Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gelukkig: partnertoets bij verlenging coronasteun zzp'er

Geen steun meer bij partner die genoeg inkomen heeft

Geen steun meer bij partner die genoeg inkomen heeft

De coronacrisis brengt veel zzp’ers in de problemen. De steun die de overheid daarvoor al heel snel in het leven riep vond en vind ik heel mooi, maar van meet af aan heeft het ontbreken van een partnertoets me daarbij dwars gezeten. Bij verlenging van de Tozo-regeling gaat die er waarschijnlijk wel komen, en dat vind ik zó logisch!

Steun voor zzp’ers – geen partnertoets

Dat de regering al heen snel na het uitroepen van de corona-maatregelen met een steunpakket voor ondernemers kwam was echt te prijzen. Wel schreef ik toen meteen al op dat ik bang was voor misbruik. De steun voor zzp’ers kende namelijk géén partnertoets. Dus ook zzp’ers met een goed verdienende partner konden dat geld gewoon aanvragen.

Steun vragen als het niet nodig is

Ik ben zo’n zzp’er: manlief heeft een vast en prima inkomen. Als ik een tijdje niets zou verdienen hebben wij geen probleem. Dus heb ik geen seconde overwogen om die steun aan te vragen. Ondertussen hoorde ik genoeg geluiden in mijn omgeving van zzp’ers in dezelfde situatie die wél geld gingen vragen bij de gemeente. Gewoon, omdat het kan. Vind ik niet okay, al voel ik met niet geroepen om daar mensen persoonlijk op aan te spreken.

Het is nóódsteun

Waarom ben ik erop tegen? Ik zie het als misbruik maken van een regeling die extreem soepel is gemaakt om degenen die dat hard nodig hebben zo snel mogelijk geld te kunnen uitbetalen. De regeling is bedoeld voor broodnood, voor mensen die zonder dat geld geen eten kunnen kopen. Of de huur/hypotheek niet kunnen betalen. Niet voor het spekken van de spaarpot. Of het in stand houden van een gezinsinkomen dat hoger is dan noodzakelijk. Het is noodsteun. Ten koste van de overheidsfinanciën. Alsof daar nog niet genoeg druk op komt te liggen door corona.

Steun vragen, hand ophouden

Bizar effect van ontbreken partnertoets

Het bizarre effect van het ontbreken van die partnertoets is bovendien dat alleenstaande zzp’ers die het geld heel hard nodig hebben nu minder krijgen dan degene met een partner met een eigen inkomen. Moet je alles zelf betalen – dan krijg je € 1.000 en heb je een partner, dan is het € 1.500. Dat is volkomen scheef en zó niet de bedoeling!

Partnertoets: verklaring op het Tozo-aanvraagformulier

Bij het verlengen van de Tozo-regeling – en dat gaat vast wel gebeuren – zal deze ‘volgens Haagse bronnen’ wel een partnertoets krijgen. Een heel eenvoudige dan wel: de aanvrager moet verklaren dat hij of zij niet kan terugvallen op het inkomen van de partner. Die verklaring wordt dan later getoetst. Een simpel vinkje dus op het aanvraagformulier. Een vinkje dat zpp’ers net kan – en hopelijk zal – tegenhouden om de steun aan te vragen als die niet echt nodig is.

Formulier naar waarheid ingevuld

Hadden ze dat vinkje niet meteen kunnen doen?

Het zal je niet verbazen dat ik dit een hele goede zaak vind. Ergens vind ik het dan ook wel weer gek dat ze dit simpele vinkje niet direct hebben bedacht bij het invoeren van de regeling. Natuurlijk hadden ze toen héél veel aan hun hoofd en moest het vooral snel, maar hiermee hadden ze waarschijnlijk heel wat overheidsgeld bespaard.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties

  1. Reactie op: Gerwin Elesen van maandag mei 18, 2020 10:23
    Het punt dat hier beschreven wordt is dat het onzin is om bij tweeverdieners waarbij de ene persoon goed verdient de ander steun te geven. Daar ben ik het 100 % mee eens!! Maar 1500 euro vind ik niet goed verdienen. Waar haal je die 1500 euro vandaan?

