Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 8 juli 2020, 11:55 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Yippie! Leven in de brouwerij bij sparen! Dat is altijd leuk, als er iets gebeurt in de wereld van sparen, hypotheken of lenen dat we graag zo snel mogelijk aan je vertellen. Dit is zoiets: een nieuwe hoogste spaarrente bij de deposito's. En niet van een bank uit één of ander land waar je misschien geen vertrouwen in hebt... deze keer is het een Belgische bank: CKV!

CKV Bank was eerder actief in Nederland

Helemaal nieuw is CKV Spaarbank niet in de lijsten voor spaardeposito's. Een paar jaar geleden boden ze ook al eens deposito's met een mooie rente aan, toen via het internationale spaarplatform Savedo. Daar zijn ze na een tijdje mee gestopt, en nu komen ze terug via het andere spaarplatform: Raisin. Met een voor de huidige tijd opzienbarende rente: 1% voor 1 jaar vast. Ook voor 3 jaar vast trouwens, als je dat percentage liever voor een langere tijd vastlegt.

Toprente: 1% voor 1 jaar vast

Met die 1% voor 1 jaar vast hebben ze direct de hoogste rente voor die periode te pakken. De hoogste was tot gisteren Blue Orange met 0,95%. Blue Orange is een bank in Letland, daar spaar je ook via Raisin. 

Toplijst 1-jaars deposito 8 juli 2020

Vergelijk depositorentes

Liever sparen in België dan in Letland

Zelfde route, ander land. En dat maakt dan naar mijn idee wel een enorm verschil. Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik zou eerder kiezen voor het stallen van mijn spaargeld in België dan in Letland. 

Geen cijfermatige onderbouwing

Ik kan echt niet beweren dat daar ook maar enige cijfermatige onderbouwing aan ten grondslag ligt. Ik heb me niet verdiept in de economische stand van zaken in België en Letland, of de stabiliteit van de banken. Het is puur het gevoel: België is ons buurland, de helft spreekt er een taal die sterk lijkt op de onze, de cultuur is wel anders maar ook weer niet zo heel erg.

Belgische of Letse spaargarantie

Geen sterke objectieve redenering, ik weet het. Toch denk ik dat dit voor heel veel mensen zo is. Dat je liever spaart in België dan Letland. Dat je eerder vertrouwen hebt in de Belgische spaargarantie dan in het depositogarantiestelsel van Letland. Terwijl ze hetzelfde garanderen - dat moet van de EU: € 100.000 per persoon, per bank.

Letland ligt níet vlakbij IJsland...

Grappig: ik denk dan ook: Letland ligt te dicht bij IJsland. En het Icesave drama... dat vergeten we met z'n allen natuurlijk nooit meer. Kijk ik op de kaart, dan ligt Letland helemáál niet dicht bij IJsland:

Letland en Ijsland in Europa

Gaat goed met mijn topografische kennis... back to school! Maar goed, het blijft wel zo dat België ons buurland is en veel vertrouwder voelt dan Letland. Of is dat voor jou niet zo?

Of toch in Nederland houden?

Het kan natuurlijk ook dat je jouw geld helemaal niet naar het buitenland wilt brengen. Ook niet naar België. Ook al is de rente met die 1% wel héél veel hoger dan de hoogste rente in ons eigen kikkerlandje. Van de Nederlandse banken is het NIBC Direct met de hoogste depositorente bij 1 jaar vast: een schamele 0,4% krijg je daar. Wel een groot verschil vind je niet? 

Of helemaal niet vastzetten op een deposito?

En misschien zeg je: ik ga mijn geld bij de huidige rentestand helemaal niet voor een langere tijd vastzetten. Dan ben je overgeleverd aan de variabele spaarrentes van de vrij opvraagbare internetspaarrekeningen. De hoogste rente daar? 0,3%, maar dat is dan weer in Estland. Bij de Nederlandse banken kom je niet verder dan 0,15% bij LeasePlan Bank of NIBC Direct. Wat dan nog altijd héél veel beter is dan de grootbanken met 0,01%...

Zullen wij je via de mail op de hoogte houden van spaarnieuwtjes?

Schrijf je in voor de Update Sparen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.