Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

APK voor hypotheek vaak interessant

Je hypotheek regelmatig laten checken kan geld opleveren!

Je hypotheek regelmatig laten checken kan geld opleveren!

Laat ik maar eens direct met de deur in huis vallen. Hoe vaak laat een huizenbezitter zijn lopende hypotheek controleren door zijn bank of hypotheekadviseur? Het antwoord is simpel: een lopende hypotheek wordt meestal pas weer uit de kast gehaald als de hypotheekrente opnieuw wordt vastgezet. Of als er betalingsproblemen zijn ontstaan.

Voor veel consumenten is dit veel te laat en is een Algemene Periodieke Keuring (APK) voor hun hypotheek helemaal geen gek idee!

APK verplicht bij een auto

Wie een auto koopt, is verplicht deze regelmatig te laten keuren. In Europa is deze Algemene Periodieke Keuring (APK) wettelijk verplicht om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De termijn van keuring is afhankelijk van de ouderdom van de auto. Natuurlijk reageert u nu dat een auto iets heel anders is dan een (lopende) hypotheek. Dit klopt, maar die lopende hypotheek is vaak wel de grootste en belangrijkste maandelijkse uitgave binnen een huishouden! Dus waarom niet een lopende hypotheek regelmatig laten controleren? Helaas is een hypotheek-APK niet vaak aan de orde bij huizenbezitters.

Hypotheek-APK kan geld opleveren

Huizenbezitters die wel regelmatig hun lopende hypotheek laten controleren, besparen meestal (veel) geld. In een gezin verandert er ongemerkt vaak veel. Laat ik een simpel voorbeeld noemen. De ene partner gaat meer verdienen terwijl de andere partner dan minder gaat werken. Het is dan verstandig om even de overlijdensdekking te controleren. Is deze nog voldoende? Wordt de hypotheek niet te hoog voor de overgebleven partner bij een onverwachts overlijden? En ook als de hypotheekrentes wijzigen, kan het interessant zijn om te checken of de lopende hypotheek nog wel zo gunstig is.

Abonnement bij hypotheekadviseur

Er zijn veel hypotheekadviseurs die een abonnement aanbieden voor een jaarlijkse controle. Er bestaat een groot verschil in kosten en inhoud bij dergelijke abonnementen. Ik bied zelf ook abonnementen aan, maar zeker niet voor iedere klant. Ik ben namelijk van mening dat een abonnement wel van toegevoegde waarde moet zijn. Een abonnement kost bij mij 15 euro (inclusief 21% btw) per maand. Als de betreffende klant een andere klant aanbrengt, dan is het abonnement gratis (voor een jaar). Ik wil dus eigenlijk dat iedere abonnee jaarlijks een klant aanbreng. Ze hoeven dan zelf niets te betalen en ik hoef geen reclame te maken om nieuwe klanten binnen te halen.

Bovendien krijgen klanten met een abonnement een flinke korting op de advieskosten als zij gaan verhuizen. U moet dan denken aan een korting van minimaal 500 euro en maximaal 1.000 euro. Voor veel trouwe klanten geldt dus eigenlijk dat ze de kosten van hun abonnement uiteindelijk niet werkelijk kwijt zijn.

APK wat voor jou?

Ik ben dus een grote voorstander van een hypotheek-APK. Dit hoeft echt niet jaarlijks, maar zeker om de paar jaar. Bovendien zal deze APK niet voor iedere huizenbezitter interessant zijn. Bij een alleenstaande huizenbezitter die de rente voor een periode van 20 jaar heeft vastgezet, moet je jezelf afvragen of een APK wel nodig is.

Als consument moet je dus goed kijken of een APK / abonnement zinvol voor je is. En zo ja, wat je bereid bent daarvoor te betalen. Het is natuurlijk zonde om 25 euro per maand te betalen voor een abonnement waarbij je alleen wat vragen kunt stellen over je lopende hypotheek. Van zo’n abonnement wordt alleen de hypotheekadviseur wijzer.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek