Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 april 2020, 08:59 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Afgelopen zaterdag hoorde ik er al iets over langskomen in het radionieuws: dat minister Hoekstra van Financiën wil dat banken de rente op rood staan omlaag zouden moeten brengen vanwege de coronacrisis. En tadáá... de grootbanken vallen over elkaar heen om hun debetrente te verlagen. 

Dat leverde bij mij een dubbel gevoel op. Natúúrlijk mag de rente op rood staan van mij omlaag, prima. Die ligt al jaren en jaren idioot hoog, zeker als je het afzet tegen de waanzinnig lage spaarrente. Maar het voelt als een imago-actie met misschien zelfs een strategische achtergrond.

Maximale rente nog steeds 14%

Een paar weken geleden schreef ik nog een blog over de maximale rente - dat die toch echt wel een keer omlaag zou mogen. Of eigenlijk moeten. Die staat nog steeds op 14% en dat is eigenlijk van de gekke. Die maximale rente wordt vooral gebruikt door partijen waar je gespreid kunt betalen. Online winkels zoals Wehkamp, H&M en De Bijenkorf. En creditcardmaatschappijen ook. 

Maximale rente op geld lenen

Rood staan kost tot 12,9%

Ondertussen zat de rente die sommige banken in rekening brengen als je rood staat op je betaalrekening daar niet ver vandaan. Vooral ING en Rabobank spannen de kroon met 12,9% en ook ABN Amro rekende voor rood staan vaak dat percentage.

Rabobank, ABN Amro en SNS verlagen

Of eigenlijk moet ik zeggen 'spanden', want de Rabobank heeft de debetrente (zo noemen ze de rente die je moet betalen over een negatief saldo) per 1 april verlaagd naar 9,9%.

ABN Amro hanteerde die 9,9% al voor de rekening waar je salaris op binnenkomt - alleen voor andere betaalrekeningen was de rente bij rood staan hoger. Dat hebben ze nu gelijkgetrokken.

SNS bank rekent tot nu toe 11% over een negatief saldo op je betaalrekening, maar verlaagt dat nu naar 9%. Niet door de crisis overigens, maar omdat ze de rente gelijk wilde trekken aan die bij ASN Bank en Regiobank, waar het al 9% was. 

ING doet ook mee

Van ING lees ik nog niets over het verlagen van de debetrente. Dat zal vast niet lang meer duren... als Rabobank en ABN Amro iets aan de rente doen in verband met corona - dan kan ING natuurlijk niet achterblijven. Niet omdat ze het zo graag willen maar uit imago-overwegingen zullen ze denk ik wel moeten.

Ah! Ik kijk naar het item van Kassa over dit onderwerp en tegen hen heeft ING al aangegeven ook naar 9,9% te gaan. 

Helpt een lagere rente op rood staan?

Eerst maar eens de vraag of een lagere rente eigenlijk wel helpt. Het is altijd fijn om minder rente te hoeven betalen over geld dat je leent. Want dat is rood staan natuurlijk gewoon: geld lenen. Voor alle duidelijkheid: ik heb helemaal geen probleem met lenen, als je weet dat je het geleende bedrag ook weer goed kunt terugbetalen.

Als je geld leent moet je rente betalen (geld lenen kost geld hè), dat is helder. Hoe lager die rente, hoe minder dat lenen kost. Het helpt degene die rood staat dus wel als de rente lager is, want dan loopt de schuld minder hard op. Het zou alleen nog veel beter zijn als het niet nodig was om rood te komen te staan. Want ook 9,9% rente loopt hard op...

Rekenvoorbeeldje. Als je drie maanden lang € 1.000 rood staat op je betaalrekening  kost je dat - even heel simplistisch uitgerekend - 9,9% van € 1.000 per jaar, gedeeld door 12 en dan keer 3 = € 24,75. 

Te makkelijk lenen als rente laag is? 

Zou het ook zo kunnen zijn dat mensen meer of gemakkelijker geld gaan lenen als de rente laag is? Dat is wel het idee achter economische beslissingen: dat bedrijven meer gaan investeren met geleend geld als ze een lage rente hoeven te betalen. Ik geloof ook wel dat het voor bedrijven zo kan werken: als het lenen van het geld voor de investering minder kost hoeft die investering minder op te brengen om toch winst te maken.

Rente op geld lenen en rendement investering

Voor particulieren denk ik dan weer niet dat het zo werkt. De consument heeft in mijn beleving geen idee van het rentepercentage dat ze betalen over rood staan of gewone leningen. De hypotheekrente, die weten ze vaak wel, maar de rente op hun persoonlijke lening of de debetrente op hun betaalrekening? 

Check de rente voor geld lenen

Hoekstra zegt daar iets over:
„Natuurlijk ben ik ervoor dat mensen redelijke percentages betalen voor rood staan en niet meer dan dat. Maar ik vind het ook belangrijk dat banken en kredietverstrekkers ervoor waken dat mensen zich niet te makkelijk in de schulden steken met lage tarieven.”

Dat laatste - dat geloof ik dus niet zo. Mensen lenen geld of staan rood omdat ze geld nodig hebben of niet genoeg op hun rekening hebben staan. De rente vinden ze daarbij meestal niet belangrijk.

Imago of strategische stap van banken?

Het is natuurlijk prettig dat de banken nu hun debetrentes opeens verlagen. Ook al voelt het voor mij als een wat onnatuurlijke imago-actie... maakt niet uit, het is mooi meegenomen.

Verlaging maximale wettelijke rente voorkomen

Tegelijk komt de gedachte in me op dat het weleens een strategische stap zou kunnen zijn. Eén waarmee ze hopen te voorkomen dat Hoekstra de maximale wettelijke rente verlaagt. Want dat zou er dik inzitten als ze dit nu niet uit zichzelf zouden doen. Als ze dat hiermee voorkomen kunnen ze straks - als de crisis voorbij is - de rente weer verhogen naar bijna het maximale niveau. 

Gooi die maximale 14% omlaag!

Dus ik zou zeggen tegen minister Hoekstra: verlaag nou gewoon die maximale rente! Dan kunnen de banken later niet meer omhoog én zijn de grote webshops en creditcards met gespreid betalen ook meteen een stuk reëler gesteld qua rente.

Rentes voor geld lenen in de gaten houden? 
Met de HomeFinance MailService blijf je op de hoogte!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.