Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 20 mei 2020, 10:23 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Hoe gaat het met de hypotheek- en huizenmarkt in deze gekke coronatijd? Bij het losbarsten van de crisis hadden we een gevoel dat het een sterk effect zou kunnen hebben... dat mensen geen huis meer zouden durven kopen, dat de hypotheekrente misschien wel omhoog zou vliegen. Vooralsnog blijven dat soort effecten uit, interessant!

Hypotheekupdate 1e kwartaal 2020

Onderzoeksbureau IG&H heeft een Hypotheekupdate gepresenteerd over het eerste kwartaal van 2020. Niet enorm actueel dus, want april zit er niet in. Wel de tweede helft van maart en daarmee de eerste weken van de crisis. Over dat eerste kwartaal kunnen we kort zijn: veel (28.4%) meer hypotheken afgesloten dan in het eerste kwartaal van 2019.

Vooral groei door over- en bijsluiters, minder doorstromers

Met daarin vooral een groei van 'over- en bijsluiters' (49,5% meer) en vele minder bij doorstromers (10% groei). Even voor het goede begrip:

  • Wat zijn oversluiters? Mensen die hun hypotheek overhevelen naar een andere bank.
  • Wat zijn bijsluiters? Mensen die een extra hypotheekbedrag afsluiten zonder te verhuizen, vooral voor verbouwing.
  • Wat zijn doorstromers? Mensen met een eigen woning die verhuizen naar een ander koophuis

Dat veel mensen in de afgelopen tijd kiezen voor het oversluiten van hun hypotheek is niet zo gek: ze willen gebruik maken van de extreem lage hypotheekrente en willen deze vastzetten voordat die serieus omhoog gaat.

Hypotheekrente vastzetten

Minder bij banken, meer bij regiepartijen

Opvallend punt in deze update: het aandeel van de banken bij de afgesloten hypotheken is gedaald naar 47,9% - het laagste punt sinds 2016. Zijn niet alle hypotheekaanbieders banken dan? Nee hoor. Er zijn ook verzekeraars en pensioenfondsen die hypotheken verstrekken, en sterk in opkomst zijn de zogeheten 'regiepartijen'.

Wat zijn regiepartijen bij hypotheken?

Regiepartijen zijn organisaties waar je een hypotheek afsluit, maar waarbij het geld dat ze aan jou uitlenen niet van henzelf komt. Ze verzamelen zeg maar geld bij investeerders en lenen dat uit via hypotheken. Die investeerders zijn grote institutionele beleggers die zich niet zelf willen bezighouden met het beoordelen en verstrekken van hypotheken.

Wat zijn institutionele beleggers?

Institutionele beleggers? Dat zegt ook niet iedereen iets... Samengevat zijn dat vooral pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen: partijen die grote sommen geld te beleggen hebben. Ze krijgen veel geld binnen aan pensioen- en verzekeringspremies en willen c.q. moeten daar rendement op maken. Dat kan bijvoorbeeld door het uit te lenen in de vorm van hypotheken. Sommige institutionele beleggers doen dat zelfstandig, andere doen dat via regiepartijen.

Institutionele beleggers beleggen in hypotheken

Grootbanken verlagen hypotheekrente!

Precies een week geleden schreef ik nog een blog over het feit dat mensen bereid zijn een iets hogere hypotheekrente te betalen als ze die hypotheek bij een 'grote naam' afsluiten. Toch is hun marktaandeel dus aan het dalen - zie boven. En in dat kader is het ook interessant om te zien wat er de afgelopen dagen met de hypotheekrente is gebeurd: uitgerekend ABN Amro en Rabobank hebben de hypotheekrente verlaagd. En Florius - dat is het voormalige Bouwfonds Hypotheken en (net als Moneyou) onderdeel van... ABN Amro Hypotheken Groep. Kunnen we ook wel onder de grote namen scharen dus.

Hypotheekrente wijzigingen 18 - 20 mei 2020

Bron: ActueleRentestanden.nl

De meeste andere verstrekkers verhoogden hun hypotheekrente, met daarbij verschillende regiepartijen als Vista Hypotheken, Hypotrust en Tulp Hypotheken.

Hypotheekrentes vergelijken

Huizenmarkt draait lekker door

Dan even naar de huizenmarkt. Die draait vooralsnog gewoon door alsof er niets aan de hand is. De prijzen blijven stijgen, het aantal woningverkopen blijft op peil en zo'n verkoop gaat zelfs nog sneller dan een jaar geleden.

Bouwsector groeit ook nog steeds

Zolang de huizenverkoop lekker doorgaat heeft de bouwsector ook geen problemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat vandaag zien dat daar een flinke groei was in het eerste kwartaal van 2020. De coronacrisis gaat tot nu toe ook aan deze branche voorbij. Een hogere omzet en meer vergunningen voor bouw- en verbouwprojecten, dat is lekker. Toch verwacht de helft van de ondernemers in de bouw minder omzet in het tweede kwartaal en 20% gaat er vanuit te moeten snijden in het personeelsbestand.

Nieuwbouwwoning kopen

Consumentenvertrouwen en huizenmarkt

Zonder te willen doemdenken ben ik benieuwd hoe lang dit zo kan blijven. Het consumentenvertrouwen - gemeten door het CBS - komt in mei uit op min 31, in april was dat min 22. Het consumentenvertrouwen peilt hoe huishoudens hun financiële situatie de komende 12 maanden inschatten en of ze bereid zijn om grote aankopen te doen. Het laagste niveau ooit was in 2013 met min 41, en daar gaan we hard naartoe. Dat is ook niet gek. Heel veel mensen verliezen hun baan of ondernemersinkomen door de coronacrisis. 

Gevolgen voor de woningmarkt

Het kan toch niet anders dan dit gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt? Voor nu is er vooral een vermindering van de extreme druk en dat is alleen maar prettig. Zowel voor kopers als voor verkopers. Tot er een punt komt waarop er niet meer genoeg mensen zijn die het aandurven om een (ander) huis te kopen... dan gaat de woningmarkt eronder lijden. Hoe lang zal het nog duren voordat het zover is? Of gaat het gewoon niet gebeuren?

Op de hoogte blijven van de hypotheekrente en andere ontwikkelingen?

Meld je aan voor onze GRATIS HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.