Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrije hypotheek blijft aandachtspunt

Geldverstrekkers moeten vandaag de grootste mogelijke probleemgevallen in beeld hebben

Geldverstrekkers moeten vandaag de grootste mogelijke probleemgevallen in beeld hebben

Veel huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zullen de komende tijd weer worden benaderd door hun bank of hypotheekadviseur. Banken moeten vanwege hun zorgplicht contact opnemen met deze klanten om te kijken of de aflossingsvrije hypotheek geen problemen op kan leveren in de toekomst. 

Aflossingsvrij niet altijd een probleem

Volgens minister Hoekstra is niet elke aflossingsvrije hypotheek problematisch. Dit is ook logisch want bij de huidige lage hypotheekrentes zijn de maandlasten meestal niet hoog. Zelfs als er geen hypotheekrenteaftrek meer is (die vervalt na 30 jaar) en dus de netto maandlasten stijgen.

Hieronder volgen enkele berekeningen van de bruto maandlasten (na 30 jaar ook netto) bij een aflossingsvrije hypotheek:

Hypotheekbedrag Rente Maandlast
100.000 1,50 % 125 euro
100.000 2,00 % 167 euro
200.000 1,50 % 250 euro
200.000 2,00 % 333 euro
300.000 1,50 % 375 euro
300.000 2,00 % 500 euro

Zelfs bij een aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro en een rente van 2%, is de bruto / netto maandlast slechts 500 euro. Wie even naar de huurprijzen kijkt, zal direct concluderen dat je voor dit bedrag (bijna) geen huis kunt huren. Aflossingsvrij of aflossingsblij: het blijft gewoon afhankelijk van de situatie.

Bereken zelf de maandlasten

Aflossingsvrij moet wel afgelost worden

Wel is het verstandig om te kijken wanneer de hypotheek afloopt. De bank zal namelijk na 30 jaar geld willen zien want in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij de naam aflossingsvrije hypotheek: de lening moet uiteindelijk wel worden afgelost!

Het is verstandig om tijdig een analyse te (laten) maken van wat de situatie is als de bestaande hypotheek afloopt. Hoeveel is het verwachte inkomen op dat moment en hoeveel hypotheek kan met dat inkomen worden verkregen? De kans is namelijk zeer groot dat de bank de hypotheek wel wil laten doorlopen, maar alleen als dat financieel verantwoord is. Hierbij kan de bank wel eisen dat de volgende hypotheek wel tijdens de looptijd afgelost moet worden (bijv. middels een annuiteitenhypotheek).

Als we uitgaan van een annuiteitenhypotheek in plaats van een aflossingsvrije hypotheek, dan stijgen de bruto / netto maandlasten behoorlijk!

Hypotheekbedrag Rente Maandlast
100.000 1,50 % 345 euro
100.000 2,00 % 370 euro
200.000 1,50 % 690 euro
200.000 2,00 % 739 euro
300.000 1,50 % 1.035 euro
300.000 2,00 % 1.109 euro

Tip: nu al oversluiten

Wil je dit voor zijn, dan is het eigenlijk simpel. Huizenbezitters die hun aflossingsvrije hypotheek willen behouden, moeten deze nu al oversluiten (dus opnieuw een hypotheek afsluiten voor 30 jaar) en de hypotheekrente voor een langere periode vast zetten (bijvoorbeeld voor 20 jaar). Door deze oversluiting komt de bank pas weer over 30 jaar om de hoek kijken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek