Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogZelfstandigen met en zonder bescherming van de overheid
In de verte had ik er wel iets over meegekregen, maar me er nog niet echt in verdiept eerlijk gezegd: de zzp-wet van Koolmees. Nou ja, de zzp-wet die er niet komen gaat bedoel ik dan - maar dat weten we pas sinds gisteren.
Nu ik de kop 'Toch geen minimumtarief voor zzp'ers' lees is het eerste wat ik denk: nee, natúúrlijk niet. Het was wel een serieus plan van minister Koolmees. Hij wilde een wet waarin een minimum uurtarief van 16 euro zou worden vastgelegd voor zzp'ers. Dat wetsvoorstel trekt hij nu toch maar in: de conclusie is dat er teveel haken en ogen aan zitten. Verstandig besluit, zou ik zeggen.
Koolmees noemt het ‘teleurstellend’ dat na twee jaar voorbereiding de handdoek in de ring wordt gegooid. De reacties die binnenkwamen op het voorstel hebben hem echter van gedachten doen veranderen. De administratieve last waar zelfstandigen en hun opdrachtgevers mee zouden worden opgezadeld, bleken erg hoog, terwijl tegelijkertijd twijfel ontstond of met het minimumtarief het doel zou worden bereikt om zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt daadwerkelijk meer bescherming te bieden.
Ik snap sowieso niet hoe hij het voor ogen had... aangezien lang niet elke zzp'er op uurtarief werkt. Zelf ben ik zzp'er. Deels werk ik op uurtarief, deels ook niet. Mijn werk voor Go-Kids wordt niet per uur betaald: daarvoor moet ik betalende klanten werven en vervolgens voor hen doen wat ik beloofd heb. Volledig los van de uren die ik daarvoor nodig heb.
Toch ben ik zzp'er. Want ik ben zelfstandige en ik heb geen personeel - dat maakt me een zelfstandige zonder personeel, zzp'er. Of ben je als je niet op uurtarief automatisch geen zzp'er?
Wat ben je dan? Ondernemer... maar dat zou elke zzp'er moeten zijn, ondernemer. Je hebt immers een eigen business te runnen, je bent zelfstandig en kunt niet leunen op de zekerheid van een werkgever.
Daar zit denk ik de crux van de hele discussie rondom zzp'ers. Ze zijn wel zelfstandig en hebben geen zekerheid van inkomen, maar veel van hen gedragen zich niet als ondernemer. Voelen zich misschien ook helemaal geen ondernemer. En willen dat in veel gevallen wellicht ook niet zijn, al dan niet vrijwillig zijn ze in die positie beland.
Wie vrijwillig voor de rol van zzp'er heeft gekozen zag daarin waarschijnlijk een kans. Mooie uurtarieven rekenen voor hetzelfde werk als in loondienst, dat is toch top? Je houdt dan veel meer over aan dezelfde arbeid: ideaal!
De risico's die je neemt door de zekerheid van het dienstverband achter je te laten zag je daarbij over het hoofd. Het risico dat je ziek wordt en niet kunt werken... maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering is te duur. Het risico dat je werk door één of andere oorzaak wegvalt en daarmee je inkomsten... moet ik corona noemen?... maar dan springt de overheid wel in.
De motivatie van de vrijwillig zzp'er hoeft trouwens niet in geld te zitten. Het kan ook om vrijheid gaan, en flexibiliteit. Het gevoel zelf te beslissen wat je wanneer doet. Terwijl je daar misschien wel minder mee verdient dan in loondienst, maar dat is het je waard.
Dan heb je ook een groep zzp'ers die niet specifiek vrijwillig voor die rol heeft gekozen. Je oefent een vak uit waarin je eigenlijk niet anders kan. Artiesten bijvoorbeeld, die zijn niet vaak in loondienst.
Of je kunt met geen mogelijkheid een baan vinden met het werk dat je graag wilt doen en sprokkelt daarom je inkomsten maar bij elkaar met losse klussen. Niet omdat je ook maar enigszins ondernemer bent of wilt zijn. Ook niet omdat je gaat voor de hoge uurtarieven.
De onvrijwillige zzp'er moet alleen dezelfde ondernemersstappen zetten als de vrijwillige. Pensioen opbouwen, buffer vormen, geld apart zetten voor belastingen. Tenzij het inkomen uit die losse klussen zo mager is dat er van die dingen geen sprake kan zijn.
Voor de fiscus is een zzp'er - als die maar genoeg uren aan het werk is - ondernemer. Je kunt daardoor gebruik maken van een aantal belastingvoordelen, heel prettig. Ondertussen heb je alleen ook een aantal extra financiële verantwoordelijkheden in vergelijking met een werknemer. Dan doel ik niet op het doen van je boekhouding maar op de geldstromen:
Er zijn genoeg zzp'ers die dat allemaal niet doen. Terwijl dat óók bij ondernemerschap hoort.
Ik snap de gedachte van Koolmees wel hoor, dat er een groep zzp'ers is die beschermd moet worden. Beschermd tegen uitbuiting door opdrachtgevers en beschermd tegen zichzelf.
Daar komt dat idee van het minimumtarief vandaan, tuurlijk. Net als het idee van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. En een pensioenregeling voor zzp'ers. Zullen we er ook meteen een opdrachtsloosheidsverzekering bij doen? En een belastingspaarfonds?
Misschien is het allemaal voor de groep onvrijwillige zzp'ers helemaal niet zo'n gek idee hoor. Voor mezelf krijg ik er de kriebels van. Misschien is het goed om een splitsing te maken onder de zzp'ers:
Met twee verschillende benamingen, zodat het maar duidelijk is. Waarbij de eerste groep verplicht premies betaalt voor de bescherming en zekerheid. En de ondernemers in de tweede groep natuurlijk wel echt heel bewust de risico's nemen en daar ook voor opdraaien als het leven niet zo loopt als ze gedacht hadden.
ZZR - zelfstandige zonder risico en ZMR - zelfstandige met risico... of zoiets. Misschien dat iets dergelijks allang is voorgesteld hoor, geen idee - ik verzin het ter plekke. Maar zou wel wat in kunnen zitten. Toch?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.