Search
Close this search box.

Verborgen kosten van de schoolvakantie

Extra kinderopvang in de zomervakantie

Extra kinderopvang in de zomervakantie

Nog een weekje, dan beginnen hier (regio Noord) de schoolvakanties. De kinderen 6 weken vrij van school – heerlijk voor hen natuurlijk. Alhoewel ze nog maar net een beetje terug zijn in het schoolritme na de coronasluiting (basisscholen dan, bij de middelbare scholen kun je dat niet zeggen) is het schooljaar nu dus alweer bijna voorbij. 

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Schoolvakantie lastig voor werkende ouders

Voor werkende ouders is die 6 weken schoolvakantie wel een heel gedoe. Je neemt zelf natuurlijk wel vakantie, maar dat gaat voor de meeste werkenden niet 6 weken zijn. Zelf bevind ik me al heel lang in de luxe positie van het vrijheid om te werken waar en wanneer het mij uitkomt, dus voor mij is het nooit een probleem geweest. Alleen is het voor de meeste ouders nu eenmaal anders.

Oplossingen voor opvang in de vakantie

Dan moet je een oplossing verzinnen voor de tijd dat de kinderen vrij zijn maar er geen ouder beschikbaar is om bij ze te zijn. Die oplossingen zijn er natuurlijk wel – ik denk dat dit de meest gebruikte zijn:

  • logeren bij of opvang door opa & oma
  • kinderopvang door BSO, gastouder, oppas of au-pair
  • zomerkampen

De eerste kan door corona misschien lastig zijn? Het is maar net hoe oud en kwetsbaar opa en oma zijn natuurlijk, of je het alweer aandurft om de kids de hele dag onder hun hoede te laten.

Thuiswerken in de schoolvakantie

Geen idee hoe het bij jullie is, maar hier werkt manlief tot na de zomervakantie vanuit huis. Nu hebben wij een stacaravan dus ik zal met de kids veel op de camping zijn. Ook daar kan ik werken, en zij hebben het er enorm naar hun zin. Bijkomend voordeel: hij heeft hier thuis alle rust om te werken.

Thuiswerken

Wéér zo’n luxe die niet alle gezinnen hebben… thuis proberen je werk te doen terwijl je kinderen vakantie hebben, door het huis rennen en leuke dingen willen doen is verre van ideaal natuurlijk. Via die weg kan corona zorgen voor extra kosten: óf je hebt extra kinderopvang nodig, óf de partner die niet hoeft te werken gaat er min of meer gedwongen op uit met de kids – en dat kost ook vaak extra geld.

Oplossing met gesloten beurzen

Een oplossing die met gesloten beurzen kan: de opvang met een aantal bevriende ouders samen regelen. De ene dag bij de één, de volgende dag bij de ander, weer een andere dag bij nummer drie. Dat is niet altijd makkelijk te organiseren. Het moet maar net uitkomen met de werktijden van de ouders. Gezinnen waarbij ouders thuiswerken kunnen niet bijdragen in de opvang. Bovendien ga je als het meezit ook nog op vakantie – en die vakanties zullen niet gelijk lopen bij de gezinnen die ‘meedoen’. 

Kortom: een heel gedoe! Ik snap dus wel dat er de laatste tijd veel gezocht wordt naar passende kinderopvang. 

Vakantie-opvang niet goedkoop

De kinderen doen wel enorm veel leuke dingen tijdens de vakanties, zowel bij kinderopvang als bij zomerkampen, maar goedkoop is het meestal niet.

Kinderopvang in schoolvakantie

Vakantieopvang bij BSO

Met de BSO heb ik persoonlijk geen ervaring. Geen idee of je de kids daar ook alleen in schoolvakanties naartoe kunt laten gaan, of dat vakantieopvang daar alleen is voor ‘leden’. Voor kinderen die ook in de schoolweken gebruik maken van de opvang bedoel ik dan. Als kinderopvang organisaties slim zijn bieden ze dat wel aan, dus daar ga ik eigenlijk wel vanuit. Met als voordeel dat je dan in aanmerking kunt komen voor kinderopvangtoeslag. Ja: óók als het alleen voor de vakantie is.

Dagkampen in de zomervakantie

Zomerkampen, daar zie ik er met Go-Kids heel wat van. Je hebt ze in allerlei soorten, of in elk geval in de grote steden. In landelijke gebieden is het aanbod van zomerkampen al snel een stuk kleiner. Maar in Amsterdam bijvoorbeeld worden er enorm veel aangeboden: vooral dagkampen (dus zonder overnachtingen) als alternatief voor de kinderopvang.

Zomerkamp met wildvreemden

Het moet voor jouw kind maar werken: zomaar op pad gaan met wildvreemden. Als je mazzel hebt is hij of zij lid van een vereniging die een zomerkamp organiseert (Scouting ofzo), maar bij veel kampen geldt toch dat je gewoon in een groep onbekende kinderen met onbekende begeleiders terechtkomt. Ik zou me kunnen voorstellen dat dit voor veel kinderen heel spannend is.

Kosten van zomerkampen

Zomerkampen zijn meestal niet goedkoop. Een enkel gratis of heel sociaal geprijsd kamp daargelaten ben je toch gauw twee- tot driehonderd euro kwijt voor een week dagkamp. Dat moet je maar wel kunnen opbrengen – zeker als je meer kinderen hebt… De kinderopvangtoeslag zal hier niet aan de orde zijn.

Vakantieperiode kost meer dan je denkt

De vakantieperiode kost altijd al geld – afhankelijk van wat je gaat doen in die vakantie natuurlijk. Dit jaar is alles door corona ook weer anders. Ga je naar het buitenland of toch maar niet? En zo niet, ga je dan ergens in Nederland op vakantie? Of blijf je thuis en kies je voor dagjes weg?

Op vakantie met de kinderen

Hoe dan ook – alles kost geld. Daar komen dan de kosten van de opvang in de periode dat jij werkt en de kids niet naar school gaan nog bij. Als je daar niet vooraf over nadenkt zijn dat wel een beetje de verborgen kosten van een schoolvakantie.

Geld reserveren voor de vakantietijd

Het is slim om hier vooraf over na te denken en er rekening mee te houden in je geldplanning. Een inschatting maken van je extra uitgaven tijdens de vakantie – inclusief opvangkosten, en daar ook deze kosten in meenemen. Het is nu wel al te laat om daar nog geld voor te reserveren… dat is dan een handige voor volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek