Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVraag van lezer: klopt het belastingvoordeel op deze aflossingsvrije hypotheek wel?
Vorige week kreeg ik een rechtstreekse mail van een lezer uit Canada. Deze vader twijfelde over de belastingaftrek van de aflossingsvrije hypotheek van zijn dochter. Hieronder de inhoud van zijn mail aan mij (tekst aangepast vanwege de privacy).
Mijn dochter heeft in 2003 een volledige aflossingsvrije hypotheek gesloten van 220.000 euro. Op 1 juni 2013 heeft ze op advies van haar hypotheekadviseur de hypotheek overgesloten en een hypotheek afgesloten van 265.000 euro bij bank X tegen een rente van 5,15%. De nieuwe hypotheek is afgesloten voor een periode van 30 jaar.
De hypotheek bestaat uit de volgende 3 leningdelen:
Ik begreep dat zij bij een totale rentelast van circa 13.000 euro per jaar maar circa 1.200 euro belastingvoordeel heeft. Kan het zijn - omdat de nieuwe hypotheek na 1 januari 2013 werd afgesloten / overgesloten - dat er geen belastingaftrek voor de aflossingsvrije hypotheek mag worden toegepast? Ik hoop dat het u mogelijk is mij hierin duidelijkheid te verschaffen.
Ik heb de vader telefonisch gesproken. Het oversluiten van de hypotheek in 2013 heeft geen gevolgen voor de aflossingsvrije hypotheek. Banken hanteren een maximale aflossingsvrije hypotheek van 50% van de waarde van de woning. De belastingdienst kijkt hier niet naar. Het is dus (fiscaal gezien, om gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek) mogelijk om een 100% aflossingsvrije hypotheek af te sluiten op een woning! Let op: dit is alleen mogelijk voor huizenbezitters die voor 1 januari 2013 al een hypotheek hebben afgesloten en ook aan bepaalde eisen hebben voldaan!
De hypotheek is in 2013 verhoogd van 220.000 euro naar 265.000 euro. Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet voor het hogere bedrag (in dit geval 45.000 euro) een annuiteitenhypotheek of lineaire hypotheek worden afgesloten. Hierbij moet dit hogere hypotheekbedrag ook nog gebruikt zijn voor de verbouwing / verbetering van de huidige woning. Ervan uitgaande dat dit is gebeurd, valt van het hypotheekbedrag van 265.000 euro een bedrag van 240.000 in box 1. Dit betekent dat over een bedrag van 240.000 euro de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is.
Uitgaande van een hypotheekrente van 5,15% en een belastingvoordeel van 38,10% (in 2019) en een WOZ-waarde van 265.000 euro dan is de berekening als volgt:
Hypotheekbedrag 240.000 a 5,15% | 12.360 |
WOZ waarde 265.000 x 0,65% | 1.723 -/- |
Fiscaal aftrekbaar | 10.637 |
Totaal terug te ontvangen 38,10% | 4.053 |
Per maand | 338 |
Het maandelijks fiscaal voordeel van 100 euro waar op dit moment van uit wordt gegaan, is mijn inziens veel te laag. In bovenstaande berekening kom ik op een voordeel van 338 euro per maand. Waar precies de fout is ontstaan in de IB-aangifte, kan ik vanuit hier niet beoordelen. Het is in ieder geval wel verstandig om hier nog een keer door een deskundige naar te laten kijken.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.