Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 9 april 2020, 09:19 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

De geleerden zijn het er geloof ik wel over eens: er komt een recessie aan, veroorzaakt door de corona-crisis. Op FD.nl valt te lezen:

FD: Rabobank verwacht zwaardere recessie dan in 2009

FD - Rabobank: recessie corona dieper dan in 2009

Dat is pittig, die uitschieter naar beneden. Opvallend vind ik het vertrouwen dat Rabobank dan kennelijk heeft in het snelle herstel: al in de tweede helft van het jaar zou er weer economisch herstel zijn? Daar durf ik eerlijk gezegd niet op te hopen. Helemaal niet als je bedenkt dat we met z'n allen moeten nadenken over 'de 1,5 meter samenleving' - die voor veel sectoren nauwelijks denkbaar is.

Recessie en jouw persoonlijke geldzaken

Nu ben ik niet zo macro-economisch ingesteld, ik ben meer van de persoonlijke financiën. Jouw portemonnee en geldzaken - daar houd ik me meer liever mee bezig dan met economische indicatoren als inflatie, economische groei en juist krimp. De rente op jouw spaarrekening, lening en hypotheek vind ik interessanter dan de kapitaalmarktrente. Maar goed - alles is natuurlijk wel sterk met elkaar verbonden. Een recessie heeft nu eenmaal een grote invloed op de persoonlijke geldzaken van heel veel mensen.

Hoe verdien jij je geld?

Of jouw bankrekening geraakt wordt door een recessie hangt helemaal af van de manier waarop jij je geld verdient. Dat is toch de kern: je inkomen. Als dat hetzelfde blijft zul je er persoonlijk niet veel last van hebben. Maar raak je jouw baan kwijt - en dat gaat veel mensen overkomen door de coronacrisis - dan is het een ander verhaal.

Geldproblemen door coronacrisis

Ben je ondernemer, dan ook. Want ondernemers zijn voor hun inkomen afhankelijk van de uitgaven van anderen. Van consumenten en andere bedrijven. Zijn er veel consumenten die hun inkomen zien dalen, dan geven ze minder uit. Grote uitgaven stellen ze uit, op dagelijkse uitgaven gaan ze besparen. Daardoor daalt ook het inkomen van de ondernemer. Moet hij misschien weer werknemers ontslaan. Zo krijg je een negatieve spiraal.

Economisch en persoonlijk belang

In algemeen economische zin is het dus goed om lekker geld te blijven uitgeven. In persoonlijke zin kijk je wel beter uit als je onzeker bent over de toekomst. Dan kies je er liever voor om voorzichtig te zijn met je uitgaven, als het even kan nog wat te sparen of in ieder geval zo min mogelijk in te teren op dat spaargeld.

Zorgen over schulden

In een artikel op Volkskrant.nl vertelt de directeur van het Nibud dat hij zich zorgen maakt over het snel ontstaan van schulden. In een enquête geeft bijna een derde van de deelnemers aan over twee maanden de rekeningen deels niet meer te kunnen betalen. De zorgenkindjes zijn in zijn ogen jongeren, flexwerkers en zelfstandigen. Hij zegt: 

"Ik roep banken, zorgverzekeraars, telefoonmaatschappijen en andere instanties op om het gesprek aan te gaan met de mensen die hun hypotheek, zorgverzekering of abonnement niet meer kunnen betalen. Dat zijn we in deze tijd niet alleen moreel verplicht aan elkaar, ook zakelijk gezien is dat voor deze bedrijven belangrijk. Hoe minder schulden mensen maken, hoe sneller ze terugveren en hoe eerder zij al hun rekeningen weer kunnen voldoen."

Doen de bedrijven dat niet, dan stelt hij dat de overheid maatregelen moet nemen. Bijvoorbeeld door beslaglegging op inkomen en beslag op bankrekeningen te verbieden.

Dat is niet niks. En daarbij gaat het dan toch vooral om de mensen die eigenlijk nu al in de problemen zitten met hun inkomsten en uitgaven. Niet zo zeer over de langere termijn, de mensen die over een tijdje hun baan kwijtraken door een faillissement. Om vervolgens niet snel een nieuwe baan te kunnen vinden omdat die er dan veel minder zijn, terwijl er wel veel mensen naar werk zoeken. 

Hoe bereid je je voor op een recessie?

Terug naar jouw persoonlijke financiën: hoe kun jij je voorbereiden op een recessie? Ik kan wel zeggen: zorg dat je je baan houdt, maar daar heb je meestal weinig over te zeggen. Dus zeg ik het meer algemeen: kijk naar je inkomsten, je uitgaven en je reserves.

Inkomsten: hoe groot is je risico?

Qua inkomsten kun je wel goed naar de risico's kijken en eventueel al iets doen om je kansen op een andere baan of extra inkomen te vergroten. Iets met een opleiding doen of creatief kijken naar jouw kwaliteiten en hoe je die het beste kunt benutten. In een baan, maar je kunt ook als zelfstandige iets opzetten. Dat kun je al doen terwijl je gewoon aan het werk bent.

Extra inkomen creëren

Het liefst vanuit een passie die je hebt - zodat je er met veel plezier tijd en energie in gaat steken. Niet alleen omdat je denkt dat het nodig is voor financiële zekerheid, want als ondernemer iets opzetten vergt toch in eerste instantie veel tijd, energie en vaak ook geld.

Houd je van de digitale wereld? Denk eens na over het opzetten van een internetbedrijf! In dat kader kan ik je het gloednieuwe boek van de Internet Marketing Unie (IMU) aanraden: De Online Marketing Tornado. Dat boek koop je voor weinig (ze zeggen gratis, maar je betaalt wel mee aan de druk- en verzendkosten) en is een complete handleiding, een 'Blauwdruk voor een wervelende online business'. Als je zo'n stap overweegt is dit boek echt een mooi begin.

IMU boek: De Online Marketing Tornado

Uitgaven: waar kun je op besparen?

Qua uitgaven is het goed om nu al - ook al heb je nog geen financieel probleem - te kijken waar bij jou de mogelijke besparingen zitten. Dat begint bij de vraag: Waar geef je je geld aan uit? Zitten daar uitgaven bij die makkelijk omlaag kunnen als dat nodig blijkt? En voor de uitgaven die niet makkelijk omlaag kunnen... is er iets dat je daar uit voorzorg alvast voor kunt doen?

Check je abonnementen bijvoorbeeld: wat loopt er, wat kun je opzeggen en per wanneer? En de maandlasten van je hypotheek, kunnen die niet omlaag? Kunnen je verzekeringen misschien goedkoper? Je energierekening? Ik zeg niet dat je dat allemaal al moet gaan doen, maar het is prettig om dat in beeld te hebben. Voor het geval dat.

Bespaartips

Reserves: hoe staat het met je buffer?

Stel dat je inkomsten opeens instorten terwijl je jouw uitgaven niet heel snel kunt bijstellen... dan heb je een buffer nodig om dat gat mee te vullen. Heb jij genoeg reserves om het een tijdje te kunnen uitzingen zonder snel in de betalingsproblemen te komen? Kijk daar kritisch naar en heb je geen of niet genoeg spaargeld... terug naar de vorige vraag! Dan ga je besparen om te kunnen sparen, om een buffer op te bouwen voor als je wel een stuk inkomen verliest. Of extra inkomen creëren met hetzelfde doel. Of allebei.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen voor jouw geldzaken?
Meld je aan voor de gratis Updates van de HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.