Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 16 april 2020, 09:01 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

We weten het nu wel hè, 1,5 meter afstand houden. En binnen het 'nieuwe normaal' zullen we nog een hele tijd die afstand moeten bewaren als ik het allemaal goed begrijp. Nu bijna alles dicht is levert dat nog niet zoveel problemen op. Ja, in de supermarkt is het nagenoeg onmogelijk - verder gaat het prima.

Maar wat als straks de maatregelen versoepeld worden en het de bedoeling is dat de economie weer een beetje op gang komt? Als we weer gaan winkelen en uitstapjes maken, vakantie vieren, naar kantoor en in het openbaar vervoer? Hoe houd je dan structureel 1,5 meter afstand?

Gezinsuitjes met 1,5 meter afstand

Ik schreef er vorige week al een blog over op Go-Kids - natuurlijk gericht op die 1,5 meter afstand bij uitjes met kinderen. In pretparken, zwembaden, theaters, bioscopen en indoor speelparadijzen. En dat geldt natuurlijk voor heel veel vrijetijdsdingen. Concerten, festivals, kroegen en restaurants.

Publiek bij een concert - geen 1,5 meter afstand

Het lijkt me echt heel ingewikkeld allemaal en ook lastig voor bedrijven in de sector om te overleven. Ben echt bang dat er veel gaan omvallen, met alle gevolgen van dien.

Groot verlies van banen

We zien nu al dat duizenden Nederlanders hun baan verliezen door de coronacrisis. Dat gaat er niet beter op worden als allerlei bedrijven die nu teren op reserves straks ook omvallen. Natuurlijk zijn er veel banen die je gewoon kunt uitvoeren op 1,5 meter afstand. Dan moet die baan alleen wel zijn bij een bedrijf dat niet afhankelijk is van bezoek van veel mensen. Of van dicht bij mensen zijn.

Anderhalve meter niet altijd mogelijk

En er zijn immers ook veel banen waarbij die afstand niet lukt. Ik roep even de kapper, omdat alle hoofden in mijn gezin nu al veel te lange haren hebben. Andere beroepen die gaan over het lichaam - nagelstylistes, tattooshops, schoonheidsspecialisten, masseurs... kunnen ook niet anderhalve meter afstand houden van hun klanten.

Kapper kan geen 1,5 meter afstand houden

De tandarts kan natuurlijk geen gaatjes vullen op afstand, maar die kan een serieus mondkapje en handschoenen dragen. Medische behandelingen zijn nu eenmaal noodzakelijk. Maar hoe moet dat in de horeca? Nou ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Digitaal werken is ideaal

Het ideaal qua afstand is digitaal werken. Wat je nu al ziet: allerlei digitale initiatieven om aan het werk te blijven of in ieder geval contact te houden met publiek en klanten. Er blijkt heel veel digitaal te kunnen: theatervoorstellingen, sportlessen, cursussen, instructies, vergaderen, coaching, overleg met een arts enzovoort. Bij digitaal contact ben je gewoon in beeld en kun je van alles overbrengen en overleggen.

Natuurlijk mis je wat, echt bij elkaar zijn is absoluut anders. Toch is digitaal werken voor veel beroepen een prima oplossing in de 1,5 meter economie. Het kan veelal vanuit huis, waardoor we ook niet de weg op hoeven in auto of openbaar vervoer.

Digitaal werken met online vergaderen

Specifieke sectoren in de problemen

Het zijn duidelijk specifieke sectoren die zwaar in de problemen komen in een 1,5 meter economie. Je kunt gewoon zien aankomen dat er voor bepaalde soorten bedrijven lastig oplossingen te bedenken zijn. Daar maak ik me wel zorgen over, al die ondernemers en werknemers in die sectoren. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.