Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 17 juni 2020, 08:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Zouden mijn kinderen deze uitdrukking kennen... 'je bent een dief van je eigen portemonnee'? Ik ga het zo eens even vragen, maar verwacht een reactie als "Waarom zou je je eigen portemonnee stelen? Die is toch van jou?". Kan ik weer eens even mama-juf spelen. Tijdens de corona-thuisonderwijs periode hadden ze mij gelukkig niet nodig om ze les te geven - dus ik kan dat nog leuk vinden.

Gladde energieverkopers

Maar goed, die uitdrukking dus. Die wordt toch ook wel veel gebruikt door gladde verkopers, vind je niet? Om je duidelijk te maken dat je gék bent als je hun speciale aanbod niet aanneemt. Daar word ik altijd een beetje opstandig van. Zoals van die energieverkopers die je plat bellen omdat je nu eenmaal bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Het was een tijdje rustig maar de laatste tijd is het wel weer raak.

Telefonische verkoper belt over energie

Soms ga ik in gesprek

Soms ga ik wel met zo iemand in gesprek omdat ik nieuwsgierig ben. Een paar weken geleden had zo'n mannetje een heel verhaal over dat ik als ondernemer nu gebruik kon maken van een belastingvoordeel dat eerder niet kon. Dat vond ik natuurlijk wel interessant... alleen kon hij het me niet helder uitleggen.

Wel je belofte nakomen

Hij wilde me natuurlijk wel een andere energieleverancier aansmeren. Dus ik strijk met m'n hand over m'n hart: je mag me een offerte sturen. MAAR! Je moet me niet gaan nabellen. Ik kijk ernaar en beslis dan zelf of ik het wel of niet doe. Je zult niet verbaasd zijn dat hij een paar dagen later toch weer belde, en zonder resultaat.

Zekerheidsgarantie afgesproken?

Vorige week kreeg ik een mevrouw aan de lijn die begon over de zekerheidsgarantie die we hadden afgesproken met ze en dat de tarieven nu zo gedaald waren dat we zonder kosten konden overstappen door die garantie. Ik was verbaasd, kon me niet herinneren dat we zo'n garantie hadden.

Zekerheidsgarantie afgesloten?

Flink besparen door corona

Ze rekende me gelijk even voor dat we zo'n €30 per maand konden besparen. De energietarieven zijn flink gedaald door de coronacirsis - dat geloof ik best. Zo'n besparing is natuurlijk wel de moeite waard. Dus ik vertelde haar dat ze me een offerte mocht mailen. Dat zou ze doen, maar die moest ze dan echt telefonisch met me doornemen. Vooruit dan maar, bel me later deze week maar terug.

Onzinverhaal

Dat deed ze, maar een offerte had ik niet gekregen. Die had ze naar een oud mailadres van mijn bedrijf gestuurd... een adres dat ik zeker weten nooit actief heb gebruikt voor energiedingen. Toen wist ik zeker dat het een onzinverhaal was over die zekerheidsgarantie die wij zouden hebben afgesloten. Maar die besparing bleef interessant dus weet je wat , stuur maar naar m'n privé mail. Dan kijk ik ernaar en kun je volgende week terugbellen.

Achterhaalde verbruiksgegevens

Gisteren heb ik ernaar gekeken. De offerte was gebaseerd op volledig achterhaalde verbruiksgegevens... logisch, ze had ons huidige verbruik (in een ander huis) helemaal niet gevraagd. Die oude gegevens heb ik waarschijnlijk ooit eens ergens online ingevuld bij een vergelijking van energieleveranciers.

Zelf energieleveranciers vergelijken

Om een beetje goed te vergelijken heb ik de verbruikcijfers uit de offerte zelf ook maar eens in een energievergelijker gegooid. Het is me direct duidelijk dat het slim is om over te stappen naar een andere, onze huidige leverancier komt meer niet voor in de top van de vergelijkingen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik gewoon maar die offerte moet accepteren.

Energie vergelijken - groene stroom

Laat mij het zelf maar regelen

Sterker nog: dat doe ik liever niet. Laat mij het maar zelf regelen. Dus toen ik zag dat de aanbieder uit de offerte ook niet per se de goedkoopste is waar ik voor kan kiezen heb ik direct op Weigeren geklikt bij de offerte. Ben benieuwd of ze de moeite neemt om me nog eens te bellen....

Eenmalige cashback kortingen

Maar goed: er is duidelijk te besparen op onze energierekening dus dat gaan we wel meteen even regelen. En toch is dat ook nog een ondoorzichtige wereld hoor. Ze werken met eenmalige cashback kortingen die in de totaalprijs verwerkt zijn. Dat is niet erg als je echt elk jaar overstapt. Maar anders kun je hierdoor kiezen voor een aanbieder die door een hoge korting nu de goedkoopste is, maar over een jaar niet meer.

Pure energietarieven vergelijken

Interessant is om naar de pure energietarieven te kijken in combinatie met de leveringskosten. Daar zitten behoorlijke verschillen in. Ter illustratie: de nummer 1 en 2 in de vergelijking van PriceWise en GasLicht.com:

United consumers

Tarief stroom: € 0,19539
Tarief gas: € 0,66441
Vaste leveringskosten voor stroom en voor gas (dubbel dus): € 100,=

Energiedirect

Tarief stroom: € 0,20125
Tarief gas: € 0,67379
Vaste leveringskosten voor stroom en voor gas (dubbel dus): € 38,50

De tarieven bij Energiedirect zijn lager, maar United Consumers geeft een hogere eenmalige korting en staat daardoor bovenaan.

Independer vergelijkt anders

De meeste vergelijkers geven zelfde uitkomst. Toch is die van Independer anders: daar staat als goedkoopste NeoSmart, ben ik verder nergens tegengekomen in de toplijst. Heb er ook nog nooit van gehoord. Sterk van Independer vind ik dat ze die wél laten zien, ook al kun je het via hen niet afsluiten. Daar houd ik van (dat doen we hier bij HomeFinance ook bij het vergelijken van hypotheken, spaarrekeningen en leningen). 

Beste prijs-kwaliteitsverhouding of goedkoopste energieleverancier

Vervolgens sorteert Independer niet automatisch op de goedkoopste leverancier maar op de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die kwaliteit geloof ik eerlijk gezegd wel, ik wil de laagste prijs weten. Dan zijn de verdere uitkomsten behoorlijk gelijk aan de andere vergelijkingssites.

Verder kijken naar Neosmart

Nog even naar Neosmart. Die is ook wel opgenomen in de andere vergelijkers, maar dan zonder de korting. Omdat je dat ook via die vergelijkingssites niet kunt afsluiten natuurlijk. De korting is fors bij Neosmart - die geven hun geld denk ik liever uit aan een korting voor jou dan aan een commissie voor de vergelijkers.

NeoSmart energie

Geen commissie voor vergelijkers

Want nee, die doen dat niet gratis. En dat hoeft ook niet natuurlijk. De vergelijkingssites krijgen een vergoeding per aangeleverde klant - een vergoeding die Neosmart duidelijk niet wil betalen. Dat eigenwijze spreekt mij wel aan moet ik zeggen. 

Minder.nl - zakelijke energiecontracten vergelijken

Dan check ik nog even Minder.nl - een energievergelijker voor zakelijke contracten. Als zzp'er kan ik immers ook kiezen voor een zakelijk energiecontract... anders gingen al die telefonische verkopers me niet bellen.

Trouwens, het aanbod van die verkoopster kwam van Delta Energie, die bij Minder pas op plek 6 te vinden is. De voordeligste daar is Vattenfall - maar die pakt nog steeds duurder uit dan een jaar bij Neosmart.

Overstappen met alert voor over een jaar

Dus... laat ik het meteen maar regelen bij NeoSmart (nee, daar krijg ik géén commissie voor). En een alert voor mezelf aanzetten dat ik over een jaar weer ga vergelijken.

Want dat is wel het beste: ieder jaar kijken welke energieleverancier het goedkoopste uitpakt en overstappen. Als je dat niet wilt zijn de cijfers in de vergelijkingen sterk vertekend doordat de korting nu in je maandlast over een jaar verrekend wordt.

Als je dat niet doet... dat jaarlijks energie vergelijken... dan ben je dus eigenlijk wel die dief van je eigen portemonnee!

Kun jij besparen op je hypotheek of lening?

Houd Updates van onze MailService in de gaten!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.