Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 16 april 2020, 15:39 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Wie het financiële nieuws een beetje heeft gevolgd de afgelopen weken, heeft vast gelezen dat (bijna) alle banken hun hypotheekrentes hebben verhoogd. Alleen deze week al zien we dat meer dan de helft van de banken een renteverhoging doorvoert (bekijk de laatste wijzigingen).

Volgens de kenners is dit slecht nieuws voor de huizenmarkt. Als de hypotheekrente gaat stijgen, dalen de huizenprijzen. Dit laatste zou trouwens niet erg zijn want dan kan een koper een huis kopen tegen een lagere koopprijs. Ik ben echter van mening dat een hogere hypotheekrente helemaal niet zo veel invloed heeft (of zou moeten hebben) op mensen die een woning willen kopen. Het effect op de maandlasten en wat maximaal geleend kan worden valt namelijk reuze mee!

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Effect hogere hypotheekrente op maandlasten

Mensen die een huis willen kopen kijken als eerste naar de (bruto en netto) maandlasten van een hypotheek. Hieronder geef ik de bruto maandlasten weer bij een annuiteitenhypotheek uitgaande van verschillende hypotheekrentes en verschillende hypotheekbedragen.

Annuïteiten hypotheek 200.000 euro

  • hypotheekrente 1,5% - bruto maandlasten 690 per maand
  • hypotheekrente 2,0% - bruto maandlasten 739 per maand
  • hypotheekrente 2,5% - bruto maandlasten 790 per maand

Annuïteiten hypotheek 300.000 euro

  • hypotheekrente 1,5% - bruto maandlasten 1.035 per maand
  • hypotheekrente 2,0% - bruto maandlasten 1.109 per maand
  • hypotheekrente 2,5% - bruto maandlasten 1.185 per maand

Bereken zelf de maandlasten

Mensen die een huis zoeken rond de 200.000 euro, zullen echt niet schrikken van de maandlasten als de hypotheekrente in de komende tijd met 1% stijgt (van 1,5% naar 2,5%). De bruto maandlast stijgt dan 100 euro per maand. Als we deze maandlast trouwens vergelijken met de (gangbare) huurprijzen, dan is kopen nog steeds aantrekkelijker dan huren. Ook bij een hypotheek van 300.000 euro, is de stijging van de bruto maandlast betaalbaar. Kopers schrikken misschien als de rente gaat stijgen, echter cijfers tonen aan dat dit niet nodig is.

Effect hogere hypotheekrente op de maximale hypotheek berekening

Dan zijn er nog mensen die denken: hoe hoger de hypotheekrente, hoe minder ik kan lenen. Dus als de hypotheekrente stijgt, kan ik mijn droomhuis niet meer kopen. Dit lijkt op het eerste gezicht (in beperkte mate) te kloppen, zie onderstaand rekenvoorbeeld:

Berekening maximale hypotheek

Een samenwonend stel wil samen een huis komen. Het zijn tweeverdieners waarbij de inkomens 40.000 euro en 20.000 bedragen.

  • hypotheekrente 1,5%: maximale hypotheek 282.500 euro
  • hypotheekrente 2,0%: maximale hypotheek 277.300 euro
  • hypotheekrente 2,5%: maximale hypotheek 272.000 euro

Bereken zelf de maximale hypotheek

Bij een hypotheekrente van 2,5% kan in dit voorbeeld 10.000 euro minder hypotheek worden verkregen. Echter een slimme hypotheekadviseur rekent even verder en neemt dan een bank met een hypotheekrente van 2,51%. Schrik niet: de maximale hypotheek wordt nu 284.300 euro (dit is nog hoger dan bij een hypotheekrente van 1,5%). Dit vreemde verschijnsel heeft Anneke al eens toegelicht.

Al met al maken veel kopers zich druk nu de rentes wat stijgen, maar dit is helemaal niet nodig.

Zullen we je op de hoogte houden van de hypotheekrente?

Schrijf je nu in voor onze Update Hypotheken!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.