Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 juli 2020, 08:51 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Zit jij krap in je geld? Heb je eigenlijk nooit genoeg om de maand goed rond te komen? Je weet wel... dat stukje maand dat aan het eind van je banksaldo nog over is... Dat is niet fijn toch?

Eindjes aan elkaar knopen

Misschien ben je er ontzettend aan gewend en maak jij je er niet meer druk over. Is dat nu eenmaal de situatie zoals die is en weet je uiteindelijk altijd de eindjes wel weer aan elkaar te knopen. Omdat er vakantiegeld komt, of omdat mensen in je omgeving bijspringen. 

Overleven op boterhammen met pindakaas

Of jij je er nu druk over maakt of niet, leuk is anders. Zolang het alleen om jou gaat valt het misschien nog wel mee (dan eet je een paar dagen boterhammen met goedkope pindakaas tot je geld weer binnenkomt), maar als je een gezin hebt zie je het toch liever niet zo lijkt me. Of nou ja, ook niet als je alleen bent natuurlijk.

Overleven op boterhammen met pindakaas

Hulp vragen... zo lastig...

Hulp vragen is lastig, zeker zolang je dit soort problemen voor de buitenwereld verborgen kunt houden. Toch is het enorm belangrijk om dat wel te doen. De blik van een onafhankelijke buitenstaander op jouw situatie kan heel goed werken. Die kan je met soms hele simpele tips prima helpen aan een betere financiële situatie. Dus waarom zou je niet op zoek gaan naar iemand die met je meekijkt? 

Trots: een ander niet lastigvallen met jouw sores

Trots. Natuurlijk draait dat om trots. Om het gevoel dat je het allemaal wel zelf kan of moet kunnen. Dat je een ander niet gaat lastigvallen met jouw sores. Heel herkenbaar, zo zijn veel mensen en ik ook. Hulp vragen is dan lastig, zeker aan bekenden. Terwijl er in jouw omgeving ongetwijfeld mensen zijn met genoeg afstand en financieel inzicht om jou goed te kunnen helpen. Maar ja, dat is dichtbij en wil je misschien niet.

Hulp vragen bij geldproblemen

Organisaties die je kunnen helpen

Gelukkig zijn er organisaties waarbij een wildvreemde je hiermee kan helpen. Iemand die getraind is om met jou mee te kijken naar je geldproblemen. Die niet oordeelt en veroordeelt, maar helpt. Zou dat nou niet fijn zijn?

Schuldhulpmaatje

Schuldhulpmaatje is de eerste club die in me opkomt. Zou je daar ook terecht kunnen als je nog niet echt diep in de schulden zit, maar wel dat risico loopt? Geen idee, maar het is een vraag waard als ze actief zijn in jouw gemeente.

Humanitas Thuisadministratie

Humanitas heeft een afdeling Thuisadministratie. Om daar hulp te krijgen hoef je niet in de schulden te zitten. Het het heet niet voor niets Thuisadministratie: de hulp is gericht op het op orde krijgen en houden van jouw administratie. Daarbij wordt natuurlijk ook gekeken of je rondkomt en wat je kunt doen om wat ruimer uit te komen met je geld.

Humanitas Thuisadministratie

Budgetcoach inschakelen

Je kunt ook kijken naar betaalde hulp van een professionele budgetcoach. Het lastige is alleen dat je daarvoor moet betalen terwijl je al krap in je geld zit. Heb je een werkgever? Ook daar geldt dan: zet je trots opzij en vraag om hulp. Veel werkgevers zijn bereid om je te helpen door een traject met een budgetcoach voor je te betalen.

Betaling door je werkgever?

Financiële krapte heeft immers meer gevolgen dan alleen voor jouw bankrekening. Het levert stress op en daarmee heeft het effect op jouw humeur en prestaties op je werk. De stress kan andere klachten veroorzaken waardoor jij je ziek meldt. Kortom: jouw werkgever heeft er zelf ook veel aan om jou te helpen. Dat is geen liefdadigheid maar naast betrokkenheid bij jou als persoon ook simpelweg eigenbelang voor jouw werkgever.

Werkgever kan helpen bij geldproblemen

Er is hulp: je moet er alleen om vragen

Hulp is er echt wel - je moet er alleen wel om vragen. Mensen kunnen aan de buitenkant niet zien hoe het gesteld is met jouw geldzaken en zelfs als ze een vermoeden hebben zullen ze daar niet snel over beginnen. Dat kan immers al héél snel als ongewenste bemoeizucht ervaren worden.

Kortom: zit je doorlopend krap of gaat het al verder dan dat en heb je te maken met achterstanden en/of schulden? Zet je trots opzij en vraag om hulp, of dat nu aan iemand in jouw omgeving is, aan een vrijwilligersorganisatie of aan een professional. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.