Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 mei 2020, 08:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Kom ik ergens een kop tegen over hypotheekrente - dan zal ik meestal even kijken wat er geschreven wordt. Zoals deze gisteren op Telegraaf.nl: 'Hypotheekklant accepteert hogere rente bij grootbank'. Dat blijkt dan uit onderzoek van De Hypotheekshop en ik denk: volgens mij heb je daar geen onderzoek voor nodig. Grote namen geven vertrouwen. Dat geldt voor mobiele telefoons, voor pindakaas en ook voor geldzaken. 

"Mogelijk dat vertrouwen een rol speelt"

Het valt op, zegt De Hypotheekshop. Vooral bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) - omdat daarvoor bij elke bank dezelfde acceptatieregels gelden. Waarom zou je dan kiezen voor een grote naam, terwijl de rente bij andere hypotheekverstrekkers lager is?

Rentepercentages

Ze zijn heel voorzichtig in hun verklaring: "Mogelijk dat vertrouwen ook een rol speelt". Ik ben er wel van overtuigd dat dit één van de redenen is, al hoeft het niet de énige te zijn.

Waarom zou je niet de goedkoopste hypotheek kiezen?

Er is namelijk ook een andere verklaring mogelijk. Die zit niet in de acceptatieregels maar in de voorwaarden van de hypotheek. Als een bank betere voorwaarden hanteert voor een hypotheek is het helemaal niet gek om bereid te zijn daarvoor een licht hogere rente te betalen. Denk aan de verhuisregeling of de manier waarop een aflosboete berekend wordt.

Vind de laagste hypotheekrente

Voorkeur van de adviseur

Het is maar net waar een adviseur de nadruk op legt ook. Als die - bewust of onbewust - een voorkeur heeft voor een bepaalde geldverstrekker zal dit doorsijpelen in het advies. Waarom zou de adviseur een voorkeur hebben? Die krijgt toch betaald door de klant en niet door de bank?

Soepel acceptatietraject levert geld op

Klopt, maar geld is niet de enige reden voor een voorkeur natuurlijk. De ervaring qua acceptatietraject, hoe soepel dat gaat, is voor een adviseur hartstikke belangrijk. Hoe minder energie daarin gaat, hoe meer het advieskantoor per saldo aan de hypotheek verdient. Evenveel verdienen met minder tijd en energie is gewoon meer winst.

Tijd is geld voor een hypotheekadviseur

Nadruk op de voorwaarden

Ook kijkt de adviseur als het goed is zorgvuldig naar de voorwaarden. Die kunnen er dus voor zorgen dat hij de goedkoopste hypotheken overslaat en zijn klant heel expliciet wijst op de voordelen van die betere voorwaarden. Hoe weinig het in de maandlasten scheelt terwijl ze je uiteindelijk veel geld kunnen opleveren. Daar ben je zéker gevoelig voor als je een hypotheek afsluit.

Ook in het voordeel van de klant

Natuurlijk spelen deze zaken een rol. Dat is niet erg: een soepel acceptatietraject en betere voorwaarden zijn immers óók in het voordeel van de klant. Als je die de vraag stelt of hij voor een probleemloze en snelle acceptatie een klein beetje hogere maandlast okay vindt zal hij vaak ja zeggen. Net als voor betere voorwaarden. 

Vertrouwen in grote namen - ook bij geldzaken

En ja, ik denk dat de grote namen ook een rol spelen. Dat mensen bij een klein renteverschil toch sneller zullen kiezen voor een naam die ze kennen. Dat is niet gek vind ik. Je ziet het bij alles, dus waarom niet bij hypotheken? Neem nou spaarrekeningen: al jaren en jaren zijn er kleine banken die een hogere spaarrente vergoeden dan de grootbanken - toch blijven veel spaarders bij hun vertrouwde bank zitten met hun spaargeld. Van spaarbank veranderen is gewoon geen overweging voor ze.

Spaargeld blijft bij grootbank

Geldzaken draaien immers echt om vertrouwen. Ze kunt ze niet zien en aanraken, je moet het dus doen met het gevoel dat ze je geven. Een gevoel van veiligheid en zekerheid. En dan geeft een grote naam - hoe onterecht soms ook - dat meer dan een onbekende bank, adviseur of verzekeraar. Voor dat gevoel willen we best extra betalen (hypotheekrente, verzekeringspremie) of inleveren (spaarrente).

Hypotheekrente en andere financiële ontwikkelingen volgen?

Meld je aan voor de gratis Updates van de HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.