Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 22 juni 2020, 08:46 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Spaarders zijn nogal honkvast, zeker de laatste jaren. Wat moet er gebeuren om je wél te laten overstappen naar een andere bank?

Lage rente: overstappen levert weinig op

Dat er weinig overgestapt wordt is niet zo gek: de rente is zó laag dat een overstap naar een andere spaarbank niet enorm veel oplevert. Het verschil tussen 0,01% en 0,15% is maar 0,14%: bij € 10.000 spaargeld krijg je dan 14 euro extra aan rente. Of dat de moeite van het overstappen nou waard is?

Check de spaarrentes

15x zoveel rente met dezelfde garantie

Persoonlijk zou ik zeggen: als je 15x zoveel rente (met dezelfde Nederlandse spaargarantie) kunt krijgen bij een andere bank, waarom zou je dan bij die ene blijven hangen met je spaarcenten? Is het niet voor die paar euro extra aan spaarrente, dan misschien om het principe... het gevoel dat de grootbanken misbruik maken van de gemakzucht van hun spaarders...

Gemak dient de mens

Natuurlijk is het makkelijk om je spaargeld bij dezelfde bank te hebben als waar je betaalrekening loopt. Eén keer inloggen in de app en je hebt al je rekeningen direct in beeld. Overboeken van spaar- naar betaalrekening gaat in een floep en een zucht, dus als je spaargeld nodig hebt voor een betaling hoef je verder niet te wachten. Al zou dat (uit zelfbescherming) juist ook een reden kunnen zijn om bij een andere bank te sparen...

Betalen om te sparen

Toch lijkt er de afgelopen tijd een verschuiving van spaargeld te zijn. ASN Bank kan de toestroom voor zakelijk sparen niet aan, net nu Triodos binnenkort een negatieve spaarrente gaat berekenen aan spaarders met meer dan €100.000 spaargeld en elke spaarder daar bovendien kosten moet gaan betalen van € 2,= per maand.

Reden om over te stappen

Kennelijk is het moeten betalen om te sparen wél een reden om over te stappen. In dit geval van Triodos (ook al ontkent die dat er spaargeld wegstroomt) naar ASN Bank. Hier speelt de duurzaamheid van de bank een rol: wie bij Triodos zit vindt dat belangrijk, ASN is dan het alternatief als je weg wilt.

Het effect van de kosten

Tot nu toe gaat dit over zakelijk sparen, maar ik zou toch verwachten dat ook particulieren van Triodos gaan overstappen. Niet alleen als ze meer dan €100.000 hebben (negatieve rente) - ook bij lagere kapitalen. Ze moeten immers sowieso die kosten gaan betalen. Twee euro per maand is 24 euro per jaar. Stel, je hebt € 10.000 spaargeld... dan is € 24 op jaarbasis wel 0,24%. Heb je € 1.000 - dan is dat dus 2,4%.

Bijdrage aan een betere wereld

Zou de duurzame Triodos-spaarder dat ervoor over hebben om z'n geld daar aan te houden? De kosten zien als bijdrage aan een betere wereld? Of gaat er ook van particulieren een geldstroom van Triodos naar ASN volgen?

Duurzame Triodos Bank

Wat is ervoor nodig?

Ik ben best benieuwd wat ervoor nodig is om spaarders in beweging te krijgen, om ze te laten overstappen naar een andere bank. Renteverschillen moet groot zijn om dat voor elkaar te krijgen. Gaat het bij een negatieve rente wel gebeuren? En bij vaste kosten zoals Triodos nu invoert?

Op de hoogte blijven over alles rondom sparen?

Meld je aan voor de GRATIS Update Sparen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.