  2. Reactie op: KJ Botas van dinsdag mei 19, 2020 12:31
    Tja. Als je ervoor kiest om ondernemer te worden dan weet je dat je geen ww kunt aanvragen op het moment dat je geen geld verdient… Sorry dat ik het zeg, maar wat verwacht je dan? Dat we met zijn allen alle ondernemers een jaar lang helemaal uit de wind gaan houden? Dat is toch gewoon niet te betalen? Waarom zou een ondernemer in hemelsnaam een toelage moeten krijgen als er een partner is met een goed inkomen?! Dat is toch volstrekt belachelijk! Heb je een partner zonder inkomen of met een laag inkomen, dan wordt het anders. En zo is de regeling ook opgesteld. Je kunt discussieren over de hoogte van dat inkomen. Maar dat het principe moet zijn dat je alleen voor steun in aanmerking komt als je het echt nodig hebt lijkt mij toch niet zo vreemd? En ik hoor om me heen heel veel ZZP’ ers al praten over de grootste problemen. Na 2 maanden crisis?! Je weet toch dat je een buffer om moet bouwen als je ondernemer bent? Dat het voor horeca ondernemers een enorme klap is begrijp ik. Je kosten lopen door en van 100% omzet naar weinig, dat kun je van te voren niet zien aankomen. Maar als je jezelf als freelancer verhuurt en nu even geen opdracht hebt vanwege corona en dan na 2 maanden al in de problemen zit… Sorry, maar dan gaat er volgens mij wel iets mis. En voordat mensen gaan zeiken dat ik makkelijk praten heb: ik ben zelf ook ondernemer en merk ook de negatieve gevolgen van deze crisis.

  3. Reactie op: Wil Kuiper van dinsdag mei 19, 2020 12:38
    Tja, dit soort reacties zijn zinvol. Lezen is ook een kunst. De auteur is zelf een zelfstandige…

  4. Reactie op: Rick van maandag mei 18, 2020 19:57
    Nou Rick, ik vind het erg vervelend dat je in de problemen komt. Echt! Maar ik lees niets over een oplossing. Wat verwacht jij dan exact aan regels en steun? En wel graag realistisch en goed onderbouwd!

  5. Reactie op: Jan Smit van dinsdag mei 19, 2020 12:36
    Dat er problemen zijn staat toch niet ter discussie? Dat er geholpen moet worden ook niet. Maar dat niet zo maar iedereen in aanmerking moet komen voor hulp lijkt mij alleen maar zinvol. En over theoretisch gezwam gesproken… ik lees ook van jou weer geen enkele inhoudelijke oplossing. Jan, laat even weten wat je verwacht. Ben benieuwd of dat een beter en logischer plaatje is dan waar het kabinet mee gaat komen…

  6. Reactie op: Peter van dinsdag mei 19, 2020 21:45
    Sorry hoor… maar als je na 2 maanden lockdown je kinderen al niet meer kunt kleden…

  7. Reactie op: Tony de Bree van woensdag mei 20, 2020 09:42
    Vond ik ook veel. Die 90%. Maar dat was niet als steun voor de werknemer, want die krijgt zijn volledige salaris gewoon nog van zijn werkgever. Maar als steun voor die werkgever. Doel: minder ontslagen. En dat heeft de eerste maanden redelijk gewerkt. Nu het allemaal toch wel erg lang lijkt te gaan duren, kan die regeling natuurlijk niet meer. Ja, wellicht nog een paar maanden. Maar dan houdt het op. Toch? Ik zie ook geen eerlijk en tegelijkertijd betaalbaar alternatief van de plannen van de overheid. Jij?

  8. Reactie op: Bert van woensdag mei 20, 2020 08:11
    ik vind het nogal kort door de bocht om te zeggen dat je dan geen ondernemen moet zijn als je zo snel al zonder inkomsten komt te zitten!! Ik ben zelf eind 1.5 jaar zzper en ik heb vooral heel veel moeten investeren het afgelopen jaar iedereen weet dag je het 1e en 2e jaar weinig wist maakt. Voor mijn branche zijn de maanden december en januari bijna inkomsten loos omdat de bedrijven waar ik mee samen werk de balansen opmaken en niet groot investeren in de media en marketing dit had ik redelijk ongedekt maar nu sta ik al maximaal rood mijn creditcard gebruik ik nu om mijn maandelijks laste mee te dekken.
    en dan krijgt heel Nederland steun maar worden de zzp er eruit gegooid tuurlijk heeft mijn partner een inkomen maar het is toch niet voor niks zo dat vrouwen tegenwoordig ook een baan hebben! we redden het niet op 1 inkomen zeker niet met een hypotheek en in mijn geval 4 kinderen en alle vaste lasten die elke maand terug komen. Hoeveel mensen kan de voedselbank er nog bijhebben de komende maanden? sorry ik vind echt dat er beter gekeken moet worden naar de Tozo regeling maar niet op deze manier!!
    ik vind in elk geval aan dat ik het zeker niet ga redden op 1 inkomen en dan zie ik het wel

  9. Reactie op: Henk de Boer van dinsdag mei 19, 2020 23:59
    precies wat in mijn situatie ook zo is ik ben heel benieuwd wat het inkomen van de partner moet zijn wil je niet meer in aanmerking kunnen komen.

  10. Reactie op: dp van woensdag mei 20, 2020 15:26
    Hallo DP. Zoals ik hieronder al aangaf: echt heel vervelend voor jou en andere ondernemers. Echt! Het breekt mijn hard voor al die hardwerkende mensen. Maar leg dan eens uit wat je van de overheid verwacht. “Het tweede noodpakket kost ongeveer 13 miljard euro, maken ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) woensdag bekend.” 13 miljard voor 3 maanden steun!! Stel dat het nog veel ruimer zou worden, dan is dat toch gewoon niet te betalen? Leg eens uit wat je dan als maatregel had verwacht?

  11. Reactie op: Peter van woensdag mei 20, 2020 15:06
    Doodsteek voor mijn bedrijfje in het toerisme. Het is financieel niet op te brengen om mijn bedrijfje overeind te houden met het partnerinkomen van iets boven de € 1500 per maand. Simpelweg omdat dit bedrag de vaste lasten van mijn gezin + onderneming niet dekt. Ministers, bedankt voor de trap na: iedere 5 minuten nog even roepen om toch vooral in eigen land op vakantie te gaan. En dan wel doodleuk de ontslagboete schrappen. Binnen 2 uur na deze geniale zet, kondigde de werkgever van mijn partner al aan dat er nog voor de herfst een reorganisatie wordt doorgevoerd! Straks toch nog TOZO?

  12. Reactie op: Jop van dinsdag mei 19, 2020 23:43
    Ik ben ook meer dan bereid mijn rekeningnummer door te geven. Dat is niet mijn normale werkwijze, maar ja, van onze overheid moeten we creatief zijn…

  13. Reactie op: Bas van woensdag mei 20, 2020 19:29
    En ik kan mn college geld nu ook niet meer betalen. Werkte 50 uur per week en studeer ernaast. Nooit een cent uitkering gehad in mn leven. Geen sociale huurwoning, dus hoe moet je in godsnaam met 1500 euro het hoofd boven water houden?
    Miss moet je eerst nadenken voordat je een dergelijk artikel schrijft.

  14. Reactie op: Arie van woensdag mei 20, 2020 19:41
    Je hoeft niet zo denigrerend te doen
    Vele hebben keihard gewerkt en gewoon netjes belasting betaald
    Mooi dat jij wel genoeg geld in kas hebt zitten, ik niet

  15. Reactie op: Maart van dinsdag mei 19, 2020 18:33
    Het is jammer, dat bij niemand het kwartje valt, dat dit alles voor veel mensen “aan de onderkant” al jarenlang de werkelijkheid was.
    De facto zit U nu namelijk gewoon in de bijstand. Met dit verschil, dat U Uw toeter of piano niet eerst hoeft te verkopen voor U die uitkering krijgt. Maar rot is het wel.
    Heeft U thuiswonende kinderen met een baantje? Ook opgeven hoor! Gaat er namelijk ook vanaf…

  16. Reactie op: Mike van donderdag mei 21, 2020 10:37
    Wat een ongelooflijk overdreven reactie zeg. Spugen op ZZP’ ers… Die partnertoets is gewoon terecht! Er zijn tig mensen met een goed verdienende partner die beste een paar maanden zonder die steun kunnen. Dat is de boodschap van dit verhaal. Hoe hoog het inkomen van die partner moet zijn om toch steun te krijgen, dat is een discussie waard. Ik vind die 1500 euro ook te laag. En zoals ik in eerdere reacties al vaker gevraagd had: kom zelf dan eens met de oplossing? Wat verwacht je dan? Er wordt 13 miljard voor 3 maanden in ondersteunende maatregelen gepompt. Doe nou niet net alsof er niets gedaan wordt en allen ondernemers aan hun lot overgelaten worden.

  17. Reactie op: Bas van donderdag mei 21, 2020 11:27
    Hoe ik het dan wel wil? Zoals hier beneden omschreven. Dat ZZP-ers behandeld worden zoals iedereen. De “normale” bijstand dus, met partner- EN vermogenstoets.
    En nu de goegemeente er dan eindelijk achterkomt dat dat wel erg karig en vaak oneerlijk is: Fijn (maar ook een beetje pijnlijk) dat dat nu pas tot jullie doordringt. Maar, laten we daar dan wat aan doen. Maar dan meteen voor iedereen, dus ook voor oude gevallen.
    En iedereen die ooit in het openbaar heeft gescholden op mensen die “hun hand ophouden” krijgt dan voor straf de eerste maand niks 🙂 Dat spreek vanzelf….
    Overigens is jouw idee om eerst een wat hoger bedrag te geven helemaal niet zo gek. Iemand die normaal werkloos werd, krijgt ook de eerste tijd meer inkomen omdat hij eerst in de WW komt alvorens “af te dalen” naar de bijstand. Helemaal terug naar 0 kan natuurlijk alleen als er sprake is van een partnerinkomen of vermogen.

  18. Reactie op: Tony de Bree van woensdag mei 20, 2020 09:45
    Ook opvallend: Bij ZZP’ers gaat men uit van vertrouwen en is er bijna geen controle. Bij de “gewone” bijstand gaat men uit van wantrouwen en worden nog net niet je nagels uitgetrokken tijdens de intake. De ene soort mens is dus blijkbaar in beginsel goed, de andere haast per definitie slecht. Fijne boodschap die de overheid daarmee afgeeft.

  19. Reactie op: Arjen van donderdag mei 21, 2020 18:05
    NOW is niet gericht op de werknemer maar werkgever. Ik zie niet in hoe je daar met een inkomenstoets zou moeten werken?

  20. Reactie op: Richard van vrijdag mei 22, 2020 11:43
    Een aanzienlijk deel van de ZZP’ers zijn inderdaad in een dergelijke regeling gedwongen. Je zou kunnen zeggen: “Dan hadden ze indertijd maar beter moeten onderhandelen en zich niet in de luren moeten laten leggen”. Dat is makkelijk praten natuurlijk. Je zou daarom beter kunnen zeggen: “Dan hadden we indertijd met z’n allen maar op andere partijen moeten stemmen”. Feit is, dat de NOW bedoeld is om te voorkomen dat mensen in de WW terecht komen. (WW is grofweg 70% van het salaris, ongeacht verder inkomen, partner of bezit) Nu krijgt men meer.
    De TOZO regeling is om te voorkomen dat ZZP’ers in de bijstand komen. (met partnertoets en vermogenstoets)
    De NOW is dus eigenlijk een luze versie van de WW, die (voorlopig) via de werkgever verstrekt wordt. De TOZO is een luxe versie van de bijstand, die nu iets minder luxe wordt omdat er een partnertoets bij komt. (Eigenlijk is het niet eens een toets, want men gelooft U op Uw blauwe ogen….) Maar U mag nog steeds al Uw bezittingen houden.
    Nog het vermelden waard: Het bedrag dat men via de TOZO krijgt is per maand hoger dan een bijstandsuitkering. Dit komt omdat er geen vakantiegeld wordt gereserveerd en dit direct wordt uitgekeerd. U weet wel, dat vakantiegeld in de bijstand, waar Rutte een paar jaar geleden nog onder luid applaus van riep dat het belachelijk was.
    Terwijl het gewoon een gereserveerd onderdeel van het inkomen is, net als bij iedereen.
    (Dat hij – als voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken – met deze onwetendheid kon scoren is op zich al veelzeggend…)
    Mensen die nu via de TOZO alsnog in de bijstand gaan komen, zullen daarna per maand nog een stukje minder gaan krijgen en volgend jaar ook geen of minder vakantiegeld.
    Ik kan het geklaag nu al horen….
    In ieder geval vloeit het verschil tussen NOW en TOZO gewoon voort uit de regelingen en inzichten van de politiek zoals die al jaren vaststonden.
    Bedenk maar goed voor de volgende keer: Niet alleen regeren, maar ook stemmen is vooruitzien!

  21. Reactie op: [email protected] van vrijdag mei 22, 2020 15:00
    Die “zeer ongenuanceerde partner inkomens toets” is niet nu ineens door dit kabinet bedacht maar bestaat al sinds 1 januari 1965. De toets werd alleen de afgelopen maanden even niet toegepast.
    En nee, er zullen geen grote groepen ZZP’ers op straat komen. Maar dan ook uitsluitend OMDAT het om grote aantallen gaat en e.e.a. dus electoraal van belang is.
    Hoeveel mensen denk je dat er de afgelopen jaren al één voor één door het putje zijn gespoeld zonder dat er een haan naar kraaide? Maar daar was (afgezien van een paar karikaturale programma’s op tv over voedselbanken en zo) geen aandacht voor.
    En die slechte positie van ZZP’ers heeft niemand daar dan ooit voor gewaarschuwd?
    Ik dacht het wel….
    Maar iedereen had z’n vingers in z’n oren en geloofde echt dat het hier luilekkerland was, waar zo goed voor de onderkant gezorgd werd. Nu gaan eindelijk de oogjes open. Het zou tijd worden.

  22. Reactie op: Bas van woensdag mei 20, 2020 15:13
    Vraag aan jou…. Kom jij diep in de problemen doordat je werkloos bent geworden door deze coronacrisis? Ik vermoed van niet… Dus zet aub je roze bril af.

  23. Reactie op: Erik van vrijdag mei 22, 2020 14:13
    Is echt niet van deze tijd. Van onze overheid moest toch iedereen aan het werk ipv afhankelijk te zijn van je partner? En nu is dat precies wat ze in de hand werken. Slecht nieuws voor je Erik: als je partner iets meer dan het sociaal minimum verdient, kun je ook fluiten naar die bijstand. Onze “ruimhartige” overheid laat je gewoon stikken. Zoek het zelf maar uit.

  24. Reactie op: Patrick van vrijdag mei 22, 2020 17:24
    Patrick, dat van die verlenging hypotheek is duidelijk, kan voor jongere zzp’ers een optie zijn, is iets lastiger voor bijna 65 plussers zzp’ers maar goed, het is een idee. Vraag is dan wel hoe solidair hypotheek banken zullen zijn….3 maanden vinden ze al gul, 6 maanden of langer is ander verhaal. Verder geef je geen antwoord op mijn onderstaande vraag n.a.v. jouw opmerking: “Dus naast deze steun in de vorm van een gift kunnen ZZP’ers dit te kort komen bij de overheid tegen een nulrente (of een hele lage rente) bijvoorbeeld 10 duizend euro lenen.” Maar wat is dan de gift waar je over schrijft? Bedoel je dan die nulrente? Waaruit bestaat die gift dan? En v.w.b. jouw andere reactie over ‘waar die staatsteun vandaan komt’: ALLE steunpaketten vd Overheid zijn sigaren uit eigen doos, allemaal uitgestelde belasting en moet volgende jaren allemaal worden terugbetaald in de vorm van bezuinigingen en belasting verhoging. Wat overigens door werknemers nog weleens vergeten wordt is dat ook zzp’ers belasting betalen dus ook de zzp’er die nu hulp vd Overheid krijgt betaald straks ook mee met de toekomstige belastingverhogingen net als dat de zzp’er via de belasting ook meebetaald aan de NOW regeling. Zo zit ons systeem in elkaar en dat is overigens volstrekt terecht maar wordt niet altijd meegenomen in de discussie. Ik snap heel goed dat als je je hele leven in een vaste baan werkt, het ook moeilijk is om je de positie van een flexwerker of zzp’er voor te stellen. Punt van kritiek is op dit artikel van Anneke vooral dat die partnertoets gezinnen met een huishouden gebaseerd op 2 inkomens straks in juni in acute problemen brengt. Het is op zich volstrekt logisch dat je altijd de tering naar de nering moet zetten maar probleem met deze crisis is de economische noodrem waar in maart door de Overheid aan is getrokken. Dat was een overval en dan zijn mensen niet in staat om zo snel hun persoonlijke uitgave patroon te veranderen, vooral niet met langlopende verplichtingen zoals een serieuze kostenpost als een hypotheek. Je woont niet van de ene op de andere dag in een veel goedkoper huis. Daar komt bij dat je voor sociale huurwoningen vaak jaren op een wachtlijst komt omdat we nog steeds woningnood in Nederland hebben. Ik ken aardig wat zzp’ers die a la minute hebben gesneden in de variabele huishoudkosten zoals goedkoper boodschappen doen, abonnementen opgezegd enz maar die nu aankomende week voor hele andere keuzes komen te staan zoals OF de hypotheek OF de ziektekosten verzekering betalen! Het allerlaatste wat je je gezin aan wilt doen is je huis uit gezet worden, dan ga je risico’s als ziek worden of andere risico’s die via kostbare verzekeringen worden afgedekt, gedwongen door invoering van deze partnertoets, anders inschatten. Dit is geen zielig verhaal maar gewoon de echte realiteit waar honderduizenden zzp’ers al in juni mee te maken krijgen.

  25. Reactie op: Rodney van maandag mei 25, 2020 11:51
    Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Ik zit in dezelfde situatie. Die tozo was alleen maar om de kosten te dekken.

  26. Reactie op: Stef van vrijdag mei 22, 2020 23:43
    John, nog één berichtje en dan moeten we er echt mee ophouden! Anders gelooft niemand meer dat jij hard werkt 🙂
    Ik denk overigens dat onze standpunten echt dichter bij elkaar liggen dan het lijkt…
    1) —- Bij fraude wordt teruggevorderd, uiteraard. Maar bij “overbodig aanvragen” wordt slechts een “moreel beroep” gedaan om daar van af te zien. Dat klinkt erg mager.
    Dat velen een gebruik van de TOZO maken is juist, maar dat “vinkje” zoals Anneke het noemt, dat had er natuurlijk al meteen moeten zijn. En dat die grens dan niet meteen helemaal op het sociaal minimum hoeft te liggen, daar kan ik me ook nog wel in vinden. (om de huisbaas van Bas tevreden te houden…) Alleen wel met enige controle vooraf. Al was het maar om negatieve verassingen achteraf (ook voor de ondernemer) te voorkomen.

    2) —- Het verschil tussen ZZP’er en werknemer (de één naar de bijstand en de ander volledig doorbetaald) was er ALTIJD al. Dat is het gevolg van politieke keuzes uit het verleden, en dan zou je DAT ook toen al onrechtvaardig hebben moeten vinden.
    Maar TOEN hoorde ik niemand, want het betrof maar een kleine groep.
    Als normaal gesproken een ZZP’er door “onheil van buitenaf” niet meer kon werken kwam hij of zij in de bijstand. Terwijl de werknemer via de ziekte-wet in de WW kon, en veel meer kreeg. Ook daarbij was oorzaak en gevolg vaak EXACT gelijk, maar het verschil in uitwerking levensgroot.
    Dat verschil wordt dus niet NU “aangebracht” (zoals jij het noemt) maar bestond al, en dat hebben we met z’n allen reeds veel eerder laten gebeuren. Dat is hetgeen jij blijkbaar niet ziet.
    Dan zijn er twee mogelijkheden: Of het is zo, dat het blijkbaar alleen onrechtvaardig is als het om grote aantallen gaat. (dat begrijp ik niet en staat ook haaks op het begrip solidariteit). Of het is blijkbaar pas onrechtvaardig op het moment dat je er zelf mee te maken krijgt. (maar ik ken je nu een klein beetje en ik geloof niet dat jij zo in elkaar zit)

    3) —- ZZP’ers worden los van de uitkering ook tegemoetgekomen met een “welkomstpremie” (vergeef me de fauwe grap…) voor lopende kosten. Dat die in heel veel gevallen niet genoeg zal zijn, ben ik volkomen met je eens. Maar daarbij is men nu gelukkig afgestapt van het “one size fits all” principe en gaat men naar ik begrepen heb wat meer maatwerk bieden. Hoewel daar natuurlijk ook wel weer een hoop verkeerd zal gaan.
    En ook hier geldt: Ondernemers die tot nu toe in een dergelijke situatie kwamen hadden (als het tijdelijk was) OOK doorlopende kosten, waarvoor GEEN tegemoetkoming was. Of alleen bij hoge uitzondering en dan nog slechts als lening.

    4) —- Die hele toestand rondom de SBI codes is natuurlijk een aaneenschakeling van flaters en denkfouten. Maar dat hoort nu eenmaal bij de politiek.

    5) —- De uitroeptekens achter 5 jaar (!!) kun je wel weglaten. Dat is voor dit soort zaken een uitzonderlijk korte verjaringstermijn.
    —-
    Mijn concusie is: Je hebt wel gelijk dat het nu gemaakte onderscheid voor velen onrechtvaardig is, maar wilt blijkbaar niet zien dat deze verschillen (waarin de ZZP’er veel slechter af is) er altijd al waren en m.i. ook altijd al onrechtvaardig zijn geweest. Wij staan aan dezelfde kant John, alleen sta ik naast het verloren schaap en jij staat bij de kudde, om het maar eens christelijk te formuleren 🙂

  27. Reactie op: Tim van vrijdag mei 29, 2020 09:32
    Totaal mee eens.
    Het inkomen van deze mevrouw haar partner is schijnbaar zo hoog dat ze geneens zzp-r had hoeven te worden.
    Waarschijnlijk puur voor de functie gedaan omdat ze anders uit verveling thuiszat.
    Vergeet deze mevrouw misschien dat ook al heb je een buffer dat alle kosten gewoon doorgaan voor het gehele gezin?
    De vaste lasten zijn ongeveer gemiddeld al zo’n 1000-1500 euro voor de meesten.
    Dus al zou je partner daar boven zitten,hoe ga je dan de overige lasten betalen?

    Nee deze mevrouw heeft inderdaad niet veel haar huiswerk gedaan en kan lekker zorgeloos achterover gaan zitten omdat haar man toch genoeg verdient met zijn baan.
    Ga eens goed kijken wat de vaste lasten voor een gezin onder en boven het modaal zijn en ga dan nog eens te rade of je dit soort uitspraken kunt doen.
    Want niet iedereen heeft een partner die net zoveel als jouw partner verdient dat ze zich nergens druk om hoeven te maken.
    Wat dacht je van de mensen geïnvesteerd hebben in hun bedrijf en hun buffer al op is of een ander huis gekocht hebben en met een dubbele hypotheek zitten of juist mensen die al in een moeilijke situatie door het inkomen wat wegvalt.
    Compleet onzinnig om je zo uit te laten over deze uitvoering van de nieuwe TOZO-regeling.
    Ik hoop dat de meeste mensen waarvan hun zzp inkomen is weggevallen en hun partner net aan 1600 euro verdienen hun kop boven water kunnen houden met een compleet gezin en de daarbij behorende noodzakelijke kosten,want dat zal de meesten niet gaan lukken omdat de vaste lasten gewoon te hoog zijn voor een dergelijk gezin.

  28. Reactie op: Ivo van vrijdag mei 29, 2020 22:35
    Hier inderdaad hetzelfde met 3 kinderen..wij kunnen over een tijdje de hypotheek niet meer betalen van ons spaargeld. Als ik mijn baan opzeg en bijstand aanvraag hebben we hetzelfde te besteden als nu. Heel krom.. en mensen in loondienst krijgen tot 3x modaal van de overheid!

  29. Reactie op: P.G. van vrijdag mei 29, 2020 11:25
    Ondernemersrisico is ziekte, ongeval of je verzekering niet op orde hebben…
    Niet mogen werken is geen keuze, de maatschappij vraagt je thuis te blijven en niet te ondernemen.
    Als ik tussen 1 maart en 1 september hetzelfde verdien/ vergoed krijg om mijn vaste lasten /onkosten te kunnen voldoen …zou ik al tevreden zijn.

  30. Reactie op: Erwin Roosenstein van donderdag juni 4, 2020 18:57
    Erwin, geheel mee eens en volledig in hetzelfde schuitje. Ook ik zit in event-congresbranche en…daar houdt het gewoon op door de spelregels tot 1 september voor nationale en zeker internationale congressen. Met aansluitende onzekerheid over economisch perspectief OF opdrachtgevers vanaf die datum daar wel hun budget voor willen uitgeven en congresbezoekers wel weer kunnen gaan reizen. Want ook zij moeten andere financiële keuzes maken. Dus een bedrijfskrediet aangaan, zoals ook vermeld wordt in de regelingen, is de meest enge optie voor toekomstige financiële verplichtingen. Dat is een verkeerde vorm van ondernemersrisico. Dus ja: het zou in ieder geval zou het reëel geweest zijn als de uitkering tot 1 september zou lopen. Vind het zeer lastig!!

  31. Reactie op: Kiki van dinsdag juni 9, 2020 23:39
    Erg Jammerlijke zaak, Werk zelf in de Horeca als ZZPer en mijn partner in loondienst in hetzelfde veld. Beide wonen wij in Amsterdam, Omdat ik vanuit de werkloosheid als ZZPer ging werken kon ik eindelijk mijn eigen baas zijn zonder de normale wurg constructies van onbetaald overwerken, manipuleren van mijn personeel en erg foute praktijken van de eigenaren.

    De loon van mijn partner is net boven de sociaal minimum en wij zitten beiden in het dure Amsterdam met vaste lasten gebaseerd om twee inkomen, deels onze eigen fout om in de stad te wonen, maar ook deels omdat wij niet zoveel tijd kwijt willen zijn aan reizen en de stress of we wel onze 7 uur ochtend shift kunnen halen door het openbaar vervoer.

    Onze spaarpot is nog goed voor 2 maand en dan blijven onze vaste lasten ons op eten. Dit terwijl partners die beide in loon dienst zitten allebij de NOW kunnen ontvangen tot een maximaal van 9000 euro per persoon.

    Wij betalen ook belasting, en door ondernemers die risico’s nemen creeeren wij nieuwe werk gelegenheid voor onze mooie Nederland. Voel me erg in de steek gelaten door dit.

    Ook zou ik graag de petitie willen ondertekenen die Kiki net heeft vermeld, blijft dat de website niet meer werkt https://petities.nl/petitions/schrap-de-partnertoets-bij-de-tweede-tozo-regeling?

    ZZP is soms geen keuze, en het brengt veel risico’s met zich mee. Als je aangereden wordt door een auto dan kun je je ook niet zomaar ziek melden. Wij moeten door werken om het geld te verdienen. Ik hoop dat de toeristen snel weer terug komen naar Nederland, en als ik zie hoeveel van mijn collega’s in de horeca nu massaal ontslagen worden in de ben ik bang dat ze straks weer worden aangenomen met contracten die niet hier in Nederland horen.

    Als jullie ook in jullie eigen hoofd zitten met zorgen, jij bent niet alleen. En ik weet zeker dat een oplossing komt, gezinnen kunnen niet op straat leven, huizen kunnen niet afgepakt worden. En in het ergste geval, als je dakloos wordt dan is er altijd hulp, zelfs op het laagste niveau van de samenleving. Ik wens jullie allemaal het beste!

  32. Reactie op: Kiki van donderdag juni 11, 2020 12:12
    Of die aanvulling van het salaris van werknemers een andere discussie is, betwijfel ik. Het zijn voor mij twee kanten van dezelde medaille. Ik vind 90% eigenlijk nog te hoog. Zeker waar het hoge salarissen betreft. Daar zou ook een (redelijk) maximum bedrag (dus niet alleen een percentage) aan verbonden kunnen worden.
    Uiteindelijk is het doel niet, dat werknemers (bij gebrek aan de mogelijkheid om nu geld uit te geven) lekker kunnen sparen. Het doel is in eerste instantie het voorkomen van fallisementen.
    Het is inderdaad een beetje raar, dat sommige ZZP’ers niet weten hoe ze hun vaste lasten moeten betalen, terwijl veel werknemers nu juist lekker aan het klussen zijn in huis.
    Het is mijn buurman (een doe het zelf zaak) van harte gegund, maar daar lopen de mensen af en aan!
    M.a.w. het een een beetje omhoog en het ander een beetje omlaag. “Sterkste schouders, zwaarste lasten” dus, en meer van die kreten welke tot nu toe aan de meeste ondernemers (mij incluis) voorbij gingen 🙂

  33. Reactie op: Ondernemer van maandag juni 8, 2020 23:51
    HELEMAAL MEE EENS! Maar misschien kunnen we bij Anneke aankloppen voor boodschappengeld? Aangezien zij haar zaakjes zo goed voor elkaar heeft?

  34. Reactie op: Froukje van zaterdag augustus 1, 2020 20:15
    Wel eerlijk vergelijken…. Wedden dat jouw hypotheekaftrek meer is dan de gemiddelde bijstandstrekker aan huursubsidie ontvangt?

  35. Reactie op: Jurgen van zaterdag oktober 10, 2020 17:41
    Het is ook krom want wij hebben jarenlang iets opgebouwd op een bepaald niveau geld verdiend en zo hebben wij ook meer vaste lasten dan iemand die altijd op bijstand niveau heeft geleefd,wij hebben ook op die manier ook veel meer belasting betaald en worden wij gewoon genaaid

  36. Reactie op: Zzp’er van woensdag december 16, 2020 01:14
    ”Ik heb niet ervoor gekozen om dicht te gaan.” Helemaal mee eens. Te veel mensen roepen dat het nou eenmaal bij het risico van ondernemen hoort. Deze situatie is toch wel uitzonderlijk en ook ondernemers betalen een berg belasting. Daar mag best een wat voor terug komen. Zeer misselijkmakend verhaal dit.

  37. Reactie op: Bjorn van zaterdag januari 23, 2021 00:18
    Dus jij vindt dat een gezin waarbij beide partners een ton verdienen recht hebben op steun als 1 van de inkomens wegvalt? Extreem voorbeeld, wellicht, maar toch. Steun moet geboden worden aan MENSEN DIE HET NODIG HEBBEN. Dus lijkt me een partnertoets heel logisch. Op een niveau dat gezinnen die hard geraakt worden deze vervelende periode doorkomen. Dus ook mensen die nauwelijks de hypotheek kunnen betalen. De huidige grens is te laag, maar het principe van een partnertoets is zo logisch als wat.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek