Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 1 april 2020, 08:54 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Gelukkig is er ook goed nieuws deze dagen. Twee weken geleden schreef ik over m'n vriendin die een ander huis had gekocht voor de crisis losbarstte en de verkoop nog moest inzetten toen de corona-maatregelen ingevoerd werden. De makelaar stelde de bezichtigingen uit tot na 6 april, ook al waren er meer dan 100 geïnteresseerden. Dat gaf stress, logisch. Zou het allemaal wel volgens plan gaan lukken dan?

Corona-maatregelen verlengd - bezichtigingen ook?

Nu is het nog niet eens 6 april en de corona-maatregelen zijn verlengd tot en met 28 april. Betekent dit dat ze nog langer moet wachten? Nog langer in de stress moet zitten? Met alle onzekerheden die het leven al geeft op dit moment, ook rondom de huizenmarkt en de hypotheekrente?Bron: laatste rentewijzigingen hypotheken - ActueleRentestanden.nl

Strategie makelaar bij verkoop huis

Nee, gelukkig niet. Ik was vorige week heel verbaasd om te horen dat er gisteren toch 3 bezichtigingen zouden zijn:

"Het spel wordt toch weer anders gespeeld: eerst komen 3 mensen met aankoopmakelaars, die hebben dus ‘eerste keuze’. Als dat niks wordt nodigen ze mensen zonder aankoopmakelaar uit."

Rillingen over m'n rug: makelaars onder één hoedje

Ik krijg van die werkwijze wel de rillingen over mijn rug eerlijk gezegd. De makelaars spelen behoorlijk onder één hoedje. Zorgen er op deze manier voor dat mensen die een huis willen kopen wel met een aankoopmakelaar in zee móeten gaan om kans te maken. Tenminste, in de overspannen huizenmarkt.

Makelaar bij woningaankoop

Gedwongen om een aankoopmakelaar te nemen?

Dan moet je dus als koper een makelaar in de arm nemen - niet omdat je die nodig hebt voor bezichtigen en onderhandelen, maar puur om überhaupt te mogen bezichtigen en een kans te krijgen. Dan zal het ook nog verschil maken welke aankoopmakelaar je kiest. Die moet maar toevallig vriendjes zijn met de makelaar die een woning in de verkoop heeft of krijgt die jij zou willen kopen. Want het lijkt er sterk op dat het hier gewoon gaat om gunnen. Makelaars die elkaar bezichtigingen toespelen voor hun aankoop-klanten. Al die andere geïnteresseerden, meer dan 100 dus, krijgen niet eens de kans.

Woning wel snel en goed verkocht

Wat is dan het goede nieuws waar ik mee begon? Nou ja, dat m'n lieve vriendin wel binnen een paar uur al een heel mooi bod kreeg. Met een bedrag dat hoger is dan waar ze mee hadden gerekend en precies de overdrachtsdatum die ze wilde. Vorige week had ze eindelijk definitief akkoord op haar eigen hypotheek. Dus ze is behoorlijk opgelucht, en dat snap ik volledig.

Huis verkocht

Ieuw-gevoel bij makelaars

De vraag is: moet je dan je makelaar dankbaar zijn voor deze werkwijze? Uiteindelijk gaat het voor de verkoper natuurlijk om het resultaat en dat is goed. Dus ik ben blij voor haar. Maar toch... die makelaars... ik krijg er een enorm 'ieuw'-gevoel van.

Zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen op de huizenmarkt en van de hypotheekrente?
Meld je aan voor onze HomeFinance MailService!

HypotheekUpdates in je mail

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.