Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 mei 2020, 15:21 - Jos Koets
#hypotheek

Een paar weken geleden kwam Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met goed nieuws voor huizenbezitters die in financiële problemen zijn gekomen of nog zullen gaan komen door de coronacrisis. Zij mogen in overleg met hun bank gebruik maken van een extra vangnet van NHG. Dit vangnet bestaat uit een bedrag van 9 procent van het hypotheekbedrag welke een huizenbezitter als achterstand mag oplopen op zijn hypotheek.

Hoe werkt het vangnet?

Hieronder een fictieve berekening ter verduidelijking:

  • Annuiteiten hypotheek bij aanvang 200.000 euro
  • Bruto maandlast bij rente van 2% 739 euro
  • Vangnet 9% van 200.000 euro is 18.000 euro

Met het vangnet van 18.000 euro kunnen ruim twee jaar lang de hypotheeklasten worden betaald. Natuurlijk zal een huizenbezitter vaak niet het gehele maandbedrag nodig hebben en zal ook de duur van 2 jaar vaak niet van toepassing zijn. In ieder geval is het fijn dat NHG een vangnet heeft gecreëerd voor huizenbezitters. Echter er zijn nog wel wat puntjes waar even rekening mee gehouden moet worden.

Behoud van renteaftrek

Starters (die na 1 januari 2013) hebben gekocht moeten zich aan hun aflossingsschema houden om renteaftrek te kunnen behouden. Bij deze regeling (de Woonlastenfaciliteit) is dat gewaarborgd omdat er een extra lening (box 3, dus niet aftrekbaar) wordt afgesloten van waaruit de reguliere maandlasten van de hypotheek (rente + aflossing) betaald worden. Dat is mooi, maar besef wel dat het geleende geld ook weer terug betaald moet worden. En om gebruik van de regeling te maken, is er toestemming nodig van de bank. NHG geeft dus een regeling uit en de bank mag beslissen of een huizenbezitter hier gebruik van mag maken. Dit laatste is natuurlijk heel erg vreemd.

Hoe werkt NHG?

Wat belangrijk is om te weten, is hoe een hypotheek met NHG tot stand komt. De bank controleert de aangeleverde formulieren en geeft daarvoor een akkoord. De bank beoordeelt dus of een hypotheek met NHG van toepassing is. NHG is het vangnet als het financieel fout gaat bij de huizenbezitter. NHG komt dus pas om de hoek kijken als er daadwerkelijk (grote) financiële problemen zijn. Als er beroep wordt gedaan op de borgtocht faciliteit van NHG dan is er uiteindelijk normaal gesproken sprake van een restschuld. NHG betaalt deze restschuld als de huizenbezitter zich aan bepaalde voorwaarden heeft gehouden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.