Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAls je het door hebt kan het heel grappig worden....
WhatsApp-fraude: als het even meezit heb je er wel al vaker over gehoord of gelezen. Dat hoop ik tenminste, want er wordt genoeg over deze 'hulpvraagfraude' gepubliceerd.
Toch blijkt uit meldingen bij banken, politie en Fraudehelpdesk dat er heel veel mensen op die manier geplunderd worden. Vooral ouderen... De Telegraaf spreekt van een 'Tsunami aan WhatsApp fraude'
Het werkt dus vaak via WhatsApp en kan heel verraderlijk zijn. Niet voor niets trappen veel mensen er blind in.
Je krijgt op je mobiel een appje van een bekende: een vriend of familielid. Die zegt dat hij zijn telefooon kwijt is en een nieuw nummer heeft - of je dat even wilt opslaan.
Er ontstaat een gesprek en in dat gesprek vraagt die bekende je om hulp. Je moet even een bedrag voor hem of haar betalen, natuurlijk krijg je dat zo snel mogelijk terug.
Natuurlijk wil jij helpen als iemand die je goed kent een probleem heeft. Dus verricht jij de betaling in het volste vertrouwen dat je dat geld snel terugkrijgt. En dan is het stil. Blijft het stil. Jij bent je geld simpelweg kwijt.
Nu denk je misschien: dan haal je dat geld toch terug via de bank? Je hebt het ergens naartoe overgemaakt, dan kan het ook teruggeboekt worden toch? Nou.... nee. Dat geldt bij automatische incasso's vaak wel, maar dit is een handmatige overboeking. Die kun je niet terughalen. De bank kan dus niets voor je doen.
Het gebeurt inmiddels zo vaak dat de banken, de Fraudehelpdesk en ook Facebook actief waarschuwen tegen deze oplichters.
Facebook? Ja! WhatsApp is van Facebook, dat is de eerste reden. Bovendien beperkt de fraude zich niet tot WhatsApp. Ook via Facebook en Messenger worden onschuldige mensen benaderd met deze scam.
Ik hoop dat de waarschuwingen heel goed aankomen bij iedereen... Het is natuurlijk dramatisch als je vertrouwen en goedhartigheid zo misbruikt worden door een stelletje nietsnutten die te beroerd zijn om gewoon te werken voor hun geld.
WhatsApp fraude herkennen en voorkomen
Toch noem ik die WhatsApp fraude ook hilarisch. Waarom dan?
Omdat er genoeg hele grappige verhalen de ronde doen van mensen die door hebben dat er iets niet in de haak was. Die doen alsof ze erin trapten maar ondertussen de fraudeur zwaar voor de gek houden. Als je die verhalen leest is het mega grappig - tenminste, dat vind ik dan.
Hoe weten die mensen nou dat het nep is? Nou, bijvoorbeeld als je een appje krijgt van een zogenaamde zoon die je helemaal niet hebt. Of als die appende dochter naast je op de bank zit als je het eerste berichtje krijgt. En zo kun je nog wel wat situaties bedenken waarin je meteen snapt dat het niet kán kloppen.
Sommige ontvangers zijn dan zo bijdehand om een heel gesprek aan te gaan en dat ook te delen op social media. Omdat het gesprek grappig is en ook om anderen te waarschuwen tegen deze stiekemerds.
Natuurlijk denk ik bij het lezen van die verhalen aan de mensen die er wél in trappen en dus geld kwijt zijn... maar ik denk ook aan die suffe nietsnut die weer eens denkt dat-ie beet heeft maar ondertussen keihard uitgelachen wordt aan de andere kant van de lijn.
Het is jammer maar waar: om dit soort oplichting te voorkomen moet je wantrouwend zijn. Niet zomaar geloven wat je op het scherm van je telefoon ziet binnenkomen.
Heeft iemand een nieuw nummer? Dan kun je dat eerst even bellen zodat je aan de stem kunt horen dat het echt is. Of je belt eerst naar het nummer dat je in je adresboek hebt staan om te kijken of dat inderdaad niet opgenomen wordt. Zéker als er om geld gevraagd wordt.
Heeft de ander een aannemelijke reden waarom bellen niet mogelijk is? Stel dan vragen over iets dat alleen de echte persoon kan weten. Dus niet over iets dat op social media of ergens anders op internet te vinden is. Dan haakt de fraudeur vaak al snel af.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.