Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
overige economische ontwikkelingen
Gepubliceerd op: 14-4-2020 om 08:55

De coronacrisis maakt overduidelijk hoe kwetsbaar onze inkomens zijn. Heel veel zzp'ers, flexwerkers en ondernemers hebben bijna direct een probleem. En het is dat de overheid 90% van de loonkosten afdekt, anders zou hetzelfde gelden voor heel veel werknemers.  

Standaard inkomen zonder te werken

Dit is natuurlijk koren op de molen van de voorstanders van een onvoorwaardelijk basisinkomen, waarvan ik zelf ook behoorlijk gecharmeerd ben. Als het inkomen uit arbeid zo kwetsbaar is dat de overheid direct moet bijspringen als er iets flink misgaat - dan is er wel iets voor te zeggen om gewoon standaard te zorgen dat iedere Nederlander een vaste basis aan inkomen heeft.

Basisinkomen: gratis geld voor iedereen

Tegemoetkoming voor zzp'ers

De tegemoetkoming voor zzp'ers die nu is ingevoerd lijkt er eigenlijk behoorlijk op. Er zitten geen voorwaarden aan, geen partnertoets. Het is alleen geen standaard bedrag dat elke zzp'er gewoon krijgt, het is een aanvulling op het inkomen dat ze nog wél weten binnen te harken. Een aanvulling tot bijstandsniveau.

Misbruik zzp-regeling

Ik heb al snel geroepen dat er ongetwijfeld misbruik gemaakt gaat worden van deze regeling. Hoe zwaar ik erop tegen ben om er een beroep op te doen als dat niet noodzakelijk is. Hoe eenvoudig is het om facturen die je nu wel zou kúnnen uitschrijven maar vooruit te schuiven zodat je nu die tegemoetkoming kunt cashen? En om die gewoon aan te vragen ook al heeft jouw partner genoeg inkomen om jullie huishouden mee draaiende te houden?

Voorwaarden leiden tot misbruik

Dat (vermeende) misbruik, dat is wat je eigenlijk hebt met elke regeling waar voorwaarden aan verbonden zitten. Het wordt ingecalculeerd bij het invoeren van regeling, zo ook hier. Voorwaarden betekenen nu eenmaal dat de één er wel gebruik van kan maken en de ander niet. 

Voorwaarden en regels

Degene die er volgens de regels geen gebruik van kan maken vindt dat oneerlijk en wil dat toch. Die zal in de verleiding komen de regels te buigen of er onder- of overheen te gaan om toch te krijgen waarvan hij vindt dat hij er óók recht op heeft.

Een voordeel van een onvoorwaardelijk basisinkomen is dat er geen voorwaarden zijn - waardoor misbruik dus ook niet mogelijk is. 

Basisinkomen niet als noodmaatregel

Een werkelijk onvoorwaardelijk basisinkomen moet je natuurlijk niet als noodmaatregel invoeren. Dat zou gaan om een heel ingrijpende politieke beslissing. Eentje waarbij het hele stelsel van uitkeringen, belastingen en toeslagen op de schop moet. Dat doe je niet even snel omdat er nu een crisis is door een virus. 

Toch zou het wel kunnen dat deze crisis ervoor zorgt dat de houding tegenover het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen nu wat verandert. En er misschien een grotere kans is dat het er ooit van gaat komen?

Aangemaakt door Nancio op 15-04-2020 15:42

De overheid vergoed geen 90 % van de salarissen maar van de loonkosten. Veder veel typefouten in dit bericht

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 16-04-2020 09:05

Je hebt gelijk over die loonkosten - heb ik direct aangepast, thanks! Qua typefouten... ik heb er idd één gecorrigeerd maar verder? Vertel, dan kan ik die ook aanpassen!

Aangemaakt door Alexander de Roo op 15-04-2020 15:16

Denk eens na over basisinkomen 2.0 Iedere volwassene 600 € en elk huishouden 600 € ( plus elk kind 300 €) Dat systeem heeft nu aanhangers binnen GroenLinks, D66, PvdA en zelfs de VVD!

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 16-04-2020 09:06

ja, ik zie het wel voor me Alexander - natuurlijk afhankelijk van de financiële haalbaarheid

Aangemaakt door MicFrei op 14-04-2020 14:10

Ik ' studeer' al jaren basisinkomen en aanverwante thema's . En kan daarom ook zeggen: 'het basisinkomen' bestaat niet. Er zijn al jaren experimenten, die vaak zeer hoopgevende resultaten laten zien. Maar geen van deze experimenten waren a) van lange duur en b) was de hoogte van het bedrag niet genoeg om van te leven. Om een tot echt basisinkomen te komen moet het denken over de mens als ' puur werk cq. markt- instrument' om. En zullen we onszelf een intrinsieke en niet alleen marktwaarde moeten toekennen. We hebben het nu bij het basisinkomen populair vaak over ' gratis geld' en ' er niet voor hoeven werken' , en degraderen de mens daarmee eigenlijk tot volledig onwaardig als hij/zij niet werkt in de zin van ' betaald werken' Zodra deze kwartjes gaan vallen, is de weg naar een volwaardig basisinkomen open.

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 16-04-2020 09:08

Ben ik zéker met je eens!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.