Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 31 maart 2020, 09:25 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie #besparen

Zie maar eens niet over corona te schrijven op dit moment, maar wel over iets actueels. Mij lukt het niet. Ten eerste omdat er nauwelijks nieuws is dat niet verbonden is met de coronacrisis, ten tweede omdat mijn eigen hoofd toch ook wel vol zit met corona-gedachten.

Gevolgen van de coronacrisis voor de economie

Niet dat ik nou zoveel denk aan het virus op zich. De cijfers over besmettingen, IC capaciteit en zelfs het aantal mensen dat er al aan is overleden - ik zie ze, ik weet het, en het is gruwelijk allemaal. Wat me daarnaast ook bezighoudt is de vraag wat de gevolgen van deze periode zullen zijn voor inkomens, bedrijven en economie. 

Recessie onvermijdelijk

Die gevolgen zullen enorm zijn. Het kan niet anders dan dat er veel bedrijven gaan omvallen door de corona-schade. Die bedrijven nemen hun personeel, leveranciers en dienstverleners mee in hun val. De recessie die voorspeld wordt lijkt me inderdaad te verwachten. Dat kan gewoon niet anders.

Niet alle klappen kunnen opgevangen worden

Hoe positief ik ook ben over de overheidssteun voor bedrijven en zelfstandigen, daarmee kunnen natuurlijk nooit alle klappen opgevangen worden. Dus die economische crisis - die komt er echt wel. Of jij daar persoonlijk door geraakt wordt hangt vooral af van de bron van jouw inkomen. Niet alleen het soort werk dat je doet, maar ook voor wie. Of dat nu in loondienst, als ondernemer of als zzp'er. 

Economische voorspoed voorlopig voorbij

Het ging ons economisch natuurlijk enorm voor de wind de laatste jaren. Dat is door corona in één keer voorbij, ga daar maar vanuit. De staatsschuld gaat weer oplopen door de uitgaven die de overheid moet doen. Bedrijven gaan failliet, zzp'ers verliezen opdrachtgevers en werknemers raken hun baan kwijt. Klinkt als doemdenken maar ik ben bang dat het geen irreëel beeld is.

Hopelijk heb je een behoorlijke buffer

Wat kun je doen? Ik hoop met heel m'n hart dat je een behoorlijke buffer hebt. Een spaarpot waarmee je de pijn kunt verzachten. Waardoor je niet in de situatie komt dat je problemen krijgt met het betalen van je huur of hypotheek.

Hopelijk heb je een goede buffer

Hoe zit het met je verdienmodel?

Dat velen zo'n buffer niet hebben blijkt wel uit het enorme aantal mensen dat nu al een beroep doet op de noodregeling voor zzp'ers. Al ben ik ook bang dat een deel van deze aanvragen niet noodzakelijk is. Daar schreef ik al iets over op toen de maatregelen net bekend waren - het gevoel dat mensen de steun aanvragen ook al hebben ze het niet echt nodig. En ook al hebben ze een business die nauwelijks geld verdient ... dan kun je zelfs nog meer inkomen hebben door de noodmaatregel! Ik hoop maar dat die ondernemers dan nu wel serieus gaan nadenken over hun verdienmodel.

Bespaartips worden weer hot 

Ik denk... dat ik maar weer eens wat meer moet gaan opschrijven over besparen. Bespaartips, die zullen genoeg mensen kunnen gebruiken in de komende tijd. 

Volg de ontwikkelingen rondom je geldzaken met de GRATIS HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.