Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 mei 2020, 10:13 - Jos Koets
#lenen

Wie heeft er geen abonnementen? Tijdens de coronacrisis is bijvoorbeeld het aantal abonnementen bij Netflix enorm gestegen. Het aantal abonnementen op een krant is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Dit heeft natuurlijk weer te maken met internet. Voor internet heeft bijna iedere Nederlander wel een abonnement. Ik kan nog wel even doorgaan in mijn opsommingen over abonnementen. De vraag die ik vandaag behandel is: kun je een abonnement beschouwen als een vorm van een lening?

Is een abonnement een lening?

Ik weet zeker als ik de straat op ga en deze vraag aan mensen stel dat zij de vraag met NEE beantwoorden. Terecht, want bij een abonnement kan je eigenlijk iedere maand beslissen om deze op te zeggen of door te laten lopen. Slimme verkopers gaan echter een stapje verder en bieden abonnementen aan voor een langere periode! We komen nu op een leuk grijs gebied want dit zouden we wel kunnen zien als een lening. De AFM kijkt hier met interesse naar en waarschuwt in ieder geval voor abonnementen met een langere looptijd.

Lenen en leasen

De AFM komt met het voorbeeld dat een auto voor een langere periode "huren" in de markt onder de noemer private lease wordt verkocht. Zoals wellicht wel bekend wordt private lease (of operational lease) genoteerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en wordt deze vorm van leasen dus als een lening gezien. Hierbij merk ik op dat het leenbedrag dat bij het BKR opgenomen wordt 65% van het totale maandbedrag maal de tijdsduur bedraagt. Het nadeel van private lease contracten is dat je (flink) moet aftikken als je tijdens het contract wilt stoppen. Anders gezegd: je betaalt een flinke boete om onder het contract uit te komen.

Andere producten leasen

De AFM maakt zich zorgen over het feit dat je tegenwoordig heel veel producten kunt leasen. Ze komen met een voorbeeld dat een gezin een nieuwe wasmachine nodig heeft. Het geld om de wasmachine direct te betalen is er niet, dus kan gekozen worden voor kopen op afbetaling. Hierbij moet het inkomen worden aangetoond om te kijken of de aankoop financieel haalbaar is. Is het inkomen niet voldoende dan is kopen op afbetaling niet mogelijk. Het leasen van de wasmachine is volgens de AFM nu nog wel een mogelijkheid. Er wordt bij lease anders gekeken (of helemaal niet) naar het inkomen van een persoon / gezin. Het nadeel van leasen (bij bijv. een wasmachine) is dat mensen niet goed op de hoogte zijn wat de kosten zijn en wat de gevolgen zijn als zij onder het contract uit willen.

Hoge rentes bij lease

Schrik niet: Bij een lening (bijvoorbeeld consumptief krediet) is de maximale rente 14%. Bij een lease contract is de rente vaak nog veel hoger. De AFM komt - terecht! - met duidelijke taal:

Wij vragen de Minister van Financiƫn om private lease ook onder het gedragstoezicht van de AFM te brengen, net zoals consumptief krediet. Wat we concreet gaan doen, als het zo ver is, zijn we nu aan het uitwerken. We denken aan een toepassing van de leennormen, het registreren van (langdurige) leasecontracten bij BKR, het maximeren van de kosten en regels rondom reclame voor zulke producten: het moet voor consumenten heel duidelijk zijn hoeveel ze er (op lange termijn) aan kwijt zijn.

Uitgebreide informatie over het lenen van geld

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.