Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 26 mei 2020, 08:24 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Hoe dol ik ook ben op digitaal, ergens vind ik het toch jammer om te lezen dat Albert Heijn stopt met de papieren koopzegels. Geen zegels plakken meer - sparen bij AH kan straks alleen nog via de app.

Koopzegels sparen bij de supermarkt

Niet dat ik koopzegels spaar bij Albert Heijn... waarom eigenlijk niet? Ik spaarde ze altijd wel van de Plus. Nog steeds eigenlijk, want als we op de camping zijn doen we altijd boodschappen bij een Plus Supermarkt. En altijd mét koopzegels. 

PLUSpunten: spaarzegels PLUS supermarkten

Het rendement van de koopzegels van de Plus is dan ook wel heel leuk. Voor elke euro aan boodschappen kun je een spaarzegel kopen voor € 0,02. Je plakt een boekje vol met € 4,= aan zegels en krijgt er € 6,= voor terug. Dat is een rendement van 50%!

Rendement bij AH stuk lager dan bij PLUS

Het geld dat je in de zegels stopt bij Plus veel minder hard dan bij AH - daar betaal je voor een spaarzegel € 0,10 - ook bij elke euro. Doe je € 50,= boodschappen met zegels, dan ben je daar dus € 5,= extra kwijt. Of nou ja, kwijt... het is sparen natuurlijk. Je krijgt het weer terug, maar met veel minder rendement dan bij Plus. Een vol boekje van 490 zegels, € 49 dus, kun je inwisselen voor € 52,=. Even omrekenen: € 3,= rendement op € 49 inleg, dan kom ik op - iets meer dan 6% rendement. 

AH koopzegels sparen

Ach, op een spaarrekening zou ik er heel snel voor tekenen op dit moment. Daar komen we immers niet hoger dan 0,3% en daarvoor moet je zelfs in Estland zijn....

Check de actuele spaarrente

Het rendement op sparen bij AH is dus en stuk lager dan bij Plus, maar het gaat wel sneller omdat je meer kunt inleggen. 

Papieren zegels bij AH gaan verdwijnen

Maar goed, de papieren zegels gaan bij AH dus verdwijnen. Waarom vind ik dat nou jammer dan? Ik houd van alles digitaal tenslotte. Zal wel een stukje gewoonte zijn. De spaarzegels van de Plus gaan bij ons in een la tot ik een keer zin heb om te plakken. En dat is dan toch een grappig klusje. Boekjes volplakken en bedenken hoeveel je voor dat stapeltje boekjes gaat krijgen bij de supermarkt. Ze vervolgens fysiek inleveren in de winkel en er dan cash geld voor terugkrijgen... lekker tastbaar.

Digitaal koopzegels sparen

Digitaal sparen is leuk maar je ziet er niets van. Een saldo op je Bonuskaart.... het is toch anders dan zegels plakken en boekjes inleveren. Een beetje het verschil tussen sparen in een spaarpot en sparen op je internetspaarrekening. Ik zie de charme van de spaarpot absoluut -  maar voor volwassen sparen niet heel handig meer (en niet veilig). Voor kinderen, om die te leren omgaan met geld, perfect!

Kind spaarpot vullen

Veiliger voor jou als spaarder

Aan de andere kant snap ik het helemaal hoor, dat overstappen op digitaal. De papieren zegels geven voor jou als klant altijd het risico dat je ze kwijtraakt. Of de stapel volle boekjes wordt uit je la gestolen bij een inbraak. Of ze belanden per ongeluk in de wasmachine omdat je ze niet uit je broekzak had gehaald. Digitaal sparen is veiliger, er vanuit gaande dat je bonuskaart niet gehackt wordt. Ook corona-technisch trouwens.

Goedkoper voor de supermarkt

Het zal ook zeker goedkoper zijn voor de supermarkt: één keer investeren ineen digitaal systeem en niet meer al die rollen zegels nodig. Laten drukken, verspreiden, de tijd die de kassamedewerker kwijt is aan het aftellen en uitreiken van die dingen. Milieuvriendelijker is het bovendien.

Sparen in de AH-app

Albert Heijn had al een spaarapp voor digitale zegels, maar die was puur bedoeld voor spaaracties. Ik geloof dat ik daar ook in spaar als ik boodschappen laat bezorgen (alhoewel dat door corona al een hele tijd geleden is... twee weken vooruit bestellen is niet zo mijn ding...). In die app gaan nu ook de koopzegels.

Digitaal koopzegels sparen in de AH-app

Ga ik ook digitaal koopzegels sparen?

Het wordt dus even een overweging of ik via die weg ook ga sparen als bezorgen door AH binnen een paar dagen weer lukt. Waarom eigenlijk niet... 6% is geen 50% maar nog altijd heel veel meer dan de 0,15% of minder die ik op m'n spaarrekening krijg.

Zullen we je op de hoogte houden van alles rondom sparen?

Meld je aan voor de GRATIS HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.