Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 27 mei 2020, 08:31 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek #overige

Jemig. Ook al weet ik wel dat het niet best gesteld is met het vertrouwen in de financiële sector, toch schrik ik als ik deze kop zie: 75% vertrouwt informatie over financiële producten niet. Okay, het is een Telegraaf-kop, maar toch. Het cijfer komt uit een heus onderzoek, uitgevoerd door het bedrijf CRM Partners.

Wat staat er precies? 

Driekwart van de Nederlanders heeft twijfels over de betrouwbaarheid van online informatie over financiële producten, ook al is het internet vaak de eerste stap op zoek naar informatie.

Klein nuance verschilletje dus: het gaat niet om 75% van álle informatie over financiële producten, maar over de online informatie. Dan voel ik me toch aangesproken: hier op HomeFinance.nl en op onze andere websites over geldzaken (Lening.nl, ActueleRentestanden.nl, VanSpaarbankVeranderen.nl, Sparen.com) geven we online héél veel informatie over hypotheken, lenen, rentes en sparen. Zo kloppend als we maar kunnen - en dus behoorlijk te vertrouwen.

Twijfels over betrouwbaarheid

Nu staat natuurlijk ook nergens dat 75% van de informatie niet betrouwbaar ís - alleen dat 75% van de Nederlanders twijfels heeft over de betrouwbaarheid. Wat ook wel weer iets ander is dan 'vertrouwt informatie niet'.

Twijfels over betrouwbaarheid online informatie

Niks mis met twijfels over online informatie

Eigenlijk is het altijd goed om twijfels te hebben over de betrouwbaarheid van online informatie. Over wat dan ook. Iedereen kan alles wat hij wil op internet zetten, en dat wil niet zeggen dat het ook allemaal klopt. De ene site is de andere niet zeg maar.

Moeite om online de juiste informatie te vinden

Een andere bevinding uit het onderzoek is dat bijna 40% van de mensen moeite heeft om online de juiste informatie te vinden over hun hypotheken, verzekeringen en andere financiële producten. En dat mensen veel tijd besteden aan het uitzoeken van de voors- en tegens van bepaalde producten: 90% vindt het belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de ins en outs dan om het snel af te sluiten.

... de juiste informatie ... over jóuw producten

Het vinden van informatie over geldzaken kan het probleem niet zijn. Er is immers héél veel te vinden. Het probleem zal dus zitten in 'de juiste informatie'. Of misschien in 'over hun...' Gaat het om online info over hun eigen specifieke hypotheek of verzekering? Daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen: lang niet alle banken en verzekeraars geven je al online toegang tot de producten die je hebt lopen. Dat zou best beter mogen inderdaad.

Consument veranderd?

Ik heb geen idee hoe de consument in het algemeen veranderd is sinds ik die aan mijn adviestafel had - dat is toch alweer zo'n 12 jaar geleden... maar dat idee had ik toen in elk geval niet. Had vaak het gevoel dat mensen meer tijd besteedden aan het uitzoeken van een nieuwe wasmachine dan aan het afsluiten van een hypotheek. Om maar wat te zeggen.

Niet blind vertrouwen op adviseur...

Maar goed, in 12 jaar is er natuurlijk heel veel veranderd. Zoals de hoeveelheid informatie die je op internet kunt vinden over geldzaken. Daar heb ik hard aan meegewerkt door er heel veel over op te schrijven in de loop der jaren. Ik hoop oprecht dat mensen nu meer tijd besteden aan het onderzoeken van financiële producten voordat ze die afsluiten. Dat ze niet blind vertrouwen op wat een adviseur zegt, omdat die zo vriendelijk is. Of lijkt.

Blind vertrouwen

... en ook niet op online informatie

En blind vertrouwen op iets dat je op internet leest is al helemaal niet verstandig. Of ik nou helemaal wil vertrouwen op dat stukje in De Telegraaf over dat onderzoek... dat weet ik nog niet. Het originele onderzoek kan ik zo snel niet vinden. Zo'n CRM Partners wil natuurlijk gewoon publiciteit en dat is gelukt met een onderzoekje onder 970 Nederlanders.

Goed onderzoeken en vergelijken

Hier bij HomeFinance.nl doen wij dagelijks ons best om jou te voorzien van betrouwbare informatie over hypotheken, lenen, sparen en andere geldzaken. Dat doen we op onze websites met eerlijke vergelijkingen met actuele rentes, handige berekeningen, informatie-artikelen, nieuwsberichten met actualiteiten en blogs met een persoonlijk tintje. En de mails van onze handige MailService natuurlijk.

Wat mij betreft zit je hier goed als het gaat om informatie over geldzaken die te vertrouwen is. Maar ja, wij van WC Eend... dus check alles vooral ook op andere plekken als je twijfels hebt!

Krijg jij onze betrouwbare informatie al in je mail?

Meld je aan voor de GRATIS HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.