Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 4 mei 2020, 09:20 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

We zitten alweer een behoorlijke periode vooral thuis door corona. Dat heeft allerlei gevolgen - ook voor je portemonnee. Hoe zit dat bij jou: houd je nu geld over of juist niet?

Geld overhouden door corona

Toen ik vorige week op onze gezamenlijke rekening keek zag ik dat er een flink bedrag 'over' was aan het eind van de maand. Mooi natuurlijk, en ik vraag me dan direct af hoe dat nou kan. Zijn alle vaste lasten wel netjes afgeschreven? Ja, dat was gelukkig het geval.

Natuurlijk was er kinderbijslag gestort aan het begin van de maand, dat heeft wel effect op het saldo. Maar verder? Mijn conclusie was dat we dan toch kennelijk minder hebben uitgegeven dan normaal. Nu zijn wij niet zo ontzettend van veel geld uitgeven, toch is er kennelijk iets anders gegaan sinds we met z'n viertjes thuis zitten. Aan onze hoofden is wel te zien dat we allang geknipt hadden moeten worden. Dus ja, dat is wel een bespaarpost - de kapper. 

Kapper mag niet knippen door corona

Niet uit eten, wel laten bezorgen

Uit eten gaan kan niet, maar in plaats daarvan hebben we wel bewust een paar keer eten laten brengen door lokale restaurants - in het kader van #helpdehoreca en #supportyourlocals. Elke week eigenlijk, terwijl we normaal echt niet elke week uit eten gaan. Ook winkelen doen we in normale tijden al nauwelijks, dus of daar het verschil in zit?

Kosten van vervoer: bus en brandstof

De busabonnementen van onze jongens - die allebei met de bus naar school gaan - waren natuurlijk niet nodig, dat scheelt wel wat. Brandstofkosten... kan het niet echt in zitten. Manlief rijdt lease dus dat die nagenoeg geen kilometers maakt met het thuiswerken merken wij niet op onze bankrekening. Ik werk altijd al vanuit huis, ook geen verschil.

Boodschappen: supermarkt ipv bezorgen

Voor de boodschappen gaan we nu juist weer naar de supermarkt, terwijl ik in het afgelopen jaar verliefd ben geworden op bezorgen door Albert Heijn. Maar ja, bij de start van de coronacrisis was het daar ook crisis: mijn boodschappenbestelling kon pas na een week bezorgd worden en werd vervolgens de dag voor levering opeens zonder reden geannuleerd.

AH.nl bezorgt wanneer het jou uitkomt?

... maar je moet wel een tijdje geduld hebben....

Bezorgen over 2 weken of langer - laat maar

Sindsdien heb ik een paar keer gekeken maar was bestellen steeds niet mogelijk binnen de periode die ze vooruit plannen. Die is inmiddels langer gemaakt dan 2 weken zie ik, dus op.... 19 mei kan ik wel weer laten bezorgen. Sorry, maar zo ver kijk ik niet vooruit.

1,5 meter in de supermarkt

Dus op dit moment gaan we old school naar de supermarkt en weet ik weer hoe irritant ik dat vind. En 1,5 meter afstand houden is in de winkel gewoon onmogelijk. Gelukkig vindt manlief het niet erg dus die gaat vaker dan ik. Er zijn ook ongetwijfeld mensen voor wie bezorgen een stuk noodzakelijker is dan voor ons nu, dus dat is wel even okay zo.

Uitgaven bijhouden? Ehhh....

Kortom: ik weet het niet precies maar tot nu toe houden we meer geld over dan normaal. Dan weet je meteen dat ik dus - als voormalig budgetcoach - m'n uitgaven niet erg nauwgezet bijhoud. Anders zou ik precies kunnen zien waar we dan dat overschot vandaan hebben. Maar goed, je hoort mij niet klagen natuurlijk als we geld overhouden!

Tijd over: meer online shoppen

Nu lees ik ook wel verhalen van mensen die nu juist méér geld uitgeven dan normaal. Dat gaat vooral naar online shoppen. Dat is natuurlijk niet gek, want het is niet de bedoeling dat weg aan winkelen. Ondertussen hebben we wel tijd over - want geen reistijd naar werk, misschien helemaal geen werk, en in het weekend geen uitjes, feestjes, familiebezoekjes, borrels en BBQ's met vrienden.

Online shoppen tijdens de coronacrisis

De kinderen zijn de hele tijd in huis dus kun je de neiging hebben om dingen te gaan bestellen om ze te vermaken. Of jezelf natuurlijk. Daar is ook niets mis mee, als je het geld daarvoor beschikbaar hebt.

Oppassen met je uitgaven: voorbereiden op crisis

Toch is het wel zaak om op te passen met je uitgaven. Zéker als je kunt zien aankomen dat de economische crisis - die er onvermijdelijk aankomt en ook ongetwijfeld niet mild zal zijn - gevolgen zal hebben voor je inkomen. Dan zou ik zeggen: als je nu geld overhoudt, ga dat niet uitgeven aan online winkelen - zet het opzij voor slechtere tijden.

Informatie en tips over coronacrisis en je geldzaken

Wijzer in Geldzaken heeft een mooie opsomming gemaakt van geldonderwerpen waar je rondom de coronacrisis wel even aandacht aan mag besteden. Ik zeg doen: je hebt nu waarschijnlijk toch tijd (thuis) over, dus mooi moment om daar eens even in te duiken!

Wijzer in Geldzaken - coronacrisis

De corona-onderwerpen op Wijzer in Geldzaken op dit moment:

  • Geldtips tijdens de coronacrisis
  • Zet in 5 stappen je inkomsten en uitgaven op een rij
  • Hulp bij geldzorgen
  • Coronamaatregelen voor ondernemers
  • Links met informatie over het coronavirus en hulp bij geldzaken
  • Geldtips voor jongeren
  • De coronacrisis en de gevolgen voor je hypotheek
  • De coronacrisis, ontslag en WW
  • De coronacrisis: overige maatregelen
  • Wat is er geregeld voor je nabestaanden?
Wat ook helpt: zorg dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Meld je aan voor de gratis Geld Updates van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.