Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 2 april 2020, 12:59 - Jos Koets
#hypotheek

Op 17 maart werd er op deze site al geschreven dat de hypotheekrentes omhoog zouden gaan. Eerder had ik zelf geschreven dat ik van mening ben dat de hypotheekrentes nog verder kunnen dalen. Het is logisch dat als de kapitaalmarktrente stijgt, de hypotheekrente ook gaat stijgen. Ik ben echter van mening dat we op het ogenblik in een uitzonderlijke situatie zitten. Hierbij is het mogelijk om diverse argumenten op te sommen waarom de hypotheekrente omhoog zal gaan. Het is echter ook mogelijk om diverse argumenten op te sommen waarom de hypotheekrente juist verder moet dalen. En dat is wat ik zelf verwacht: dat we binnenkort een verdere daling zullen gaan zien.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Rente voorspellen in crisistijd lastig

In onzekere tijden is het voorspellen van de hypotheekrente bijna niet mogelijk. De omstandigheden en verwachtingen kunnen namelijk dagelijks veranderen. Toch zal ik een poging doen met betrekking tot een voorspelling van de hypotheekrente de komende tijd. Ik verwacht dat de hypotheekrente per saldo in de komende periode verder kan dalen. Dit heeft te maken met de concurrentie tussen de hypotheekbanken.

Minder verkochte huizen, heel veel geld beschikbaar

Het aantal te koop staande woningen zal nog minder gaan worden. Veel huizenbezitters die willen verhuizen zullen dit nu (even) uitstellen tot dat er meer zekerheid is met betrekking tot het coronavirus. En veel huizenbezitters willen meer zekerheid hebben met betrekking tot hun inkomen. De bouw zal ook wel wat meer stil liggen waardoor er ook niet veel nieuwbouwwoningen bijkomen. Onderaan de streep zullen er dus minder woningen te koop staan. Aan de andere kant zal het aantal kopers ook minder worden. Echter dit aantal was al zo talrijk dat er nu al "gevochten" moest worden voor een koopwoning. Het is juist goed dat er minder gegadigden zijn voor een koopwoning. De huizenprijzen zullen dan minder stijgen.

Minder hypotheken, veel concurrentie, dalende rente

Het aantal af te sluiten hypotheken zal minder worden. Het aantal aanbieders van hypotheken in Nederland is juist de afgelopen jaren flink toegenomen. Iedere bank wil toch zijn aandeel in de markt behouden. En dat zal volgens mij gaan leiden tot lagere hypotheekrentes. Ik verwacht het volgende voor de rentes voor hypotheken met NHG:

  • 5 jaar vast met NHG naar 0,70% (op dit moment 0,80%)
  • 10 jaar vast met NHG naar 0,70% (op dit moment 0,94%)
  • 20 jaar vast met NHG naar 1,00% (op dit moment 1,30%)
  • 30 jaar vast met NHG naar 1,50% (op dit moment 1,65%)

Vergelijk alle actuele hypotheekrentes per renteperiode

Wat verwachten jullie van de hypotheekrente? Gaat de rente omhoog of omlaag? Laat het mij / ons weten door een reactie te plaatsen onder onder dit blogbericht!

Veel succes in deze tijden!

Hypotheekrentes en andere rentes volgen?
Meld je aan voor de GRATIS MailService!

Nu aanmelden

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.