ook briefadres aanvragen voor die datum, kan dat dan nog wel bij een gemeente? Ben nu ook verplicht om een campertje te gaan kopen om ergens in te wonen. Dat zijn wel extra kosten. En kan dat nog wel voor 15 juli? Als ik de verhuiswagen toch nog kan laten komen, moet de inboedel in een container. Opslag kost paar honderd euro p.m. Ik voel me zwaar gedupeerd, en hoop tegen die tijd op een vrijgeleidebrief naar Spanje. Het is mijn laatste beetje kapitaal om daar nog een huis te kunnen kopen, waar ik vanwege mijn leeftijd ook al geen hypotheek meer krijg. Dus ik hoop van harte dat het tegen die tijd voorbij is, en er geen lockdown komt. Want dan weet ik het niet meer. Ik sta er alleen voor, en vind dat de instanties bij de ambassades en BZ zich er erg makkelijk van af maken.

Aangemaakt door Yti op 23-03-2020 21:26

Hier ook een verhuizing op til. half mei sleuteloverdracht nieuw huis, eind mei sleuteloverdracht oude huis.... geen idee hoe het verder gaat.

Aangemaakt door Carla op 23-03-2020 21:00

Hier precies hetzelfde. Woning gekocht en sleuteloverdracht is 25 mei. Onze woning verkocht en sleuteloverdracht 1 juli. Dus wat nu als er een lockdown komt? Hypotheek alles is al geregeld.

Aangemaakt door K. Hanewijk op 23-03-2020 11:40

Ik ben mijn nieuwe huis nog aan het verbouwen, en maak mij ook zorgen. Ik hoorde dat bouwvakkers in Frankrijk door mogen werken ondanks de lockdown. Wellicht geldt dat ook voor notaris-overdrachten/verhuizers. Laten we hopen dat de nieuwe maatregelen zich richten op onnodige recreatie/samenscholing en dat die maatregelen dan afdoende zijn!

Aangemaakt door ellen post de lange op 22-03-2020 23:21

ons huis wordt half april opgeleverd, en de overdracht van ons oude huis is 18 mei!! Ik maak me grote zorgen mijn man heeft kanker en zit midden in de chemo!! wat moeten we doen!! doodsbang! ivm corona!! help!!

Aangemaakt door Mo op 23-03-2020 11:05

Bij ons niet anders. Ik weet het ook even niet meer. Ik wilde dat ik je kon geruststellen. Rustig aan maar dat zal lastig zijn. Sterkte met je man.

Aangemaakt door J.R. op 23-03-2020 12:01

Wij hebben een huis gekocht op 1 april en eigen huis verkocht op 14 april (beiden passeerdata bij notaris). Wat nou als de lockdown ergns hiertussen valt (wat vrij waarschijnljk lijkt)? Bv 2 april? We hebben geen idee. En Ellen, heel veel sterkte toegewenst voor je man en deze situatie. Jij ook Mo met het deze situatie.

Aangemaakt door Anna op 24-03-2020 11:26

Dit is voor jullie zeer zeker ook erg zwaar. Wat een vreselijke situatie..... Laten we hopen dat het bij deze strengere maatregelen blijft, en er snel een eind aan komt. Wat is het advies nu voor de chemo? Want doorgaan brengt ook extra risico met zich mee. Heel erg veel sterkte iig!

Aangemaakt door Marijke op 28-03-2020 11:38

Wat afschuwelijk voor jou en jouw man Ellen. Ik kan me voorstellen hoed spennend deze situatie voor jullie is. Heel veel sterkte voor julie!

Aangemaakt door Jv op 27-05-2020 20:11

Huis gekocht zonder voorbehoud. Eigen bedrijf liep goed tot corona. Nu wil de bank ons geen lening meer geven en zit ik dus straks met huis, zonder financiering. Mijn vraag, kan ik hier onderuit? Is puur door corona dat het allemaal niet lukt!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.