Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DNB: huizenprijzen omlaag

Coronacrisis zorgt voor tegenvallende inkomens. Dus lagere maximale hypotheek.

Coronacrisis zorgt voor tegenvallende inkomens. Dus lagere maximale hypotheek.

Vorige week had De Nederlandsche Bank (DNB) slecht nieuws voor huizenbezitters: DNB verwacht dat vanwege de economische tegenwind door de coronacrisis de huizenprijzen gaan dalen. Deze daling moet dan ingaan in de tweede helft van 2020. In 2021 en 2022 zal deze daling dan volgens DNB doorzetten.

Redenen daling huizenprijzen

De raming van de daling is 2,1% in 2021 en 3,7% in 2022. Dit zijn geen grote percentages, maar na al die jaren van stijgingen natuurlijk wel even wennen. DNB geeft diverse redenen aan voor de daling, namelijk:

  • De economie krimpt met 6,4%
  • De economische schade is pas in 2023 weer ingehaald
  • De koopkracht daalt, lonen onder druk
  • Vooral flexwerkers en zzp-ers zijn de dupe
  • De werkloosheid stijgt naar 7,3% (vorige jaar 3,4%)

Tegenvallende inkomens

De afgelopen week lees je vooral dat de loonsverhogingen die dit jaar zijn toegezegd niet door zullen gaan. Voor mensen die graag een (andere) koopwoning willen kopen, betekent dit dat zij rekening moeten houden met een lagere maximale hypotheek. Dit geldt natuurlijk ook voor bestaande huizenbezitters die willen gaan verbouwen of hun hypotheek willen oversluiten.

Vooral de flexwerkers en zzp-ers zijn de dupe van de coronacrisis. Bij deze doelgroep wordt voor de maximale hypotheek het gemiddelde genomen van de winst uit onderneming van de afgelopen drie jaar (bij een flexwerker is dit het inkomen over de afgelopen drie jaar). Hierbij moet de winst uit onderneming in het laatste jaar wel hoger zijn dan het gemiddelde inkomen. Twee rekenvoorbeelden ter verduidelijking:

Rekenvoorbeeld 1:

  • Winst uit onderneming 2017: 30.000 euro
  • Winst uit onderneming 2018: 40.000 euro
  • Winst uit onderneming 2019: 50.000 euro
  • Gemiddelde winst is 40.000 euro

Bij deze cijfers is het toetsinkomen voor de hypotheek 40.000 euro 

Rekenvoorbeeld 2

  • Winst uit onderneming 2017: 50.000 euro
  • Winst uit onderneming 2018: 40.000 euro
  • Winst uit onderneming 2019: 30.000 euro
  • Gemiddelde winst is ook 40.000 euro

Het toetsinkomen voor de hypotheek is nu 30.000 euro. Dit is dus omdat de winst in het laatste jaar lager is dan het gemiddelde.

Hoe gaat het in 2020?

Een bank kijkt natuurlijk ook nog naar de verwachte cijfers / inkomen van 2020. Een zelfstandige zal dus echt moeten aantonen dat zijn of haar omzet in 2020 minimaal gelijkwaardig is aan 2019. Bovendien kijken de banken ook nog naar de werkzaamheden. Zorgt de coronacrisis ervoor dat er hulp nodig is vanuit Den Haag, dan zal er (waarschijnlijk) geen hypotheek worden verstrekt. Tot slot kijken veel banken naar de eigen middelen (spaargeld). Ze “eisen” bijvoorbeeld dat de hypotheek minimaal zes maanden betaald kan worden uit eigen middelen. Het is duidelijk dat zzp-ers en flexwerkers de komende maanden moeilijker aan een hypotheek zullen komen.

Daling prijzen een probleem?

Dat de huizenprijzen volgens DNB gaan dalen lijkt mij op zich toch geen probleem. Als je kijkt naar de stijgingen van de laatste jaren, dan is de verwachte daling procentueel zo klein, dat dit te verwaarlozen valt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek