Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Tweede hypotheek voor opknapbeurt populair

Een tweede hypotheek lijkt eenvoudig, maar er moet toch veel geregeld worden

Een tweede hypotheek lijkt eenvoudig, maar er moet toch veel geregeld worden

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat heel veel huizenbezitters zelf zijn gaan klussen aan hun koopwoning. Veel “kleine werkzaamheden” kan een huizenbezitter zelf doen. Je moet daar dan wel tijd voor vrij maken. Dit laatste is normaal gesproken meestal het probleem. Maar in de maanden maart, april en mei – toen bijna iedereen thuis moest werken – was er ineens wel de tijd om even de tuin op te knappen of de woning een verfbeurt te geven. Maar ook grotere klussen zijn zo zien massaal aangepakt: het aantal afgesloten tweede hypotheken is namelijk de laatste maanden sterk gestegen.

Verhuizen lastig

Vanwege de hoge huizenprijzen besluiten veel huizenbezitters om niet te gaan verhuizen. In mijn blog “Let op: hypotheekregels bij verhuizing” kon u lezen hoe een alleenstaande een andere koopwoning koopt. Dat is op zich niets bijzonders maar er komen toch heel wat aandachtspunten om de hoek kijken. Zo moet de lopende hypotheek fiscaal gezien worden meegenomen en mag de looptijd niet worden verlengd. Bovendien wordt de maximaal te verkrijgen hypotheek lager omdat deze niet getoetst kan worden op een duur van 30 jaar. Een simpele verhuizing naar een andere woning is eigenlijk een complex verhaal geworden.

Dan maar verbouwen

Veel mensen kiezen nu dus voor het verbouwen van hun bestaande woning. In deze blog gaat een alleenstaande een grote verbouwing doen (uitbouw etc.) van 50.000 euro. Hij sluit hiervoor een tweede hypotheek. Let op: er komen ook bij het sluiten van een tweede hypotheek kosten om de hoek kijken (globaal al snel 4.000 euro!). Denk hierbij aan kosten voor het regelen van de hypotheek, taxatiekosten, kosten voor Nationale Hypotheek Garantie en notariskosten.

Situatie bij aankoop woning (1-7-2013): 

  • Koopsom woning op 1-7-2013: 120.000 euro
  • Annuiteiten hypotheek op 1-7-2013: 120.000 euro

Situatie bij verbouwing (1-7-2020):

  • Waarde woning op 1-7-2020: 150.000 euro
  • Annuiteiten hypotheek op 1-7-2020: 98.000 euro
  • Verbouwing: 50.000 euro
  • Overige kosten: 4.000 euro
  • Benodigde extra / tweede hypotheek: 54.000 euro

Deze alleenstaande heeft in 2013 een annuïteiten hypotheek afgesloten van 120.000 euro. Het resterende hypotheekbedrag van deze annuïteiten hypotheek is in 2020 nog 98.000 euro. Voor de verbouwing wordt bij dezelfde bank een tweede hypotheek (ook een annuïteitenhypotheek) afgesloten. Deze mag gewoon een looptijd van 30 jaar hebben. De betaalde hypotheekrente voor deze hypotheek is gewoon fiscaal aftrekbaar.

Nieuwe situatie

Het volgende is dan van toepassing:

  • Annuïteiten hypotheek 98.000 euro tot 1-7-2043 (ingangsdatum was 1-7-2013)
  • Annuïteiten hypotheek 54.000 euro tot 1-7-2050 (ingangsdatum was 1-7-2020)

Er zijn wel enkele attentiepunten. De tweede hypotheek kan alleen verkregen worden als de waarde van de woning na verbouwing minimaal 152.000 euro is. En natuurlijk moet het inkomen ook voldoende zijn om de hypotheeklasten te kunnen betalen. De bank / hypotheekadviseur moet dus – net als bij een normale “eerste hypotheek” – weer allerlei dingen in kaart brengen en checken!

Het verbouwingsbedrag wordt door de bank in een depot klaargezet. Door middel van het overleggen van bonnen komt het bedrag vrij. Het depot zorgt er voor dat de bank zeker weet dat het geld gebruikt wordt voor de verbouwing.

Tweede hypotheek ook best veel werk

Even een tweede hypotheek afsluiten om je woning op te knappen lijkt simpel. In werkelijkheid moet er heel wat werk worden verricht…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek