Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogFinanciële opvoeding kan veel ellende voorkomen
Regelmatig komt er wel weer iets van nieuws langs over de stijgende schulden bij jongeren. Vorige week ook weer: 'BKR ziet aandeel jongeren fors toenemen'.
Als je niet weet wat BKR is zou je nog kunnen denken dat het over aandelen gaat. Gelukkig weten de meeste mensen wel dat die letters staan voor het Bureau Krediet Registratie. Tenminste, dat hoop ik. Maar misschien is dat helemaal niet waar en weten bijvoorbeeld veel jongeren dit niet? Ik zou verwachten dat dit basiskennis is die op ieder middelbare school niveau tot de stof behoort. Dat is echter nog steeds geen garantie dat mensen het ook echt weten en onthouden.
Goed voor alle duidelijkheid... wat is het BKR - Bureau Krediet Registratie? Dit is de organisatie waar in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) wordt bijgehouden welke kredieten Nederlanders hebben lopen en of die volgens afspraak afbetaald worden.
Daarbij gaat het niet alleen om 'echte leningen' zoals de persoonlijke lening en het doorlopend krediet, maar ook om rood staan op je betaalrekening, om creditcards, private lease en telefoonabonnementen waar de telefoon bij inbegrepen zit. Wat natuurlijk ook leningen zijn - maar dat wordt helaas niet door iedereen zo ervaren. Terwijl die 'niet-echte leningen' doorgaans veel duurder zijn...
Check de laagste rente voor geld lenen
Bij betalingsachterstanden komt er in jouw registratie bij het BKR een codering te staan, waardoor het lastiger wordt om in de toekomst een nieuwe lening (dus ook een hypotheek) af te sluiten. En flink lastiger ook, dus zo'n codering kun je maar beter voorkomen.
Het BKR geeft ons ook informatie over de ontwikkeling van schulden in ons land, bijvoorbeeld via de Schulden Monitor. Uit de meest recente editie van die Schulden Monitor blijkt dat steeds meer jongeren in de schulden belanden. Dat aantal groeit heel hard, en dat baart het BKR zorgen. Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van de Stichting BKR, zegt hierover:
Jongeren hebben minder vermogen dan andere leeftijdsgroepen en hebben vaker een flexibel arbeidscontract. Ze zijn financieel kwetsbaar. Schulden leveren daarbij ook stress en andere gezondheidsproblemen op.
En dan staan studieschulden niet eens geregistreerd bij het BKR....
Dat het aantal jongeren met geregistreerde schulden fors toenam in tussen 2017 en 2018 is niet zo gek: dat was het jaar waarin telefoonkredieten voor het eerst bij het BKR geregistreerd werden. Er zijn nogal wat jongeren die altijd de nieuwste smartphone willen hebben en het heel normaal vinden om daarvoor te betalen via een duur abonnement. Daarmee betalen ze elke maand een deel van de prijs van de telefoon terug, dus is het een krediet.
Een krediet voor een luxe element in je leven dat niet 100% noodzakelijk is, want hun oude smartphone deed het vaak nog prima. Dan kún je ook kiezen voor een sim-only abonnementje van een tientje per maand....
Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat er veel jongeren zijn die simpelweg boven hun financiële stand leven. Gewend zijn aan bepaalde luxe zaken omdat ze die meekregen in hun jeugd, waardoor ze zich niet kunnen voorstellen dat ze ook zonder kunnen.
Terwijl dat vaak wel moet als je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Dan moet je gewoon bij nul beginnen en leven naar het geld dat je binnenkrijgt. Je kunt dan niet doorgaan op het luxe niveau dat je had toen je bij ouders woonde.
Ik kan me nog goed herinneren wat een keukenverkoper hierover vertelde: dat jongeren voor hun eerste huisje een nieuwe keuken komen uitzoeken en dan direct alle luxe elementen erin willen hebben. Omdat ze dat zo gewend zijn. Terwijl ze dat eigenlijk nog helemaal niet kunnen betalen. En zonder het besef dat pa en ma waarschijnlijk ook ooit klein begonnen zijn.
Hier is natuurlijk ook een belangrijke rol weggelegd voor die ouders. Al van jongs af aan zou je de kids het beste kunnen leren dat luxe niet nodig en niet vanzelfsprekend is. Ook al heb je zelf de financiële ruimte om alles te doen wat je wilt en ze alles te geven wat zij willen... als je jouw kinderen een goede basis wilt geven kunnen ze maar beter leren om ook met weinig toe te kunnen.
Financiële opvoeding - het is een beetje mijn stokpaardje, ik weet het. Toch blijf ik het roepen, omdat ik om me heen gewoon vaak zie dat kinderen dit niet meekrijgen. En dat is in mijn ogen wel één van de oorzaken van die cijfers waaruit blijkt dat steeds meer jongeren in de schulden zitten. Schulden die echt niet altijd nodig zijn en die voor flinke problemen kunnen zorgen. Als je die als ouder kunt voorkomen door je kinderen goed te leren omgaan met geld - dan wil je dat toch?
Meld je aan voor de HomeFinance MailService!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.