Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogRekenrente maakt plaats voor projectierendement
Laat ik het eens doen... laat ik het eens over pensioenen hebben. Vrijdagavond zag ik op het nieuws dat de uitwerking van het nieuwe pensioenakkoord klaar is, het kabinet en de sociale partners zijn het eens geworden. Mocht eens tijd worden...
Eerst een dikke disclaimer: ik ben géén pensioenspecialist en dat ook nooit geweest. Maar natuurlijk weet ik er wel het nodige van. Bovendien ben ik ook gewoon een burger die bijna 50 is en daarmee toch echt richting pensioenleeftijd ga.... een beetje....
Nu denken we als het over pensioenen gaat als eerste aan de pensioenfondsen. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar mijn pensioenopbouw zit niet bij een pensioenfonds. Daar door voelt het hele pensioenfonds-gebeuren voor mij altijd een beetje ver-van-mijn-bed.
Ondertussen zitten er heel veel mensen wél bij een pensioenfonds. Ze hebben dan een pensioenregeling op basis van middelloon of zelfs eindloon. Een regeling die ze zekerheid belooft over hun pensioeninkomen. Dat geeft in mijn ogen een schijnzekerheid waar we dan met een nieuw pensioenstelsel maar eens vanaf moeten zijn.
Hoezo schijnzekerheid? Nou ja, hoe vaak hebben we de afgelopen jaren niet gelezen over korting op pensioenen, of hogere premies? Dat is niets anders dan het niet nakomen van de beloftes die zijn gedaan. Dan geven die toezeggingen die zijn gedaan dus schijnzekerheid. Daar kunnen de pensioenfondsen niet veel aan doen... die hebben te maken met die gekke rekenrente.
De rekenrente is een percentage waarmee bepaald wordt of de pensioenfondsen aan hun toekomstige verplichtingen (de uit te betalen pensioenen) kunnen voldoen. Doordat de rente zo extreem laag is - en daarmee de rekenrente ook, is dat een doorlopend probleem.
Binnen de nieuwe uitwerking van het pensioenakkoord gaat de rekenrente verdwijnen om plaats te maken voor een 'projectierendement'.
Mijn eerste gedachte was: in hoeverre wordt het opbouwen van pensioen bij een pensioenfonds dan nog anders dan bij een verzekeraar of beleggingsinstelling?
Daar bouw je geen pensioenuitkering op, maar een pensioenkapitaal. Van dat kapitaal ga je op je pensioendatum een pensioenuitkering aankopen. Het verschil zit in de zekerheid: je bent eerst afhankelijk van beleggingsrendementen voor het opbouwen van het kapitaal en daarna van de rentestand op het moment dat je de uitkering gaat 'kopen'. Behoorlijk naar als:
Maar nee: het geplande projectierendement voor pensioenfondsen is wel iets heel anders dan het beleggingsrendement bij verzekeraars en beleggingsinstellingen. Het gaat hier over '1 procent en een beetje', of misschien 1,5%. Niet vergelijkbaar met beleggingsrendementen, wel een fors verschil met de rekenrente die nu een paar tienden is.
Daarmee zijn kortingen op de pensioenen bijna helemaal van de baan, ook al voor de periode totdat het nieuwe stelsel ingaat. Zo makkelijk? Zo klinkt het wel hè, lekker makkelijk.
De keerzijde van de medaille is dat de pensioenaanspraak (het recht op de pensioenuitkering) onzekerder wordt. Bij goede rendementen kunnen pensioenen worden verhoogd, maar bij tegenvallende resultaten ook eerder gekort.
Naast de overgang van rekenrente naar projectierendement is heen groot punt in het nieuwe stelsel dat iedereen een eigen pensioenrekening krijgt. Je spaart dus echt voor je eigen pensioen.
Bij pensioenfondsen wordt nu nog gewerkt met een 'doorsneepremie', waardoor jongeren relatief veel premie betalen om hun oudere collega's te subsidiëren. Dat is straks dus voorbij.
De grote angst was dat ouderen er daardoor in het nieuwe stelsel flink op achteruit zoden gaan. Wat ze nu met z'n allen roepen is dat dit niet het geval zal zijn: Niemand gaat erop achteruit (als het goed is). Nou ja, behalve qua zekerheid dan. Maar ja, dat is toch al een schijnzekerheid.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.