Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 11 juni 2020, 07:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #economie

WhatsApp-fraude: als het even meezit heb je er wel al vaker over gehoord of gelezen. Dat hoop ik tenminste, want er wordt genoeg over deze 'hulpvraagfraude' gepubliceerd.

Toch blijkt uit meldingen bij banken, politie en Fraudehelpdesk dat er heel veel mensen op die manier geplunderd worden. Vooral ouderen... De Telegraaf spreekt van een 'Tsunami aan WhatsApp fraude'

Wat gebeurt er bij WhatsApp fraude?

Het werkt dus vaak via WhatsApp en kan heel verraderlijk zijn. Niet voor niets trappen veel mensen er blind in. 

Bekende heeft een nieuw nummer...

Je krijgt op je mobiel een appje van een bekende: een vriend of familielid. Die zegt dat hij zijn telefooon kwijt is en een nieuw nummer heeft - of je dat even wilt opslaan.

...bekende vraagt om hulp met een betaling...

Er ontstaat een gesprek en in dat gesprek vraagt die bekende je om hulp. Je moet even een bedrag voor hem of haar betalen, natuurlijk krijg je dat zo snel mogelijk terug.

Whatsapp fraude

...je helpt en bent je geld kwijt.

Natuurlijk wil jij helpen als iemand die je goed kent een probleem heeft. Dus verricht jij de betaling in het volste vertrouwen dat je dat geld snel terugkrijgt. En dan is het stil. Blijft het stil. Jij bent je geld simpelweg kwijt.

Geld terughalen via de bank?

Nu denk je misschien: dan haal je dat geld toch terug via de bank? Je hebt het ergens naartoe overgemaakt, dan kan het ook teruggeboekt worden toch? Nou.... nee. Dat geldt bij automatische incasso's vaak wel, maar dit is een handmatige overboeking. Die kun je niet terughalen. De bank kan dus niets voor je doen.

Tips van Slachtofferhulp

Volop waarschuwingen

Het gebeurt inmiddels zo vaak dat de banken, de Fraudehelpdesk en ook Facebook actief waarschuwen tegen deze oplichters.

Facebook en WhatsApp

Facebook? Ja! WhatsApp is van Facebook, dat is de eerste reden. Bovendien beperkt de fraude zich niet tot WhatsApp. Ook via Facebook en Messenger worden onschuldige mensen benaderd met deze scam.

Dramatisch: stelletje nietsnutten

Ik hoop dat  de waarschuwingen heel goed aankomen bij iedereen... Het is natuurlijk dramatisch als je vertrouwen en goedhartigheid zo misbruikt worden door een stelletje nietsnutten die te beroerd zijn om gewoon te werken voor hun geld.

WhatsApp fraude herkennen en voorkomen

Waarom hilarisch?

Toch noem ik die WhatsApp fraude ook hilarisch. Waarom dan?

Grappige gesprekken als je het door hebt

Omdat er genoeg hele grappige verhalen de ronde doen van mensen die door hebben dat er iets niet in de haak was. Die doen alsof ze erin trapten maar ondertussen de fraudeur zwaar voor de gek houden. Als je die verhalen leest is het mega grappig - tenminste, dat vind ik dan.

Hoe ontdekken ze dat  t nep is?

Hoe weten die mensen nou dat het nep is? Nou, bijvoorbeeld als je een appje krijgt van een zogenaamde zoon die je helemaal niet hebt. Of als die appende dochter naast je op de bank zit als je het eerste berichtje krijgt. En zo kun je nog wel wat situaties bedenken waarin je meteen snapt dat het niet kán kloppen.

Sommige ontvangers zijn dan zo bijdehand om een heel gesprek aan te gaan en dat ook te delen op social media. Omdat het gesprek grappig is en ook om anderen te waarschuwen tegen deze stiekemerds.

Nietsnut denkt dat-ie beet heeft

Natuurlijk denk ik bij het lezen van die verhalen aan de mensen die er wél in trappen en dus geld kwijt zijn... maar ik denk ook aan die suffe nietsnut die weer eens denkt dat-ie beet heeft maar ondertussen keihard uitgelachen wordt aan de andere kant van de lijn.

WhatsApp fraude ontdekt - The Best Social Media

Hoe voorkom je WhatsApp fraude?

Het is jammer maar waar: om dit soort oplichting te voorkomen moet je wantrouwend zijn. Niet zomaar geloven wat je op het scherm van je telefoon ziet binnenkomen.

Nieuw nummer? Even bellen!

Heeft iemand een nieuw nummer? Dan kun je dat eerst even bellen zodat je aan de stem kunt horen dat het echt is. Of je belt eerst naar het nummer dat je in je adresboek hebt staan om te kijken of dat inderdaad niet opgenomen wordt. Zéker als er om geld gevraagd wordt.

Stel vragen over iets persoonlijks

Heeft de ander een aannemelijke reden waarom bellen niet mogelijk is? Stel dan vragen over iets dat alleen de echte persoon kan weten. Dus niet over iets dat op social media of ergens anders op internet te vinden is. Dan haakt de fraudeur vaak al snel af.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.