Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 18 mei 2020, 09:11 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

De coronacrisis brengt veel zzp'ers in de problemen. De steun die de overheid daarvoor al heel snel in het leven riep vond en vind ik heel mooi, maar van meet af aan heeft het ontbreken van een partnertoets me daarbij dwars gezeten. Bij verlenging van de Tozo-regeling gaat die er waarschijnlijk wel komen, en dat vind ik zó logisch!

Steun voor zzp'ers - geen partnertoets

Dat de regering al heen snel na het uitroepen van de corona-maatregelen met een steunpakket voor ondernemers kwam was echt te prijzen. Wel schreef ik toen meteen al op dat ik bang was voor misbruik. De steun voor zzp'ers kende namelijk géén partnertoets. Dus ook zzp'ers met een goed verdienende partner konden dat geld gewoon aanvragen.

Steun vragen als het niet nodig is

Ik ben zo'n zzp'er: manlief heeft een vast en prima inkomen. Als ik een tijdje niets zou verdienen hebben wij geen probleem. Dus heb ik geen seconde overwogen om die steun aan te vragen. Ondertussen hoorde ik genoeg geluiden in mijn omgeving van zzp'ers in dezelfde situatie die wél geld gingen vragen bij de gemeente. Gewoon, omdat het kan. Vind ik niet okay, al voel ik met niet geroepen om daar mensen persoonlijk op aan te spreken.

Het is nóódsteun

Waarom ben ik erop tegen? Ik zie het als misbruik maken van een regeling die extreem soepel is gemaakt om degenen die dat hard nodig hebben zo snel mogelijk geld te kunnen uitbetalen. De regeling is bedoeld voor broodnood, voor mensen die zonder dat geld geen eten kunnen kopen. Of de huur/hypotheek niet kunnen betalen. Niet voor het spekken van de spaarpot. Of het in stand houden van een gezinsinkomen dat hoger is dan noodzakelijk. Het is noodsteun. Ten koste van de overheidsfinanciën. Alsof daar nog niet genoeg druk op komt te liggen door corona.

Steun vragen, hand ophouden

Bizar effect van ontbreken partnertoets

Het bizarre effect van het ontbreken van die partnertoets is bovendien dat alleenstaande zzp'ers die het geld heel hard nodig hebben nu minder krijgen dan degene met een partner met een eigen inkomen. Moet je alles zelf betalen - dan krijg je € 1.000 en heb je een partner, dan is het € 1.500. Dat is volkomen scheef en zó niet de bedoeling!

Partnertoets: verklaring op het Tozo-aanvraagformulier

Bij het verlengen van de Tozo-regeling - en dat gaat vast wel gebeuren - zal deze 'volgens Haagse bronnen' wel een partnertoets krijgen. Een heel eenvoudige dan wel: de aanvrager moet verklaren dat hij of zij niet kan terugvallen op het inkomen van de partner. Die verklaring wordt dan later getoetst. Een simpel vinkje dus op het aanvraagformulier. Een vinkje dat zpp'ers net kan - en hopelijk zal - tegenhouden om de steun aan te vragen als die niet echt nodig is.

Formulier naar waarheid ingevuld

Hadden ze dat vinkje niet meteen kunnen doen?

Het zal je niet verbazen dat ik dit een hele goede zaak vind. Ergens vind ik het dan ook wel weer gek dat ze dit simpele vinkje niet direct hebben bedacht bij het invoeren van de regeling. Natuurlijk hadden ze toen héél veel aan hun hoofd en moest het vooral snel, maar hiermee hadden ze waarschijnlijk heel wat overheidsgeld bespaard.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.