Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWat komt er allemaal kijken bij het kopen van een eerste koopwoning?
Voor het eerst samenwonen is een grote stap. Wordt het kopen of huren? Deze vraag zullen heel veel starters met kopen beantwoorden. De eerste woning kopen is spannend, maar dan begint het avontuur pas. In meerdere blogs zal ik in de komende periode verschillende situaties bespreken die kunnen voorkomen als je voor het eerst een huis koopt.
Heeft u als lezer nog specifieke vragen rond het onderwerp "voor het eerst een woning kopen", dan kunt u dit in de reacties onder deze blog kenbaar maken. Ik zal die vragen dan in de reacties zelf beantwoorden of in een volgende blog behandelen.
In het verleden kozen stellen die voor het eerst samen gingen wonen vaak voor een huurwoning. Door de hoge huren en schaarste van geschikte huurhuizen besluiten veel starters tegenwoordig direct een woning te kopen. Echter een probleem waar de starter vaak gelijk tegenaan loopt is de maximale hypotheek. Het gewenste en/of benodigde bedrag kan lang niet altijd worden geleend.
Net werkende starters hebben vaak best een leuk inkomen maar dit wil niet zeggen dat zij een grote keuze hebben in woningen die te koop staan. Bovendien hebben veel starters nog te maken met een studieschuld. Deze studieschuld zorgt voor een lagere maximale hypotheek. En dan komen de kosten koper ook nog om de hoek kijken. Een bank verstrekt namelijk geen hogere hypotheek dan de koopprijs / taxatiewaarde van de woning (de laagste waarde is van toepassing). De kosten koper (zie hieronder een overzicht van diverse kosten) kunnen dus vaak niet meegefinancierd worden in de hypotheek en moeten uit eigen middelen worden betaald.
Niet alle genoemde kosten zijn altijd van toepassing. En sommige kosten, zoals een samenlevingscontract, heb ik niet meegenomen. Voor alle duidelijkheid: een samenlevingscontract vind ik wel heel erg belangrijk. Alleen maar "samen wonen" zorgt voor problemen als 1 van de personen overlijdt.
In mijn voorbeeld zijn de kosten koper 10.000 euro. Hierbij ben ik uitgegaan van de taxatiewaarde van de woning van 150.000 euro. Deze is dus gelijk met de koopsom. In de praktijk blijkt namelijk dat taxateurs heel vaak de koopprijs als taxatiewaarde van de woning aanhouden. Ik vind het altijd zeer bijzonder dat zo vaak precies de koopsom de taxatiewaarde blijkt te zijn, daar de taxateur niet de koopprijs mag weten!!
Dit stel is echter nog niet klaar met geld uitgeven. Vrijwel ieder huis moet namelijk nog (gedeeltelijk) worden opgeknapt. Een leeg huis is een spookhuis. En dan komen er nog uitgaven voor de inrichting van de woning. Voor het eerst samenwonen is leuk, maar onderaan de streep is dit een dure stap. Starters die deze eerste stap goed willen doen, moeten zeker 25.000 euro eigen middelen hebben. En ik weet uit ervaring dat het benodigde bedrag aan eigen middelen vaak nog hoger is.
De meeste starters hebben geen 25.000 euro aan spaargeld. Dit betekent dat veel starters die een woning willen kopen daar de hulp van ouders bij nodig hebben. Deze moeten hun portemonnee trekken door middel van een schenking. Ik zal hier in een volgende blog uitgebreid op ingaan.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.