Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 13 juli 2020, 09:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

Zeker nu er door corona heel wat mensen zonder werk of met een lastig toekomstperspectief zitten wordt er veel gezocht naar manieren om extra geld te verdienen. Dat is koren op de molen van partijen die daar misbruik van willen maken. Of gébruik, het is maar net hoe je het ziet.

De wereld van dropshipping

Een tijdje geleden schreef ik al over de wereld van dropshipping. Over de jonge gasten in dikke auto's die heel veel geld verdienen met het opzetten van Nederlandstalige webshops om ultra goedkope spullen van AliExpress voor tig keer de aanschafprijs te verkopen in ons land. Met de bijzondere bijkomstigheid dat ze de spullen zelf niet aan je versturen, maar dat direct vanuit China laten doen. 

Geniaal... als je het goed uitvoert

Ik noemde het systeem geniaal en vond het onzinnig dat je zou afgeven op die jonge jongens omdat ze daar veel geld mee verdienen. Vind ik nog steeds. Met een dikke 'maar', die ik toen ook noemde: 'als je het goed uitvoert'. Daar zit wel een dingetje. De klantenservice van die dropshippers blijkt in de praktijk vaak dramatisch.

Klantenservice bij dropshipping vaak ver te zoeken

Klantenservice vaak dramatisch

Ze hebben zelf de producten nooit gezien, niet in handen gehad, niet verzonden. Maar ze zijn wél verantwoordelijk voor de levering en de kwaliteit. De levering uit China kan héél lang duren en de kwaliteit is vaak niet al te best. De klachten daarover komen bij de verkoper terecht: de dropshipper. Die heeft daar weinig zin in, z'n geld is verdiend dus hij vindt dat-ie klaar is. Hij heeft geen belang bij reputatie of klantenbinding - per product wordt een losse site opgezet en wie erachter zit wordt vaak goed verstopt. Alle ingrediënten voor een berg klachten die niet goed afgehandeld worden.

Is dropshipping oplichterij?

Is het oplichterij? Nee, dat niet. Het is op een slimme manier gebruik maken van de wetenschap dat er op AliExpress heel goedkoop producten te krijgen zijn terwijl mensen zich prettiger voelen bij het kopen van die producten in hun eigen taal, in een Nederlandse webshop. De kopers hebben niet door dat het direct uit China geleverd wordt en dat ze hetzelfde product voor héél veel minder zelf kunnen bestellen bij Ali. Dat dit niets uitmaakt in de leveringstijd en kwaliteit, en waarschijnlijk ook niet in de klantenservice.

Dropshipping oplichterij?

Maar helemaal zuiver ook niet...

Is het zuiver? Nee, helemaal zuiver vind ik het ook niet. Simpelweg omdat ik vind dat als je iets verkoopt, je goede service moet verlenen. Dat je aan de verwachtingen moet voldoen (liever nog méér dan dat) en binnen reële grenzen alles doet om je klant tevreden te stellen. Open en transparant bent over je werkwijze en trots op je product. Van dat alles lijkt bij dropshipping meestal geen sprake te zijn.

Veel geld verdienen? Even investeren in een opleiding!

Dan de andere kant van het verhaal: degene die aan de slag gaat met dropshipping. Die wordt min of meer gelokt door goeroes met de belofte dat je heel gemakkelijk veel geld kunt verdienen. Zie boven: dat is ook wel zo. De goeroes hebben een mooie Academy waarmee de veelal jonge gasten leren hoe het allemaal werkt - daarvoor betalen die natuurlijk een aardig aantal euro's. De goeroes worden daar rijk van en de dropshippers moeten het geïnvesteerde geld nog even terugverdienen.

Dropshipping opleiding oplichterij?

Is dat oplichterij? Nee hoor. Zolang de opleiding inhoudt wat beloofd is en je inderdaad alles leert wat je nodig hebt om een succesvolle dropshipping business op te zetten is het natuurlijk geen oplichterij. Of het je vervolgens ook echt lukt om er goed geld mee te verdienen, dat is aan jou. Dat zal de één lukken en de ander niet, logisch.

In dit kader is de uitzending van mijn vrienden van de IMU wel interessant:

Hoe succesvol is degene die het jou gaat leren?

Helemaal terecht waarschuwen zij vooral om niet in zee te gaan met iemand die je voor veel geld dingen gaat leren zonder daar zelf echt succesvol in te zijn geweest. Als ze het werkelijk zo goed weten - dan moeten ze er toch zelf bakken met geld mee hebben verdiend. Maar er zijn nu eenmaal allerlei coaches en zelfbenoemde goeroes die een online programma in elkaar knutselen en dat voor veel geld verkopen... maar zelf niet echt iets gepresteerd hebben in hetgeen ze jou gaan leren.

Lekker snel veel geld verdienen?

Als je op zoek bent naar een manier om lekker snel veel geld te verdienen... dan kan dropshipping mega aantrekkelijk zijn. En wie weet, lukt het je ook nog om er inderdaad flink mee te knallen. Of beter nog - om er op een solide, steady manier geld me te verdienen omdat je het wél goed doet. Want ook dát kan met dropshipping. Maar dan valt het niet meer onder de noemer 'snel'.

Snel geld verdienen via internet met dropshipping

Besef je alleen wel dat het niet zo simpel is als het op het eerste gezicht lijkt. Dat je echt behoorlijke verantwoordelijkheden hebt en daar ook op aangesproken zult worden. Dat je niet blind moet varen op zogenaamde goeroes in hangmatten en dikke auto's - zéker niet als ze niet kunnen aantonen dat ze zelf echt succesvol zijn (geweest) in dat wat ze je gaan leren.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.