Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 5 mei 2020, 15:44 - Jos Koets
#lenen

In mijn blog Geld lenen kost echt geld kon u lezen dat een beetje huiswerk geld kan opleveren door leningen te vergelijken en te kiezen voor een lening met een lagere rente. Voor alle duidelijkheid: een lening kost altijd geld. De beste lening is dus geen lening.

Stapelaars

Sommige mensen hebben hun hele leven lang leningen. In de branche werden deze personen "stapelaars' genoemd. Bij stijgende huizenprijzen werd dan de overwaarde van de woning opgenomen om een lopende lening af te lossen. Echter, niet veel later werd er dan weer een nieuwe lening afgesloten. Deze mensen geven standaard meer geld uit dan dat er binnen komt. Dit zie je ook terug bij landen.

Wat een schuldenberg!

De coronacrisis zorgt ervoor dat het slecht gaat met een economie. Veel mensen mogen niet werken en krijgen geld van de overheid. Dit geld moet echter ook terug worden betaald! Het kabinet verwacht dit jaar 92 miljard extra uit te moeten geven. Dit geld wordt geleend waardoor de staatsschuld hoger wordt. Een miljard heeft trouwens negen nullen (1.000.000.000). Als we kijken naar de hele wereld dan is de schuldenberg gestegen naar 225.000.000.000.000 dollar (225 biljoen) volgens de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF). Het bedrag is zelfs drie keer groter dan de hele wereld economie!

Aflossen onmogelijk

Dit bedrag van 225 biljoen is ooit begonnen op nul! Ik kan niet anders concluderen dat alle landen zeer goede "stapelaars" zijn. In plaats van de schuld af te bouwen, wordt deze steeds groter. Ik ben zelfs van mening dat deze totale schuld nooit meer valt af te lossen. Dit betekent dat er altijd landen zullen zijn die in de schulden zitten. Een slechter voorbeeld kan je niet zijn voor het volk.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.