Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogFlexibele kredietvorm qua rente en aanbod minder interessant
Geld lenen? Wie verstandig is kiest dan voor een 'echte lening', niet voor betaling in termijnen of rood staan op z'n betaalrekening. Met een echte lening bedoel ik dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dat zijn de twee kredietvormen die je van oudsher bij de bank kunt aanvragen. Maar het doorlopend krediet raakt steeds verder uit de gratie. Hoe zit dat?
In een heel grijs verleden, toen ik het financieel adviesvak leerde bij de toenmalige VSB Bank (dat daarna Fortis Bank werd en nu bij ABN Amro hoort), ging ik van betalen naar sparen en daarna kwam lenen. Consumptief krediet, in banktermen. Er waren twee soorten leningen voor consumenten: de persoonlijke lening (PL) en het doorlopend krediet (DK).
Zelf vond ik het doorlopend krediet het meest interessant. Het had een lagere rente dan de persoonlijke lening en was heerlijk flexibel. Ik houd van flexibiliteit dus als het dan nog goedkoper is ook... toen ik mijn eerste autootje kocht en daarvoor zelf nog niet genoeg gespaard had deed ik dat dan ook met een DK-tje. Tegen personeelscondities ook nog, dus heel voordelig.
Grappig eigenlijk, want de theorie van de cursus Consumptief krediet leerde me dat je bij een kredietvraag voor zoiets als een auto een persoonlijke lening moest adviseren. Omdat je dan zeker wist dat erop afgelost zou worden en dat de klant niet later met een te hoge schuld zou zitten terwijl de auto al niets meer waard was. Of erger nog: total loss gereden.
Nu ben ik behoorlijk gedisciplineerd en toen al (ik was een jaar of 25) heel bewust van geldzaken. Zou ook niet anders mogen als je financieel adviseur aan het worden bent. Ik wist dat ik niet zomaar geld zou opnemen van het doorlopend krediet om ergens een ander gat te vullen. Of voor een onnodige uitgave. Dus ik vond dat ik dat DK wel aankon en dat was ook zo.
Inmiddels is de leenwereld behoorlijk veranderd. Het doorlopend krediet is niet meer goedkoper dan de persoonlijke lening: de rente is simpelweg hoger. Niet omdat die verhoogd is, maar de rente op de PL is wel verlaagd in de afgelopen jaren, meebewogen met de marktrente. Dat meebewegen zou je juist verwachten van de DK-rente - die is immers variabel. Omdat die nagenoeg stil is blijven staan sinds 2012 - terwijl de kapitaalmarktrente flink gedaald is en de PL-rente wel enigszins naar beneden ging - is de rente voor een doorlopend krediet al sinds ergens in 2016 hoger dan die voor de persoonlijke lening.
Bron: Lenen op ActueleRentestanden.nl
Ook zijn heel wat banken al gestopt met het verstrekken van doorlopende kredieten. Kijk maar eens naar de DK-vergelijking: ik tel daar 7 aanbieders, terwijl dat er bij de PL wel 14 zijn.
Actuele rente doorlopend krediet vergelijken
Diverse banken zijn gestopt met het aanbieden van nieuwe doorlopende kredieten, waaronder ABN Amro. Interbank ging een stap verder: die heft ook de bestaande DK's op. In september 2018 schreef ik al eens 'Doorlopend krediet in het verdomhoekje?'.
Het is wel te volgen hoor: de overheid stuurt er duidelijk op aan om het totaal aan schulden in Nederland te verkleinen. Als je een doorlopend krediet hebt kun je afgeloste bedragen steeds opnieuw opnemen, dus wordt je schuld niet per se verkleind. Net als dat ze de aflossingsvrije hypotheek in de ban gedaan hebben. En als overheid, DNB en AFM dat willen... dan doen de banken natuurlijk mee.
We kunnen dus wel concluderen dat het doorlopend krediet uit de gratie is bij overheid en banken. Het risico is in mijn ogen dat mensen voor hun flexibele kredietbehoefte vluchten in een ruime roodstand op hun betaalrekening. Of in het meer gebruiken van hun creditcard met gespreide betaling.
Het gevolg? Dat ze alsnog die kredietruimte gebruiken, maar dan tegen een hogere rente. De rente op roodstaan en die op creditcards ligt behoorlijk hoger dan op een doorlopend krediet. Of dat nou de bedoeling is?
Meld je aan voor de Update Lenen van onze gratis MailService!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.